Skip to main content

Το ΔΝΤ ένα βήμα πιο μακριά από το ελληνικό πρόγραμμα

Η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη για να προχωρήσει σε νέα «μισή» έξοδο στις αγορές, μέσω της ανταλλαγής ομολόγων που λήγουν.

Περισσότερο από ποτέ είναι πλέον εμφανές ότι η κυβέρνηση δουλεύει στο παρασκήνιο για την αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα. Απλώς, τις εξελίξεις θα επιβραδύνει ο σχηματισμός κυβέρνησης στη Γερμανία. Ωστόσο, η κεντρική γραμμή είναι ξεκάθαρη και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις είναι κοινή τόσο στην Αθήνα όσο και στις Βρυξέλλες. Το συμπέρασμα αυτό ενισχύεται ακόμα περισσότερο τις τελευταίες ώρες, με την επίσκεψη της ελληνικής αποστολής στην Ουάσιγκτον και τις επαφές που έχει εκεί.

Στο μεταξύ, η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη για να προχωρήσει σε νέα «μισή» έξοδο στις αγορές, μέσω της ανταλλαγής ομολόγων που λήγουν. Το πιθανότερο είναι πως αυτό θα συμβεί μέσα στον Οκτώβριο και θα είναι ένα μήνυμα και προς το Ταμείο ότι η χώρα, αργά αλλά σταθερά, επανέρχεται στην κανονικότητα. Εστω και αν η έκδοση θα είναι «μισή», έστω και αν οι φήμες των τελευταίων ημερών, σχετικά με το μέλλον του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, δεν λένε να κοπάσουν.