Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Χαμός με το Airbnb-Ποια σπίτια και περιοχές έχουν ζήτηση

Η ακτινογραφία της αγοράς Airbnb στη Θεσσαλονίκη. Περισσότερες από 1.800 οι καταχωρήσεις, οι μισές σχεδόν ενεργές. Το εισόδημα για τους ιδιοκτήτες.

Εντυπωσιακή ανάπτυξη μέσα στην τελευταία τριετία γνωρίζουν οι βραχυχρόνιες μισθώσεις, κυρίως μέσω της πλατφόρμας Airbnb στη Θεσσαλονίκη. Συνολικά οι ιδιοκτήτες/διαχειριστές 1.822 ακινήτων,  διεκδικούν ένα μέρος της πίτας της φιλοξενίας, που μέχρι πριν λίγα χρόνια ανήκε στα ξενοδοχεία, με το 53% των χώρων αυτών, δηλαδή 963, να κρίνονται ενεργοί, καθώς είχαν τουλάχιστον μία αξιολόγηση κατά τους τελευταίους 6 μήνες και νοικιάστηκαν τουλάχιστον για 60 νύκτες στη διάρκεια ενός χρόνου.

Πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία ανακοινώθηκαν κατά την παρουσίαση έρευνας που διεξήγαγαν τρεις Αμερικανοί φοιτητές κατά τη διάρκεια δίμηνης παραμονής τους στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για τους Daniel Crosby, Jean Furter και Brooke Pierce, φοιτητές του Tμήματος Ιnterdisciplinary & Global Studies του Worcester Polytechnic Institute της Μασαχουσέτης, που παρουσίασαν τα συμπεράσματα της έρευνάς τους σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε εχθές το βράδυ στη αίθουσα του «Κήπος» με θέμα το Airbnb και τη βραχυχρόνια μίσθωση και, την οποία συνδιοργάνωσαν η «Κήπος Σεμινάρια», το «FlatMe Inn» και η «Creativity Platform».

Το Αirbnb, είναι ο νέος τρόπος εξασφάλισης συμπληρωματικού ή και κύριου εισοδήματος, από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας στη πόλη μας. Το Airbnb, όπως αποδεικνύεται, έχει φέρει μαζί του μεγάλες αλλαγές στην αγορά ακινήτων, με περιορισμό των διαθεσίμων για την κλασικού τύπου ενοικίαση, ενώ έχει ξεκάθαρες επιπτώσεις για τον ξενοδοχειακό κλάδο. Άλλωστε, αυτά τα 963 ενεργά ακίνητα, αντιστοιχούν σε περίπου 3.000 κλίνες, δηλαδή σε όσες κλίνες έχουν 20 ξενοδοχεία μέσης δυναμικότητας, των 70 δωματίων. Εάν βεβαίως, οι διαχειριστές όλων των καταχωρημένων χώρων Airbnb, πάρουν τη δραστηριότητα αυτή πιο ζεστά, θα μιλάμε για περίπου 5.500 – 6.000 κλίνες στη πόλη!

Και όπως προκύπτει από την έρευνα, δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν πάρει πολύ στα σοβαρά τη συγκεκριμένη δραστηριότητα αφού πολλοί διαχειριστές έχουν καταχωρήσει στη συγκεκριμένη ψηφιακή πλατφόρμα 8-10 χώρους, ενώ οι μέσες καταχωρήσεις ανέρχονται σε 2,8 χώρους ανά ιδιοκτήτη ή διαχειριστή.

Έσοδα από τις ενεργές καταχωρήσεις

Από αυτές τις ενεργές καταχωρήσεις (listings), οι περισσότερες, 874, αφορούν ολόκληρα διαμερίσματα, οι 84 δωμάτια και μόλις 5 δωμάτια που μοιράζονται. Aπό τα στοιχεία αυτά γίνεται φανερή η επίπτωση στα διαθέσιμα προς ενοικίαση διαμερίσματα.

Το Airbnb μπορεί να εξασφαλίσει ένα υπολογίσιμο εισόδημα στον ιδιοκτήτη/διαχειριστή του ακινήτου, με τα περισσότερα έσοδα να έχουν όσοι διαθέτουν ολόκληρο το διαμέρισμά τους. Έτσι, η τιμή ανά διανυκτέρευση, για διαμέρισμα φτάνει στα 39 ευρώ, για δωμάτιο στα 20 και για δωμάτιο που μοιράζεται στα 10 ευρώ. Κατ΄επέκταση, κάποιος που διαθέτει ολόκληρο το διαμέρισμά του, μπορεί να έχει ως και 537 ευρώ μηνιαία έσοδα ή, στη περίπτωση δωματίου, ως και 232 ευρώ/μήνα.

