Skip to main content

Το CERN και η ώρα της αλήθειας για την καινοτομία της Β. Ελλάδας

Η πονεμένη ιστορία της τεχνολογίας στη χώρα μας, τα εγκαίνια της Θερμοκοιτίδας του Cern στην Τεχνόπολη και το στοίχημα για τη Β. Ελλάδα.

Τα εγκαίνια της θερμοκοιτίδας του CERN στην Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιούνται αύριο Τετάρτη 10 Ιουνίου, στις 11 το πρωί, ενδέχεται να αποδειχθούν σε βάθος χρόνου γεγονός σημαντικό για τη Θεσσαλονίκη.

Αν η πρωτοβουλία πετύχει, αν δηλαδή βρεθούν οι ερευνητές ή οι εταιρίες που θα αξιοποιήσουν τις τεχνολογίες του CERN για να παράγουν προϊόντα και υπηρεσίες για την αγορά, τότε η προσπάθεια θα έχει δικαιωθεί.

Η ιστορία της τεχνολογίας στη χώρα μας και ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα είναι... πονεμένη. Στη δεκαετία του 1990 δημιουργήθηκαν στη Θεσσαλονίκη και τα πέριξ αρκετές επιχειρήσεις που αναπτύχθηκαν επί 20 χρόνια παράλληλα με την υπόλοιπη επιχειρηματικότητα. Συνέβαλαν, μάλιστα, ουσιαστικά στην ανοδική πορεία όλων των κλάδων της οικονομίας. Η μηχανοργάνωση «απελευθέρωσε» τα λογιστήρια, τις αποθήκες και τα logistics των επιχειρήσεων, ενώ οι αυτοματισμοί αύξησαν την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα των εργοστασίων.

Εξίσου, χρήσιμες υπήρξαν οι εταιρίες τεχνολογιών και για το δημόσιο τομέα, αφού η μηχανοργάνωση και η δικτύωση των υπηρεσιών συνέβαλε αποφασιστικά στη γρηγορότερη, ανετότερη και εγκυρότερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Αν και πολλές επιχειρήσεις πληροφορικές επέδειξαν αρκετές καινοτομίες, αφοσιώθηκαν –ανεξήγητα είναι η αλήθεια!- στην εσωτερική αγορά, που είχε ανάγκη και πρόσφερε τζίρους. Αδιαφόρησαν για την εξωστρέφεια και τις εξαγωγές κι έτσι πληρώνουν πανάκριβα την εγχώρια κρίση της οικονομίας από το 2008 μέχρι σήμερα. Η συρρίκνωση είναι μεγάλη, τα λουκέτα πολλά και η ανεργία αυξάνεται.

Το «πείραμα» της θερμοκοιτίδας του CERN θα προσφέρει πολλά συμπεράσματα. Κατ’ αρχήν θα φανεί πόσες από τις υφιστάμενες επιχειρήσεις των σύγχρονων τεχνολογιών διατηρούν ακόμη μέσα τους τη σπίθα της καινοτομίας και του νεοτερισμού ή βουλιάζουν στην καθημερινότητα των προβλημάτων και της διαχείρισης. Επίσης, θα αποδειχθεί αν οι νεότεροι ερευνητές αντέχουν να στον διεθνή ανταγωνισμό και την παγκόσμια κινητικότητα, αφού το «παιχνίδι» ειδικά στις νέες  τεχνολογίες ξεφεύγει κατά πολύ από τα εθνικά σύνορα.

Οι άνθρωποι της «Τεχνόπολης» είναι αισιόδοξοι και γι’ αυτό θα φροντίσουν να διαχυθεί η πληροφόρηση σε όλη την Ελλάδα. Αλλά δεν είναι σίγουροι αν τα λαμπρά παραδείγματα ελληνικών καινοτομικών εταιριών που υπάρχουν και ακτινοβολούν διεθνώς, συνιστούν την κορυφή ενός παγόβουνου που έχει υπόβαθρο ή απλώς τις εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν έναν μελαγχολικό κανόνα.

Για να μην είμαστε, όμως, στον... κόσμο μας αξίζει να σημειώσουμε την εκτίμηση των ανθρώπων του CERN, οι οποίοι προωθούν αντίστοιχες θερμοκοιτίδες σε πολλές χώρες της Ευρώπης (Αγγλία, Γαλλία, Ολλανδία, Ιταλία κ.α.). Εάν, λοιπόν, τα επόμενα δύο - τρία χρόνια προκύψουν τρεις επιχειρήσεις που θα βγάλουν προϊόντα στις αγορές θα είναι ευχαριστημένοι.