Skip to main content

Το come back της Εύας Καϊλή και η αναβίωση της... ΥΕΝΕΔ

Οι σχεδιαζόμενες αλλαγές στον «Καλλικράτη», οι πρόωρες εκλογές που εξήγγειλε ο Σκουρλέτης και η συνάντηση των «Γεννηματικών» στη Θεσσαλονίκη.

Γράφει ο Σαλονικιός

Πρόωρες εκλογές… εξήγγειλε ο Σκουρλέτης

Βγήκαν πολλές ειδήσεις από τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη με το διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

Η πρώτη είναι ότι οι αλλαγές στον «Καλλικράτη» τις οποίες σχεδιάζει εδώ και μήνες η κυβέρνηση θα πάνε κι άλλο πίσω. Πόσο πίσω, κανείς δεν ξέρει. Ο κ. Σκουρλέτης αρνήθηκε να το προσδιορίσει, λέγοντας πάντως ότι θα είναι εντός του 2018, Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός είχε πει ότι το πολυνομοσχέδιο – σκούπα για την αυτοδιοίκηση θα ερχόταν προς ψήφιση στη Βουλή το πρώτο τρίμηνο του 2018.

Η δεύτερη είδηση αφορά τη διαφαινόμενη αναδίπλωση της κυβέρνησης όσον αφορά την προώθηση της απλής αναλογικής στην αυτοδιοίκηση. Όπως προέκυψε από τη χθεσινή συνάντηση, το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται να εγκαταλείπει αυτόν το σχεδιασμό και να προσανατολίζεται στη βελτίωση προς το αναλογικότερο του σημερινού εκλογικού συστήματος.

Η τρίτη είδηση αφορά τον χρόνο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Η κυβέρνηση φαίνεται να επιμένει στη μετάθεσή τους, από τον Μάιο του 2019 στον Οκτώβριο του ίδιου έτους. Όταν οι δήμαρχοι ρώτησαν τον κ. Σκουρλέτη για ποιο λόγο να γίνει αυτό ο υπουργός απάντησε πως δεν είναι καλό να συμπίπτουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές με άλλη εκλογική αναμέτρηση όπως για παράδειγμα αυτή των ευρωεκλογών. Εν συνεχεία κάποιοι δήμαρχοι θύμισαν στον υπουργό ότι για το φθινόπωρο του 2019 είναι προγραμματισμένο, τουλάχιστον με βάση τις αλλεπάλληλες εξαγγελίες του Μεγάρου Μαξίμου, να γίνουν οι εθνικές εκλογές. Στην επισήμανση αυτή ο υπουργός χαμογέλασε λέγοντας «ε, καλά, ποια κυβέρνηση εξάντλησε την τετραετία, αυτό έγινε μια δυο φορές μόνο μετά τη μεταπολίτευση». Εν ολίγοις, ο υπουργός Εσωτερικών… εξήγγειλε τη διενέργεια πρόωρων εκλογών, χωρίς βεβαίως να προσδιορίσει το πότε ακριβώς θα γίνουν.

Το come back της Εύας

Έκανε εντύπωση η εμφάνιση της Εύας Καϊλή στο συλλαλητήριο της περασμένης Κυριακής στη Θεσσαλονίκη. Τόσο γιατί η ευρωβουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι κάπως αποστασιοποιημένη από τα τεκταινόμενα στην πόλη τον τελευταίο καιρό, όσο και επειδή δεν μας έχει συνηθίσει στο παρελθόν να συμμετέχει σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις.

Μάλιστα, χθες, βγήκε να υπερασπιστεί την επιλογή της λέγοντας ότι «το συλλαλητήριο διοργανώθηκε αυθόρμητα από συλλόγους Μακεδόνων σε όλον τον κόσμο. Πολλές από τις ομιλίες ήταν ακραίες και δεν μας εκφράζουν, αλλά η διοργάνωση οφείλεται στον κόσμο και σε κανέναν άλλο, που θα προσπαθήσει ίσως να καπηλευτεί τη συγκέντρωση αυτή, η οποία ανήκει στον κόσμο και ήμουν μία από αυτούς».

