Skip to main content

Το 2011 εκλογές στο Κιργιστάν

Προεδρικές εκλογές τον Οκτώβριο του 2011 θα διεξαχθούν στο Κιργιστάν, ανακοίνωσε σήμερα η προσωρινή κυβέρνηση μετά από τη ματαίωση του σχεδίου για τη διεξαγωγή εκλογών εντός του χρόνου εν μέσω των αιμ
Προεδρικές εκλογές τον Οκτώβριο του 2011 θα διεξαχθούν στο Κιργιστάν, ανακοίνωσε σήμερα η προσωρινή κυβέρνηση μετά από τη ματαίωση του σχεδίου για τη διεξαγωγή εκλογών εντός του χρόνου εν μέσω των αιματηρών επεισοδίων.

Η κατάσταση στη χώρα παραμένει έκρυθμη από τότε που ο πρόεδρος Κουρμανμπέκ Μπακίγεφ ανατράπηκε με λαϊκή εξέγερση, στις 7 Απριλίου, εντείνοντας την ανησυχία για ξέσπασμα εμφυλίου πολέμου στην φτωχή αυτή πρώην σοβιετική δημοκρατία, η οποία φιλοξενεί τόσο αμερικανική όσο και ρωσική στρατιωτική βάση.

Η προσωρινή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δεν θα προχωρήσει στη διεξαγωγή εκλογών εντός του χρόνου μετά την κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης χθες στην πόλη Τζαλαλαμπάντ, στα νότια, όπου δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και 74 τραυματίστηκαν στα επεισόδια ανάμεσα σε Κιργίζιους και Ουζμπέκους.

«Οι εκλογές πρέπει να διεξαχθούν τον Οκτώβριο (2011) και...τον Ιανουάριο του 2012, θα γίνει η τελετή για την ειρηνική μετάβαση της εξουσίας», είπε στους δημοσιογράφους στη διάρκεια συνέντευξης τύπου από το Μπισκέκ ο αντιπρόεδρος της προσωρινής κυβέρνησης Ομουρμπέκ Τεκεμπάγεφ.

Η προσωρινή πρόεδρος Ρόζα Οτουμπάγιεβα δεν θα έχει δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα, είπε ο ίδιος.

Τα σύνορα του Κιργιστάν με το Καζακστάν, που είχαν κλείσει μετά την εξέγερση τον περασμένο μήνα, άνοιξαν πάλι χθες Τετάρτη, ανακοίνωσε η υπηρεσία συνοριακής φύλαξης του Κιργιστάν, ενώ παραμένουν κλειστά τα σύνορα της χώρας με το Ουζμπεκιστάν.