Skip to main content

Η βρόμικη Καθαρά Δευτέρα στο Σέιχ Σου ως δείγμα πολιτιστικής παρακμής

Οι καταιγιστικές εξελίξεις στα Σκόπια, μια περίεργη εκστρατεία χορτοφαγίας στην Κούβα και η αναβίωση των αμαρτωλών γαλαζοπράσινων καφενείων.

Θλιβερές οι εικόνες που δημοσίευσε εχθές η greenagenda.gr (δείτε εδώ) με τα απομεινάρια που άφησαν οι εκδρομείς στον Κεδρηνό Λόφο, την Καθαρά Δευτέρα [σκέψου και να μη την έλεγαν "Καθαρά", τι θα βλέπαμε]. Μεγάλες ποσότητες σκουπιδιών αλλά και αποκαΐδια από τις ψησταριές απέμειναν στο δάσος, δείγμα της κατάστασης του πολιτιστικού μας επιπέδου, που ακολουθεί κι αυτό τους πτωτικούς δείκτες της οικονομίας.

Ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, κάλεσε τους Αλβανούς των Σκοπίων να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, αφού ο πρόεδρος Γκιόργκε Ιβάνοφ, αρνήθηκε να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον αρχηγό της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης, Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος εξασφάλισε κοινοβουλευτική πλειοψηφία με την υποστήριξη αλβανικών εθνικών κομμάτων.

Ο Αμερικανός πρέσβης στα Σκόπια, έσπευσε να δηλώσει ότι «οι γειτονικές χώρες πρέπει να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να μην παρεμβαίνουν στις υποθέσεις των Σκοπίων». Ο Πρέσβης, όμως, δεν σύστησε να μη παρεμβαίνει και ο Έντι Ράμα, όταν κάλεσε τους αρχηγούς των αλβανικών κομμάτων των Σκοπίων στα Τίρανα.

Πάντως, πρόσεξα ιδιαίτερα την προσεκτικά διατυπωμένη σύσταση του Πρεσβευτή. Είπε ότι οι "γειτονικές χώρες" δεν πρέπει να επεμβαίνουν στα εσωτερικά των Σκοπίων. Όσες δεν είναι επομένως γειτονικές, και βρίσκονται κάπως μακριά, μετά τον Ατλαντικό να πούμε, αυτές μπορούν να παρεμβαίνουν.

Ο ορισμός του ακατανόητου. Φορώντας μπικίνι από φύλλα μαρουλιού, δυο μοντέλες βγήκαν στους κεντρικούς δρόμους της Αβάνας για να ενθαρρύνουν τους ντόπιους να γίνουν χορτοφάγοι. Ποιος τις είπε ότι χρειάζονταν τέτοια ενθάρρυνση; Οι Κουβανοί τρώνε κρέας σε πιατάκι του καφέ λόγω της υψηλής τιμής του. Θέλουν δεν θέλουν, χορτοφάγοι είναι, όπως θα γίνουμε κι εμείς σε λίγο. (Αλλά και οι δυο λαοί είμαστε περήφανοι που μας κυβερνούν οι Αριστεροί του "ηθικού πλεονεκτήματος". Τι να το κάνουμε το κρέας;)

Έδινε μάχη για τη ζωή της νεαρή κοπέλα και ο αξονικός τομογράφος ήταν χαλασμένος, περιφέροντάς την από νοσοκομείο σε νοσοκομείο. Πώς γίνεται και είναι κατά κανόνα χαλασμένοι οι αξονικοί τομογράφοι των δημόσιων νοσοκομείων -και προ οικονομικής κρίσης- ενώ των ιδιωτικών λειτουργούν πάντα; Έλα, ντε… μυστήριο!

Βρέθηκα σε εκλογές Σωματείου της Θεσσαλονίκης, και συνάντησα κλίμα της αλήστου μνήμης δεκαετίας του 1980. Ήθελα να πιστεύω ότι το αμαρτωλό παρελθόν των γαλάζιων και πράσινων καφενείων, παρά την διχαστική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, θα είχε εξοβελιστεί από τα στελέχη των αστικών κομμάτων.

Και όμως, βρέθηκα σε ένα άθλιο, νοσηρό κλίμα, με την προσπάθεια κομματαρχών παλαιού πολιτικού -που αποφάσισε να επανακάμψει, μη αναλογιζόμενος τις ευθύνες που του αναλογούν για την σημερινή κατάσταση- οι οποίοι κομματάρχες, "εξέχοντα μέλη της κοινωνίας", όπως έλεγαν οι παλαιότεροι, ήσαν πιο μαυρογιαλούροι από τον μαυρογιαλούρο. Αηδίασα…

Τι ελπίδα να έχει κάποιος πως θα ξαναδούμε καλές μέρες, όταν πρωτοκλασάτοι παράγοντες, δείχνουν ένα απαίσιο κομματικό πρόσωπο, για να εξυπηρετήσουν το "αφεντικό" τους, αναμένοντας να τους εξυπηρετήσει κι αυτός, αν τυχόν ξαναβρεθεί στο προσκήνιο; "Εξέχοντα μέλη της κοινωνίας"… σου λέει ο άλλος!