Οικοδεσπότες και super hosts

Όμως η αξιοποίηση της βραχυχρόνιας μίσθωσης, δεν είναι τόσο απλό πράγμα όσο ίσως στην αρχή φαίνεται. Έτσι, από τους 1.643 διαχειριστές των συνολικά καταχωρημένων 1.822 χώρων, μόνο ένα ποσοστό 20%, δηλαδή 334 άτομα που διαχειρίζονται 496 διαμερίσματα/δωμάτια Airbnb ή το 27% των καταλυμάτων, χαρακτηρίζονται μετά από την αξιολόγηση ποιοτικών στοιχείων, σαν superhosts.

Η επιτυχία της δραστηριοποίησης μέσω Airbnb εξαρτάται από το κατά πόσο ανταποκρίνεται η κατοικία στις προσδοκίες των φιλοξενούμενων και τις αξιολογήσεις που λαμβάνει.

Για τους φιλοξενούμενους, σημαντικότερη είναι η θέση του ακινήτου, ακολουθεί η ποιότητα του καταλύματος και από κοντά, έρχεται η φιλοξενία που επιδεικνύεται από τον διαχειριστή ή ιδιοκτήτη. Σημαντικά πολύ είναι επίσης, η καθαριότητα, η επικοινωνία, οι ευκολίες που παρέχει το σπίτι, το μέγεθος και η διακόσμησή του.

Αυτό που τονίσθηκε είναι, ότι υπάρχει ζήτηση για διαμερίσματα που μπορούν να φιλοξενήσουν πολλά άτομα καθώς τα περισσότερα καταλύματα στη Θεσσαλονίκη φιλοξενούν 2-4 άτομα, ενώ κάποια, με δύο υπνοδωμάτια, μπορούν να φιλοξενήσουν από 4 έως 6, αξιοποιώντας και χώρους όπως το καθιστικό.

Οι πιο δημοφιλείς περιοχές

Όπως φαίνεται από την έρευνα, τις περισσότερες αξιολογήσεις (reviews) αλλά και τις καλύτερες τιμές πιάνουν τα ακίνητα που είναι στο κέντρο της πόλης, με υψηλότερα αυτά που βρίσκονται στη ζώνη της παραλίας. Μάλιστα τις πιο υψηλές τιμές έχουν διαμερίσματα και δωμάτια που βρίσκονται γύρω από την Πλατεία Αριστοτέλους, μία περιοχή πολύ δημοφιλή για τους τουρίστες.

Σύμφωνα με τους αποτελέσματα της έρευνας, όσοι είναι ιδιοκτήτες κατοικιών στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και γύρω από αυτό ή σε μικρή απόσταση, μπορούν μέσω Αirbnb να έχουν ένα υπολογίσιμο έσοδο από την αξιοποίησή του ακινήτου τους, ενώ η βραχυχρόνια μίσθωση μπορεί ακόμη και να κάνει συμφέρουσα την αγορά ακινήτου και την ανακαίνισή του, για το σκοπό αυτό.

Σημειώθηκε εισαγωγικά, ότι τo Αirbnb στη Θεσσαλονίκη, είχε πολύ μικρή παρουσία το 2011, αλλά το 2015 παρουσίασε εκρηκτική ανάπτυξη και σήμερα βρίσκεται παντού στο κέντρο της πόλης. Η ανάπτυξη αυτή φαίνεται από των αριθμών των συνδεδεμένων κατοικιών – δωματίων με την συγκεκριμένη πλατφόρμα αλλά και από την κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των αξιολογήσεων ( reviews), με τη μεγαλύτερη κίνηση στις κρατήσεις να αφορά τους μήνες από Αύγουστο μέχρι Οκτώβριο.

Η χθεσινή εκδήλωση, στην κατάμεστη αίθουσα του «Κήπος», άνοιξε με την ομιλία του κ. Πάνου Ρεμούνδου του «FlatMe Inn», που έδωσε μία πρώτη γεύση των όσων πρέπει να προσέξουν εκείνοι που ενδιαφέρονται για το Airbnb, ενώ στη συνέχεια ο δικηγόρος κ. Βίκτωρ Τσιλώνης και συνιδρυτής της «NewLaw» μίλησε για το νομικό πλαίσιο που διέπει την βραχυχρόνια μίσθωση και τα πολλά νεφελώδη σημεία του, ενώ τα φορολογικά ζητήματα έθιξε η κ. Κωνσταντίνα Γαλοπούλου των Λογιστικών Υπηρεσιών Μυτιληνός.