Skip to main content

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους ανανεώθηκε και πάει λιμάνι

Το TiSFF ξεκινά αύριο και μέχρι τις 17/12 θα προσφέρει στο κοινό της Θεσσαλονίκης 105 ξένες και 25 ελληνικές ταινίες, πάρτι, αλλά και ένα masterclass.

Αύριο, Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου ξεκινάει το 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Θεσσαλονίκης (TiSFF), το οποίο θα διαρκέσει μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου και θα προσφέρει στο κοινό της Θεσσαλονίκης 105 ξένες και 25 ελληνικές ταινίες, πάρτι, αλλά και ένα masterclass.

«Θα είναι το καλύτερο σινεμά που είδατε το 2017! Δεν νομίζω να υπάρξει ούτε ένα έργο από το σημερινό πρόγραμμα το οποίο δεν αξίζει χειροκρότημα. Δεν πρόκειται να βαρεθείτε, δεν πρόκειται να πείτε τι κακό έργο που ήρθα να δω», τονίζει χαρακτηριστικά ο Γιάννης Ζαχόπουλος, εμπνευστής και υπεύθυνος του Φεστιβάλ.

Το Φεστιβάλ κάνει ένα σημαντικό βήμα φέτος καθώς για το πρώτη χρονιά μεταφέρεται από τη μία αίθουσα του κινηματογράφου «Αλέξανδρος» στις αίθουσες της Αποθήκης Δ' του λιμανιού όπου πλέον θα πραγματοποιούνται παράλληλες προβολές σε δύο αίθουσες. Επίσης σε αντίθεση με τα προηγούμενα έτη, η πλειοψηφία των ταινιών θα συνοδεύεται από ελληνικούς υπότιτλους.

Οι προβολές είναι τρίωρες και στη διάρκειά τους οι θεατές μπορούν να απολαύσουν περίπου δέκα ταινίες μικρού μήκους, διάρκειας από 5 έως 45 λεπτών.

Στο πρόγραμμα του φεστιβάλ εντάσσονται φιλμ από διάφορες χώρες του κόσμου. Ανάμεσα τους συγκαταλέγονται πέντε έργα που πήραν το α' βραβείο στο Φεστιβάλ των Καννών και άλλα δέκα τα οποία έχουν επιλεχθεί να είναι υποψήφια για τα βραβεία της Γαλλικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (βραβεία Σεζάρ). 

«Θα το λέω πάντα: Η ποιότητα του κινηματογράφου δεν κρίνεται από τη διάρκειά του έργου», σημειώνει ο κ. Ζαχόπουλος.

Στην ενδέκατη χρονιά του, το Διεθνές φεστιβάλ θα παρουσιάσει αφιερώματα στον γαλλικό, στον βέλγικο, στον γερμανικό, στον ολλανδικό, στον αυστριακό, στον καναδέζικο, στον αμερικάνικο και τέλος στον ελληνικό κινηματογράφο, αφιέρωμα το οποίο θα είναι χρονικά και το μεγαλύτερο.

Ακόμα μία πρωτιά για το 11ο TiSFF είναι το ότι θα πραγματοποιήσει το πρώτο του masterclass με καλεσμένο τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Ρένο Χαραλαμπίδη, ο οποίος για μία ώρα θα δώσει πρακτικές και χρήσιμες συμβουλές επιβίωσης για επίδοξους δημιουργούς ταινιών, τόσο μικρού όσο και μεγάλου μήκους. Η είσοδος στο masterclass που θα λάβει χώρα επίσης στην αποθήκη Δ' το Σάββατο στις 14.00 θα είναι δωρεάν.

