Skip to main content

Το Brexit είναι μη αναστρέψιμο

Βρετανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται συχνά στο ενδεχόμενο η Βρετανία να εγκαταλείψει εν τέλει τα σχέδιά της για Brexit.

Ξεφυλλίζοντας τις τελευταίες μέρες τις βρετανικές εφημερίδες ο καθηγητής πολιτικής επιστήμης Άντονι Γκλιζ βρίσκει συχνά άρθρα που δεν αποκλείουν η Βρετανία να εγκαταλείψει τα σχέδια εξόδου από την ΕΕ. Με αφορμή την απόπειρα δολοφονίας του πρώην ρώσου κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ στη Βρετανία ο πρόεδρος της γερμανικής βουλής Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε δηλώσει σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι οι Βρετανοί συνειδητοποιούν τώρα «πόσο καλό είναι να έχεις την στήριξη άλλων χωρών». Η αλληλεγγύη που επιδεικνύει η ΕΕ δείχνει ότι η Ευρώπη λειτουργεί, τόνισε ο πρόεδρος του γερμανικού κοινοβουλίου. Και πράγματι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στη Βρετανία δίνουν δίκιο στον χριστιανοδημοκράτη πολιτικό. Σε δημοσκόπηση της YouGov το 47% δηλώνει ότι το Brexit είναι λάθος, ενώ μόνο το 42% θεωρεί σωστή την απόφαση για έξοδο από την ΕΕ.

Ο γερμανοβρετανός καθηγητής Άντονι Γκλιζ θεωρεί ωστόσο ότι τόσο οι Βρετανοί όσο και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι θα πρέπει να σεβαστούν την απόφαση του δημοψηφίσματος για το Brexit: «Ακόμα και οι αντίπαλοι μιας εξόδου από την ΕΕ θεωρούν ότι το Brexit θα λάβει χώρα και τίποτα δεν μπορεί να το αποτρέψει. Αν κάποιος θεωρεί τον εαυτό του δημοκράτη τότε θα πρέπει να σεβαστεί την απόφαση του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου του 2016».

Μεγάλη κερδισμένη από την κόντρα με τη Ρωσία η Τερέζα Μέι

Είναι σαφές ότι η υπόθεση Σκριπάλ, που συνεχίζει να μονοπωλεί την καθημερινότητα στη Βρετανία, δεν είναι σε θέση να αναστρέψει την πορεία εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ. Σε ζητήματα ασφαλείας το Λονδίνο επιθυμεί να συνεχιστεί η στενή συνεργασία με την ΕΕ ως προς την Europol, το Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης ή την ανταλλαγή δεδομένων επιβατών. Για το λόγο αυτό η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι πρότεινε στη διεθνή διάσκεψης ασφαλείας του Μονάχου την υπογραφή ειδικής συμφωνίας με την ΕΕ.

Σύμφωνα πάντως με την εκτίμηση του καθηγητή Άντονι Γκλιζ η υπόθεση Σκριπάλ ενίσχυσε τελικά τη βρετανίδα πρωθυπουργό: «Η Τερέζα Μέι αποδείχθηκε υπερβολικά τυχερή. Και εγώ ακόμα εκτιμούσα ότι θα εξαναγκάζονταν την παραίτηση. Πολλοί Βρετανοί ωστόσο είναι πεπεισμένοι ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν επενδύει στο Brexit και τη διάλυση της ΕΕ, γεγονός που ενισχύει τη θέση της Τερέζα Μέι. Η πρωθυπουργός δηλώνει ούτως ή άλλως ανοιχτά ότι ο ρώσος πρόεδρος δεν παρεμβαίνει μόνο στα εσωτερικά της Βρετανίας, αλλά είναι έτοιμος να δολοφονήσει ακόμα και πολίτες στο Σάλσμπερι για να ενισχύσει την εξουσία του».

Αντρέας Νολ / Στέφανος Γεωργακόπουλος
Πηγή άρθρου: Deutsche Welle