Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018
x

ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΒΑΖΕΙ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Οπότε, δεν αποκλείεται σύντομα να αρχίσουν οι διαρροές για «δεύτερες σκέψεις της Αθήνας», αναφορικά με το προτεινόμενο AQR

Το ΔΝΤ θα επιμείνει στην απαίτηση του για νέο AQR των ελληνικών τραπεζών. Δηλαδή, για νέα αξιολόγηση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού τους. Κι αυτό γιατί επιμένει ότι υπάρχουν επιπλέον «κρυφά κόκκινα δάνεια», που δεν εμφανίζονται, στα χαρτοφυλάκια τους. Αν το αίτημα του Ταμείου δεν γίνει δεκτό, τότε, όπως μαθαίνουμε, απειλεί ότι θα ζητήσει άμεσα την άρση της αυξημένης προστασίας της πρώτης κατοικίας, που ισχύει ακόμα σήμερα στην Ελλάδα.

Περιττό να σας γράψουμε ότι σε αυτή την περίπτωση το πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση θα είναι τεράστιο. Οπότε, δεν αποκλείεται σύντομα να αρχίσουν οι διαρροές για «δεύτερες σκέψεις της Αθήνας», αναφορικά με το προτεινόμενο AQR.

'Ετσι εξηγείται πάντως και το «τρελό» lobbing κατά του AQR, που κάνουν σε Φρανκφούρτη και Βρυξέλλες μεγάλα ξένα επενδυτικά κεφάλαια που είναι τοποθετημένα στη χώρα μας Κι αυτό γιατί αν η απαίτηση του ΔΝΤ γίνει αποδεκτή, οι ζημίες των ξένων funds θα είναι τεράστιες, από πολλές απόψεις.

Στο μεταξύ και μια και ο λόγος στο ΔΝΤ, να σας πούμε ότι στην τρίτη αξιολόγηση, που ξεκινά τέλη Οκτωβρίου, θα έρθει για να βάλει κάποια πολύ δύσκολα θέματα, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, ως προς το κομμάτι του δημοσίου που θα αφορούν:

^ Αξιόλογηση

^ Κινητικότητα

^ Συμβασιούχους

Το πιθανότερο, μετά από όλα τα παραπάνω, είναι ότι το Ταμείο θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα με τον σημερινό τεχνικό ρόλο του. Η ελληνική πλευρά, όμως, θα ...εύχεται από μέσα της να αποχωρήσει.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