Skip to main content

Το χρέος στις συναντήσεις Τσίπρα με Λαγκάρντ - Μοσκοβισί

Οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με την επικεφαλής του ΔΝΤ και τον Ευρωπαίο Επίτροπο θα γίνουν λίγο μετά την ολοκλήρωση της γ' αξιολόγησης

Συναντήσεις με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί και τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στο Νταβός.

Οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με την επικεφαλής του ΔΝΤ και τον Ευρωπαίο Επίτροπο θα γίνουν μόλις μερικά εικοσιτετράωρα μετά την ολοκλήρωση της γ' αξιολόγησης, που επικύρωσε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας το Eurogroup κι ενώ η χώρα εισέρχεται σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο εξάμηνο, σε ό,τι αφορά στην εξεύρεση απαντήσεων για το μεταμνημονιακό καθεστώς εποπτείας της ελληνικής οικονομίας, αλλά και την περαιτέρω συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Στο επίκεντρο του τετ α τετ που θα έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός με την κ. Λαγκάρντ στις 17:00, όπως έχουν προϊδεάσει κυβερνητικές πηγές, αναμένεται να τεθεί το ζήτημα του χρέους. Το ΔΝΤ επανειλημμένα έχει εκφράσει την ανάγκη να υπάρξει μια στρατηγική που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του χρέους και, όπως επισήμαιναν οι ίδιες πηγές, είναι σημαντικό ότι με τις αποφάσεις και του Eurogroup -από τον περασμένο Ιούνιο και την επιβεβαίωση της σχετικής απόφασης από το τελευταίο Eurogroup- έχει ήδη τεθεί επί τάπητος η συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για τη ρύθμισή του, κάτι που αποτελούσε πάγιο αίτημα της ελληνικής πλευράς.

Σε αντίστοιχο πλαίσιο αναμένεται και η συνάντηση με τον Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, στις 15:00, με τη συζήτηση πλέον να προσανατολίζεται στα επόμενα βήματα που η κυβέρνηση επιθυμεί να «οδηγήσουν στην ασφαλή έξοδο της χώρας από τα προγράμματα δημοσιονομικής στήριξης, αλλά και για την ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας».

Οι σημερινές επαφές του Πρωθυπουργού θα ξεκινήσουν από νωρίς το πρωί με τη διμερή συνάντηση που θα έχει στις 09:30 ‬με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας Αρκάντι Ντβόρκοβιτς, με τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα στις 10:45 και τον Κροάτη πρωθυπουργό Αντρέι Πλένκοβιτς στις 12:30. Σημαντική θεωρείται και η συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Αρμόδιο για την Πολιτική Γειτονίας και Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν, στις 13:30, με τον οποίο αναμένεται να συζητηθούν οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και ειδικότερα στα Δυτικά Βαλκάνια.