Skip to main content

Το ΔΝΤ προσπαθεί με κάθε τρόπο να... δέσει την Ελλάδα

Είναι πλέον κοινό μυστικό στους κόλπους των δανειστών ότι η ελληνική πλευρά σχεδιάζει να δηλώσει ότι δεν θα κάνει νέες μειώσεις.

Τρόπους με τους οποίους θα δέσει την ελληνική κυβέρνηση για την υλοποίηση όλων των συμφωνηθέντων από 1/1/2019 αναζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Με τις πλάτες των ευρωπαϊκών θεσμών, που πάντως δεν θέλουν να φαίνονται για τους δικούς τους λόγους.

Εξ ου και οι τελευταίες δηλώσεις αρμοδίων παραγόντων (Ρέγκλινγκ και όχι μόνο), που, μόνο εμμέσως πλην σαφώς, προειδοποιούν σχετικά την Αθήνα, αλλά και οι σπόντες που πετάει η Ουάσιγκτον (όπου βρίσκεται η έδρα του Ταμείου) στην καθιερωμένη ενημέρωση της Πέμπτης, όποτε παρουσιάζεται η ευκαιρία.

Όπως επισημαίνουν συνήθως καλά ενημερωμένες πηγές, το ΔΝΤ αυτό που κυρίως θέλει σε αυτή τη φάση είναι να δέσει την Αθήνα αναφορικά με:

Α) τη μείωση των συντάξεων από τον Ιανουάριο του 2019 και

Β) αν είναι δυνατόν και την περικοπή του αφορολόγητου, την ίδια περίοδο.

Γιατί αυτή η πίεση; Διότι είναι πλέον κοινό μυστικό στους κόλπους των δανειστών ότι η ελληνική πλευρά σχεδιάζει – πατώντας στην καθαρή έξοδο από τα μνημόνια – να δηλώσει αρχές του επόμενου έτους ότι αποφασίζει, ως ανεξάρτητο κράτος, ότι δεν θα κάνει καμία μείωση. Κι έτσι, να πάει σε εκλογές. Η προοπτική αυτή, όπως είναι φυσικό, προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους κόλπους των δανειστών – θεσμών, οι οποίοι αντιλαμβάνονται ότι κατ' αυτόν τον τρόπο είναι πολύ πιθανό ό,τι με κόπο κτίσθηκε τα τελευταία χρόνια, να τιναχθεί στον αέρα, μέσα σε ένα έντονα προεκλογικό περιβάλλον στην Ελλάδα του 2019. Κι αυτό ακριβώς προσπαθούν, σε αυτή τη φάση, να αποτρέψουν.