Skip to main content

Το 81% των Ελλήνων είναι απαισιόδοξο για την πορεία της οικονομίας

Τι δείχνει η νέα έρευνα κοινής γνώμης του ΕΒΕΑ. Πρώτα η κυβέρνηση πρέπει να πατάξει τη φοροδιαφυγή και να μειώσει τη φορολογία.

Απαισιόδοξη στάση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας διατηρεί το 81% των πολιτών που επιθυμούν να προχωρήσει η κυβέρνηση τόσο σε θεσμικές μεταρρυθμίσεις, όσο και στην υλοποίηση μέτρων βελτίωσης της οικονομίας. Αυτά είναι, μεταξύ άλλων, τα αποτελέσματα ποσοτικής έρευνας με τίτλο «Οικονομικό Βαρόμετρο», η οποία πραγματοποιείται κατ’ εντολή του EBEA από την εταιρία ALCO.

Η έρευνα διεξήχθη μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων σε δείγμα 1.000 ατόμων ηλικίας 18 και άνω από όλη την Ελλάδα, το χρονικό διάστημα μεταξύ 3 έως 7 Οκτωβρίου 2016. Δίνοντας την έρευνα στη δημοσιότητα, ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ, κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος σχολίασε:

«Από τη νέα έρευνα του ΕΒΕΑ προκύπτει ότι οι πολίτες επιθυμούν η κυβέρνηση να προχωρήσει τόσο σε θεσμικές μεταρρυθμίσεις, όσο και στην υλοποίηση μέτρων βελτίωσης της οικονομίας.

Ένας στους δύο Έλληνες τάσσεται υπέρ της λειτουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων, εξέλιξη που συνδέεται και με την αναθεώρηση του συντάγματος, μια διαδικασία στην οποία μετέχουν τα Επιμελητήρια και θα δώσουν τη μάχη τους προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι πολίτες στη συντριπτική τους πλειοψηφία υποστηρίζουν ισομερώς ότι θέλουν τόσο την πάταξη της φοροδιαφυγής όσο και τη μείωση της φορολογίας, ενώ στον αντίποδα οι μισοί Έλληνες εκτιμούν ότι όπως γίνονται σήμερα οι ιδιωτικοποιήσεις δεν επιφέρουν ουσιαστικό αποτέλεσμα στα δημόσια έσοδα».

Αναλυτικότερα:

Στο ερώτημα που τέθηκε σχετικά με τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα τα οποία θα παρέχουν αναγνωρισμένα πτυχία και ισότιμα με τα αντίστοιχα των δημοσίων πανεπιστημίων, η πλειοψηφία των συμμετεχόντων και συγκεκριμένα το 49% απάντησε θετικά. Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών είναι άντρες μεταξύ 31 και 64 ετών τουλάχιστον μέσης εκπαίδευσης και κατοικούν εντός Αττικής. Επιπλέον, μόλις το 35% των συμμετεχόντων βρίσκεται αντίθετο στη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα ενώ το 16% αυτών απείχε.

Το δεύτερο ερώτημα επικαιρότητας αναφέρεται στην εκτίμηση των συμμετεχόντων για τη συμβολή των ιδιωτικοποιήσεων στα δημόσια έσοδα. Σχεδόν οι μισοί από τους συμμετέχοντες και συγκεκριμένα το 48%, δήλωσαν πως οι ιδιωτικοποιήσεις δεν θα επιφέρουν ουσιαστικό αποτέλεσμα στα δημόσια έσοδα, ενώ μόλις το 22% αυτών απάντησε θετικά. Στο ερώτημα αυτό παρατηρήθηκε αρκετά μεγάλο ποσοστό αποχής, το οποίο άγγιξε το 30%.

Στο τρίτο ερώτημα, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να τοποθετηθούν σχετικά με το ποια θεωρούν πως πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης, η πάταξη της φοροδιαφυγής ή η μείωση των φορολογικών συντελεστών. Παρόλο που οι συμμετέχοντες μπορούσαν να επιλέξουν μόνο μία εκ των δύο περιπτώσεων, οι απαντήσεις ήταν απολύτως μοιρασμένες σημειώνοντας ποσοστό 41% και στις δύο περιπτώσεις, ενώ το ποσοστό αποχής ανήλθε στο 18%. Το αποτέλεσμα αυτό δηλώνει ότι οι πολίτες θεωρούν τόσο τη μείωση των φορολογικών συντελεστών όσο και την πάταξη της φοροδιαφυγής εξίσου σημαντικά και πρέπει να βρίσκονται σε πρώτη προτεραιότητα για κάθε κυβέρνηση.

Στο πρώτο από τα δύο πάγια ερωτήματα που παραδοσιακά θέτει το ΕΒΕΑ σε κάθε βαρόμετρο, το οποίο αναφέρεται στον δείκτη αισιοδοξίας των πολιτών για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, το 81% των πολιτών διατηρεί απαισιόδοξη στάση, το οποίο είναι ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά που έχουν σημειωθεί διαχρονικά. Αντιθέτως, μόλις το 9% των συμμετεχόντων διατηρούν αισιόδοξη στάση, ενώ το 10% επέλεξε να μην απαντήσει.

Στο δεύτερο από τα δύο αυτά ερωτήματα, το οποίο αναφέρεται στον προσωπικό δείκτη αισιοδοξίας, το 83% των συμμετεχόντων είναι απαισιόδοξοι για την πορεία των προσωπικών τους οικονομικών, σημειώνοντας 7% πτώση από τα ποσοστά της προηγούμενης έρευνας, ενώ μόλις το 10% των συμμετεχόντων διατηρεί θετική στάση και το 7% απείχε.