Skip to main content

Το ΑΠΘ μετράει την παιδική παχυσαρκία μέσω καινοτόμας mobile εφαρμογής

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο καινοτομεί ξανά, αυτή τη φορά στον τομέα της παχυσαρκίας - Συλλέγει δεδομένα χιλιάδων παιδιών με μια πρωτοποριακή μέθοδο.

Τις διατροφικές συνήθειες χιλιάδων παιδιών και εφήβων στην Ελλάδα και το εξωτερικό θα συλλέξει το ΑΠΘ μέσω μιας καινοτόμας εφαρμογής στο κινητό προκειμένου να παράξει νέα γνώση γύρω από το πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας.

Η πρωτοπορία του προγράμματος BigO (Big data against childhood Obessity), που σχεδίασε και υλοποιεί το Αριστοτέλειο, έγκειται πρωταρχικά στον τρόπο συλλογής δεδομένων, που θα γίνεται μέσω κινητών και «έξυπνων» βραχιολιών ξεφεύγοντας από την παραδοσιακή πρακτική των ερωτηματολογίων.

Τόσο μέσα από την εφαρμογή που θα αναπτυχθεί για κινητά όσο και μέσα από τα έξυπνα βραχιολάκια, τα εργαστήρια του πανεπιστημίου θα συλλέγουν αυτόματα πληροφορίες για τα παιδιά που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, όπως το πόσο κινούνται ή περπατούν, πόσες ώρες κοιμούνται ή πόσο συχνά τρώνε. Για δεδομένα που δεν μπορούν να ανακτηθούν αυτόματα, όπως το τι τρώει ένα παιδί, θα υπάρχει τρόπος ώστε το ίδιο το παιδί να στέλνει φωτογραφίες των γευμάτων μέσω του mobile application.

Η σύνδεση της παχυσαρκίας με τη γειτονιά

Το δεύτερο καινοτόμο στοιχείο του προγράμματος είναι ότι συσχετίζει τις συνήθειες των παιδιών με την περιοχή όπου μένουν ώστε τα αποτελέσματα να επικοινωνούνται στις τοπικές αρχές για να μπορούν έπειτα να γίνονται αλλαγές σε επίπεδο γειτονιάς.

«Μέσω της εφαρμογής στο κινητό, θα μπορούμε να δούμε παραδείγματος χάριν ότι αν σε μια γειτονιά όπου τα παιδιά πηγαίνοντας στο σχολείο βλέπουν πολλές διαφημίσεις στον δρόμο, τρέφονται χειρότερα από παιδιά μιας άλλης γειτονιάς ή όχι. Θα μπορούμε να δούμε αν τα παιδιά μιας γειτονιάς κάνουν στάση  κάθε μέρα πριν φτάσουν στο σχολείο στον φούρνο ή στο ζαχαροπλαστείο» δηλώνει στη Voria.gr o Δρ. Βασίλης Κιλίντζης, μέλος του επιστημονικού προσωπικού. Ο ίδιος προσθέτει ότι τέτοιου είδους στοιχεία θα μεταφέρονται έπειτα στα σχολεία και τις γειτονιές που με τη σειρά τους θα δουν πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν παράγοντες που συνδέονται με την παχυσαρκία σε τοπικό επίπεδο.

Πιλοτική εφαρμογή

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο πιλοτικά στην Αθήνα, τη Λάρισα, τη Στοκχόλμη και το Βαγκένιγκεν της Ολλανδίας. Παράλληλα με την πιλοτική του υλοποίηση, η εφαρμογή στο κινητό θα βελτιώνεται ώστε τη δεύτερη χρονιά του προγράμματος να είναι διαθέσιμη δωρεάν για όλους όσους έχουν android κινητά.

«Είμαστε σε σκέψεις αναφορικά με το πώς μπορούμε να δώσουμε κίνητρα στα παιδιά να κατεβάσουν την εφαρμογή και να θέλουν να μας δώσουν τα δεδομένα τους για τους σκοπούς της έρευνας» τονίζει ο κ. Κιλίντζης.

Όπως προσθέτει, δεν έχει υπάρξει έως τώρα αντίστοιχο ερευνητικό πρόγραμμα στο θέμα της παχυσαρκίας καθώς οι περισσότερες εφαρμογές σε κινητά που έχουν κυκλοφορήσει είναι προσωποποιημένες και έχουν στόχο να προτείνουν λύσεις και να δώσουν οδηγίες που αφορούν μόνο τον χρήστη ανάλογα με τα δεδομένα που εισάγει.

Στόχος του προγράμματος είναι να συγκεντρωθούν τα στοιχεία 25.000 παιδιών ηλικίας 9 έως 18 ετών. Για τη συγκέντρωση δεδομένων το παιδί ή ο έφηβος θα πρέπει να συμμετέχουν στο πρόγραμμα περίπου έναν μήνα.

Ταυτότητα προγράμματος

Το τριετές BigO χρηματοδοτείται κυρίως από την Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ εταίροι στο πρόγραμμα είναι ιδιωτικοί και δημόσιοι φορείς από την Ελλάδα, τη Σουηδία, την Ολλανδία, την Ιρλανδία και την Ισπανία.

Από πλευράς του ΑΠΘ, το πρόγραμμα πρότειναν και υλοποιούν το εργαστήριο ιατρικής πληροφορικής του τμήματος Ιατρικής σε συνεργασία με το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Συντονιστής του έργου είναι ο αναπληρωτής καθηγητής Αναστάσιος Ντελόπουλος.