Παράλληλα με το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν ακόμα τρεις παράλληλες δράσεις:

- pre-festival party απόψε το βράδυ στο μπαρ «Θερμαϊκός», με παρόντες Έλληνες και Ευρωπαίους σκηνοθέτες

- πάρτι στο La Doze υπό τους ήχους βαλκανικής μουσικής, την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου

- κοκτέιλ πάρτι στο bar Hibsea, το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου

Παρότι το Φεστιβάλ είναι ένας σχετικά νέος θεσμός έχει καταφέρει να ξεχωρίσει στο είδος του καθώς έχει συμπεριληφθεί στα 44 καλύτερα φεστιβάλ μικρού μήκους τού πλανήτη, εκ των οποίων τα 27 είναι ευρωπαϊκά όπως Κάννες, Βερολίνο, Κλαιρμόν - Φεράν, κ.ά. Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα πως είναι το μοναδικό ελληνικό φεστιβάλ μικρού μήκους στη λίστα και στα τρία καλύτερα από όλες τις Βαλκανικές χώρες.

Παρά την αυξανόμενη αναγνωρισιμότητά του Φεστιβάλ, ο κ. Ζαχόπουλος υποστηρίζει ότι γενικά στον τομέα των ταινιών μικρού μήκους η Ελλάδα είναι ακόμα πολύ πίσω τόσο αναφορικά με την  ίδια την παραγωγή ταινιών όσο και με την αντίληψη του κοινού για τις ταινίες μικρού μήκους. «Οι ταινίες μικρού μήκους έχουν βγάλει κακό όνομα στην Ελλάδα» σημειώνει ο γνωστός κινηματογραφόφιλος της πόλης.

Προσθέτει μάλιστα ότι η πόλη θα έπρεπε να έχει περισσότερο στραμμένο το βλέμμα της στο είδος αυτό, ακόμα και για τουριστικούς λόγους. Ο ίδιος ανέφερε το παράδειγμα της γειτονικής Βουλγαρίας, η οποία διοργανώνοντας ένα παρόμοιο διεθνές φεστιβάλ σε μια παραθαλάσσια πόλη συγκεντρώνει περίπου 8.000 θεατές.

Αντίστοιχα, το Διεθνές Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Θεσσαλονίκης έχει τα τελευταία δύο χρόνια ένα σταθερό κοινό που αριθμεί περίπου 700 με 800 θεατές.

Μιλώντα στη voria.gr για την ελληνική παραγωγή ταινιών μικρού μήκους, ο κ. Ζαχόπουλος σημειώνει ότι οι δύο βασικές πληγές είναι τα σενάρια αλλά και η ερμηνεία των ηθοποιών. Προσθέτει ωστόσο ότι τα τελευταία δύο χρόνια η κατάσταση έχει βελτιωθεί και έχουν γίνει αρκετές ωραίες δουλειές. «Έχουμε ταλέντα» σημειώνει και αναφέρει χαρακτηριστικά τους Γιώργο Ζώη, Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη, Θάνο Κερμίτση και Στέργιο Πάσχα.

Αναφορικά με τα κριτήρια επιλογής των ταινιών που συμπεριλήφθηκαν στο πρόγραμμα, ο ίδιος ανέφερε: «Θέλω η ταινία να περνάει κάτι στον θεατή, θέλω να νιώσω ότι θα δεχτεί χειροκρότημα, θέλω να είναι κάτι που θα το δεις μετά από 3-4 χρόνια και θα σου είναι εξίσου σημαντικό».

Αξίζει να τονιστεί ότι το φεστιβάλ δέχθηκε φέτος ταινίες από 1.480 δημιουργούς.

H φετινή διοργάνωση εγκαινιάζει τη συνεργασία της με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ενώ για πρώτη χρονιά ανεξαρτητοποιείται από το πρόγραμμα των Δημητρίων, διατηρώντας ωστόσο την υποστήριξη της αντιδημαρχίας Πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης.

Δείτε εδώ το πρόγραμμα του Φεστιβάλ

Τιμές εισιτηρίου: 7€ ημερήσιο, 5€ 3ώρη, 4€ φοιτητικό και 0€ για ανέργους

Για περισσότερες πληροφορίες, κάντε κλίκ στον ιστότοπο του Φεστιβάλ και στη σελίδα του στο facebook.