Ορισμένοι συνδέουν τη συμμετοχή της Εύας στο συλλαλητήριο με τα μελλοντικά πολιτικά της σχέδια. Λένε, για παράδειγμα, ότι η ευρωβουλευτής σκέφτεται το πολιτικό μέλλον της μετά το Στρασβούργο στο οποίο η θητεία της ολοκληρώνεται τον Μάιο του 2019.

Έτσι, η Εύα θα μπορεί να είναι εκ νέου υποψήφια για το ελληνικό κοινοβούλιο, στην Α’ Θεσσαλονίκης, εφόσον βεβαίως οι εθνικές εκλογές γίνουν από τον Μάιο του 2019 και μετά. Υπάρχουν, όμως, και ορισμένοι οι οποίοι δεν αποκλείουν η Εύα να είναι υποψήφια για τον δήμο Θεσσαλονίκης, απ’ όπου ξεκίνησε άλλωστε την πολιτική καριέρα της, ως δημοτική σύμβουλος του Σπύρου Βούγια, το μακρινό 2002. Οι θιασώτες αυτού του σεναρίου το συνδέουν και με την άριστη σχέση την οποία έχει η ευρωβουλευτής με τον Ιβάν Σαββίδη ο οποίος δεν θα έλεγε «όχι» στο ενδεχόμενο εκλογής της στο δημαρχιακό αξίωμα.

Η συνάντηση των Γεννηματικών

Το πρωί της περασμένης Κυριακής, μεταξύ εκκλησιασμού και συλλαλητηρίου πραγματοποιήθηκε μια κλειστή σύσκεψη στελεχών του ΠΑΣΟΚ τα οποία υποστήριξαν στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές της κεντροαριστεράς την υποψηφιότητα της Φώφης Γεννηματά. Η συνάντηση έγινε στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και συμμετείχε σε αυτήν ο Βασίλης Κεγκέρογλου, εκ των στενών συνεργατών της προέδρου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Από Θεσσαλονίκη μετείχαν ο πρόεδρος του ΕΚΘ Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, ο πρώην βουλευτής Γιάννης Μαγκριώτης και αρκετά ακόμη στελέχη όπως οι Χρόνης Μακρίδης, Χρήστος Παπαστεργίου, Γιάννης Κυανίδης, Μιχάλης Αλεξανδρίδης, Κώστας Παπαδόπουλος, Μπάμπης Μπαρμπουνάκης κ.ά.

Το θέμα το οποίο απασχόλησε τη συνάντηση ήταν η προετοιμασία για το επικείμενο συνέδριο του Μαρτίου στο οποίο, όπως είναι αναμενόμενο, θα γίνει μάχη για την κυριαρχία στο νέο κόμμα της κεντροαριστεράς.

Όπως ΥΕΝΕΔ;

Συγκέντρωσε πολλά πυρά τις τελευταίες ημέρες η κρατική τηλεόραση και κατά συνέπεια και η ΕΡΤ3 για το γεγονός ότι υποβάθμισε (σε βαθμό εξαφάνισης) το γεγονός του ογκώδους συλλαλητηρίου για την ονομασία της FYROM.

Εγώ επανέρχομαι στην ΕΡΤ3, αλλά για άλλον λόγο. Επανέρχομαι επειδή μου έκανε εντύπωση η απόφαση της διοίκησης του τρίτου καναλιού να διοργανώσει την εκδήλωση κοπής πίτας στη Λέσχη Αξιωματικών Θεσσαλονίκης, σήμερα, στις 8 το βράδυ. Συγγνώμη, αλλά, αυτά μόνον επί ΥΕΝΕΔ γινόντουσαν.