Skip to main content

Το 2010 το νέο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα

Μέσα στο 2010 θα ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός για τη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Μέσα στο 2010 θα ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός για τη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ο οποίος άρχισε ουσιαστικά τον περασμένο Νοέμβριο, με την πρώτη συνεδρίαση της Ομάδας των 20 μεγαλύτερων οικονομιών στον κόσμο (G20) στην Ουάσιγκτον.

Ο κ. Μάριο Ντράγκι, Πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Financial Stability Board), στον οποίο ανέθεσε η G20 τον σχεδιασμό του νέου συστήματος, αναφέρει σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Wall Street Journal ότι έχει γίνει σημαντική προετοιμασία.

Ένα πρώτο σχέδιο, είπε, θα παρουσιασθεί τον επόμενο Ιούνιο και το πλήρες σχέδιο θα είναι έτοιμο τον Οκτώβριο του 2010. Τα βασικά σημεία του νέου παγκόσμιου συστήματος αφορούν, σύμφωνα με τον κ. Ντράγκι, στα θέματα της μεγαλύτερης κεφαλαιακής επάρκειας και της καλύτερης εποπτείας των τραπεζών σε όλο τον πλανήτη, καθώς και στην αποφυγή της επέκτασης της κρίσης που υπάρχει σε μία τράπεζα ή στο τραπεζικό σύστημα μίας χώρας και στις υπόλοιπες χώρες.

Το κρίσιμο ζήτημα, προσθέτει, είναι να αποφευχθεί ο κίνδυνος να πλήξει η χρεοκοπία μεμονωμένων τραπεζών το διεθνές σύστημα (συστημικός κίνδυνος) και αυτό μπορεί να γίνει, όταν θα υπάρχει η δυνατότητα των νομισματικών ή άλλων δημόσιων αρχών να συνεχίσουν τη βασική λειτουργία των τραπεζών που χρεοκοπούν. Αυτό μπορεί να γίνει, εξηγεί, είτε με την προετοιμασία από τις ίδιες τις τράπεζες εναλλακτικών μοντέλων λειτουργίας είτε με την εναρμόνιση του πτωχευτικού δικαίου σε διεθνές επίπεδο.

Ο κ. Ντράγκι σημειώνει ότι στην επεξεργασία των προτάσεων του Financial Stability Forum συμμετέχουν εκπρόσωποι των εποπτικών αρχών, των κεντρικών τραπεζών και των Κυβερνήσεων και θεωρεί ότι το γεγονός αυτό θα διασφαλίσει την εφαρμογή τους στην πράξη από όλες τις χώρες που μετέχουν στο FSB, ενώ την επιτήρηση για την υλοποίησή τους θα αναλάβει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