Skip to main content

Το δείπνο που έφερε αποτελέσματα για το ζήτημα της αξιολόγησης

Στο δείπνο των θεσμών, διαφάνηκε για πρώτη φορά μια αίσθηση υποχώρησης του Ταμείου, για το μείζον θέμα της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Τελικώς, το περίφημο δείπνο των θεσμών, με «μενού» το ελληνικό ζήτημα, που έγινε στις Βρυξέλλες το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, είχε αποτελέσματα.

Και μπορεί να μην μάθαμε ποτέ που έφαγαν, ωστόσο το γεγονός ότι τις προσκλήσεις τις έστειλε ο Πολ Τόμσεν, του ΔΝΤ, έλεγε από μόνο του πολλά, ήδη από τότε. Κι αυτό αποδείχθηκε χθες βράδυ, κατά τη διάρκεια του κρίσιμου Eurogroup, όπου για πρώτη φορά διαφάνηκε μια αίσθηση υποχώρησης των «σκληρών» του Ταμείου, ως προς το μείζον ζήτημα της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Τελικώς, ήταν μια πολύ κρίσιμη συνάντηση, εκείνη της Τετάρτης καθώς, πέραν όλων των άλλων, ξεκαθαρίστηκε και το πότε θα επιστρέψουν στην Αθήνα.

Η «μέση» λύση που πρότεινε και χθες βράδυ η Κομισιόν είναι να γυρίσουν για μερικές μέρες και να ξαναφύγουν. Το ΔΝΤ αποκλείει αυτή τη μεσοβέζικη λύση, αλλά επειδή η πίεση είναι μεγάλη, κυρίως από τις ΗΠΑ, δεν αποκλείεται οι εκπρόσωποι των Θεσμών να εμφανιστούν ακόμα και σήμερα στην πλατεία Συντάγματος, όπως ψιθυρίζεται από χθες βράδυ στις Βρυξέλλες.

Την ενημέρωση αυτή - ατύπως - έχει και η ελληνική πλευρά. Αλλωστε, όλως ...τυχαίως, προχθές, στις Βρυξέλλες τριγύριζε και ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Μπορεί πρόσκληση για το δείπνο, να μην πήρε, όμως ήταν σε ευθεία γραμμή ενημέρωσης για τα τεκταινόμενα στον πύργο της Κομισιόν.