Skip to main content

Tο βαμβάκι του N. Λάρισας αποκτά «ταυτότητα» και πρόσθετη αξία

Το Πρόγραμμα αυτό που έρχεται ως συνέχεια της νιτρορύπανσης, αναμένεται να φέρει μια μικρή επανάσταση στο καθεστώς που ισχύει σήμερα στο βαμβάκι που παράγει ο νομός, αφού το προϊόν γίνεται πλέον επών
«Μεγάλη επιτυχία» για το Ν. Λάρισας χαρακτήρισε ο νομάρχης  Λουκάς Κατσαρός την απόφαση του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρη Χατζηγάκη να υπογράψει την έναρξη του Προγράμματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Βάμβακος.

Το Πρόγραμμα αυτό που έρχεται ως συνέχεια της νιτρορύπανσης, αναμένεται να φέρει μια μικρή επανάσταση  στο καθεστώς που ισχύει σήμερα στο βαμβάκι που παράγει ο νομός, αφού το προϊόν γίνεται πλέον επώνυμο, αποκτά «ταυτότητα» και η προστιθέμενη αξία του  αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά.

Όπως τόνισε ο κ. Λουκάς Κατσαρός η επίτευξη του προγράμματος έγινε σε συνεργασία με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών και βουλευτές του Νομού. " Με την απόφαση αυτή δεν πετυχαίνουμε μόνο σημαντικές επιδοτήσεις που θα πάρουν οι αγρότες του νομού μας, αλλά κυρίως, βάζουμε το βαμβάκι σε μια νέα βάση. Το βαμβάκι μας γίνεται επώνυμο, ανώτερης ποιότητας και θα μπορεί να χτυπήσει πια την πόρτα των καλών δυτικών αγορών με τις ανάλογες τιμές. Αν και το Πρόγραμμα ξεκινά πιλοτικά πιστεύουμε ότι θα το επιβάλλουμε τουλάχιστον για τα επόμενα 8 χρόνια. Το γεγονός ότι έχουμε προχωρήσει πολύ με το Πρόγραμμα κατά της Νιτρορύπανσης, βοηθάει διότι είμαστε σχεδόν έτοιμοι να εφαρμόσουμε την Ολοκληρωμένη Διαχείριση". Όπως διευκρίνισε ο Νομάρχης όλα τα χρήματα που θα δοθούν είναι από την Ε.Ε και δεν επιβαρύνεται καθόλου ο εθνικός μας προϋπολογισμός.
 
ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
 
Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση που έφτασε στη Νομαρχία, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καλεί τους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Βαμβακιού για το έτος 2009 (ΚΑΝ (ΕΚ) 637/2008) προσερχόμενοι στις Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης από την 1η μέχρι και την 30η Σεπτεμβρίου

Δικαιούχοι της ενίσχυσης αυτής είναι οι κατά κύρια απασχόληση αγρότες οι οποίοι αντλούν τουλάχιστον το 50% του εισοδήματος από την άσκηση της αγροτικής τους δραστηριότητας (όπως τούτο τεκμηριώνεται  από τα στοιχεία των δύο τελευταίων ετών της φορολογικής τους δήλωσης (Έντυπο Ε1)  και των αντίστοιχων εκκαθαριστικών και έχουν κύριο ταμείο ασφάλισης τον ΟΓΑ) καθώς και οι συνταξιούχοι ΟΓΑ , οι οποίοι συμμετέχουν το 2009 σε σύστημα παραγωγής βαμβακιού μέσω της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης σύμφωνα με το πρότυπο AGRO2 του AGROCERT.

Το συνολικό ποσό του διατίθεται ετησίως για την ενίσχυση του προγράμματος, ανέρχεται σε 4.000.000 ευρώ. Η τελική ανά στρέμμα ενίσχυση υπολογίζεται βάσει της προσδιορισθείσας έκτασης, μετά τους προβλεπόμενους ελέγχους. Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης ανά εκμετάλλευση ανέρχεται σε 2.500 ευρώ.

Οι όροι και προυποθέσεις του προγράμματος αναφέρονται αναλυτικά στη σχετική, υπό έκδοση ΚΥ.Α.

Υποβολή αιτήσεων – Απαιτούμενα δικαιολογητικά

Οι αιτήσεις ένταξης και πληρωμής, μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, θα υποβάλλονται στις κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.

Τα έντυπα των αιτήσεων, στα οποία αναφέρονται και τα απαραίτητα δικαιολογητικά, πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να τα παραλαμβάνουν από τις Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης.

Το έντυπο της αίτησης είναι επίσης, διαθέσιμο και στη ηλεκτρονική διεύθυνση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων www.minagric.gr.
 
Προθεσμία υποβολής αιτήσεων ένταξης/πληρωμής

Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων υποβάλλονται από την 1η Σεπτεμβρίου 2009 έως και τις 30  Σεπτεμβρίου 2009 κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.

Περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά το πρότυπο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης AGRO 2 είναι διαθέσιμες μέσω του AGROCERT-ΟΠΕΓΕΠ.
Τηλ:210 3231277