Skip to main content

ΔΝΤ: Ζητήσαμε περικοπές στις δαπάνες, επιμένουν σε αύξηση φόρων

Υπάρχει διαφορετική προσέγγιση για την ελληνική συμφωνία μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ, σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού οικονομικού πρακτορείου ΜΝΙ.

Κάθετα αντίθετο στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης να αυξήσει τη φορολογία στην επιχειρηματικότητα εμφανίζεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως αναφέρει δημοσίευμα του γερμανικού οικονομικού πρακτορείου ΜΝΙ.

Επικαλούμενο Ευρωπαίο αξιωματούχο που έχει γνώση των διαπραγματεύσεων, το ΜΝΙ σημειώνει ότι το ΔΝΤ διαφωνεί με μέτρα όπως η αύξηση της φορολόγησης και των εισφορών στις επιχειρήσεις, ενώ αντιρρήσεις, αν και όχι τόσο «επιθετικές», εκφράζονται και για την αναπροσαρμογή των συντελεστών του ΦΠΑ.

«Το ΔΝΤ απορρίπτει την εμμονή στην επιβολή νέων φόρων και την άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης για περαιτέρω μειώσεις των δημοσίων δαπανών», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος αξιωματούχος, ο οποίος εκτιμά ότι υπάρχει διαφορετική προσέγγιση μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ επί της ελληνικής συμφωνίας.

Ο ίδιος πάντως προβλέπει ότι οι διαφορές θα γεφυρωθούν και εκτιμά ότι η εξάμηνη παράταση είναι το πιο πιθανό σενάριο για την Ελλάδα.

Σύμφωνα μάλιστα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, στέλεχος του ΔΝΤ επισήμανε ότι η ελληνική οικονομία έχει, ήδη, υποστεί εντυπωσιακή υπερφορολόγηση και, ως εκ τούτου, η επιβολή επιπλέον φόρων θα πλήξει περαιτέρω την ανάπτυξη, κάτι που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη διόγκωση του χρέους.

«Το ΔΝΤ καθυστερεί την επίτευξη συμφωνίας»

Το ΔΝΤ ήταν ο μόνος αντιπρόσωπος στις Βρυξέλλες που καθυστερούσε την συμφωνία αναφέρει σε άλλο δημοσίευμά του το γερμανικό πρακτορείο MNI, σημειώνοντας πως οι πιστωτές της Ελλάδας θα μπορούσαν να είναι πολύ κοντά να συμφωνήσουν σε έναν τελικό συμβιβασμό στις τελευταίες μεταρρυθμιστικές προτάσεις από την Αθήνα, σφραγίζοντας μια συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων (staff level agreement) και απελευθερώνοντας χρηματοδότησης προς τη χώρα.

Πηγές από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι αν η Ελλάδα αυξήσει το ΦΠΑ στην εστίαση στο 23% από 13% που είναι σήμερα, η χώρα θα είναι σε καλό δρόμο να πετύχει  τον στόχο να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ φέτος.

Αν και η Κομισιόν πιστεύει ότι οι τελευταίες προτάσεις της Ελλάδας είναι συμβατές με τις προϋποθέσεις στο πρόγραμμα διάσωσης, το ΔΝΤ φέρεται να έχει θέματα εμπιστοσύνης με την ελληνική διοίκηση.

Με τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να συνεδριάζουν και πάλι στις Βρυξέλες την Τετάρτη, οι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο και η λίστα με τα προαπαιτούμενα θα πρέπει να συμφωνηθούν πριν την συνάντηση ώστε να υιοθετηθούν σύντομα από το ελληνικό κοινοβούλιο.