Skip to main content

Το δώρο της Ελλάδας στα Σκόπια και τα δανεικά φέρετρα στην Κύπρο

Οι... πατριώτες του Γκρουέφκσι, η μετατροπή μιας ακόμα εκκλησίας από μουσείο σε τζαμί και η αμφισβήτηση της ελληνικότητας του Κολοκοτρώνη

«Η Βουλγαρία και η Ελλάδα είναι έτοιμες να βοηθήσουν τα Σκόπια, στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Αικατερίνη Ζαχαρίεβα». Δεν ξέρω τι είδους βοήθεια μπορούμε να τους δώσουμε. Μια καλή ιδέα είναι να τους στείλουμε τον Βαρουφάκη, ως ειδικό επί των σχέσεων με την Ε.Ε.

Ο Ν. Γκρούεφσκι αναφερόμενος στους εισβολείς στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων στις 27 Απριλίου 2017, που ξυλοκόπησαν βουλευτές Σλάβους και Αλβανούς και χτύπησαν τον νυν πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, είπε χαρακτηριστικά ότι «κατηγορούνται επειδή αγαπούν την (ψευδο)Μακεδονία και κινήθηκαν λόγω των πατριωτικών τους αισθημάτων».

Παρόμοια έλεγαν και οι «προοδευτικοί» που γιαούρτωναν και ξυλοκοπούσαν τους βουλευτές, προ εποχής ΣΥΡΙΖΑ. Ότι κινούνται λόγω των πατριωτικών αισθημάτων, επειδή τα Μνημόνια που ψηφίζουν βλάπτουν την Ελλάδα. Μόλις ανέλαβε την εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ, κι έσκισε το Μνημόνιο «με ένα νόμο και ένα άρθρο» το πατριωτικό τους συναίσθημα δικαιώθηκε και τα γιαούρτια μένουν στα ράφια.

Για δανεικά ρούχα σε γάμους, σε δεξιώσεις και σε βαφτίσια ακούσαμε, αλλά για κηδείες με δανεικά φέρετρα ποτέ. Δεν πρόκειται για μόδα αλλά για κάποιους αποτελεί μοναδική επιλογή, αφού συγγενείς τους νοικιάζουν ένα φέρετρο έναντι περίπου 100 ευρώ και όταν θάψουν τον μακαρίτη επιστρέφουν το φέρετρο στον ιδιοκτήτη του, ο οποίος αναλαμβάνει κηδείες. [Δεν είναι πλάκα. Είναι ρεπορτάζ της εφημερίδας "Φιλελεύθερος" της Λευκωσίας].

Δημοσίευσε εχθές η voria.gr άρθρο της Deutsche Welle, με τίτλο «Θα αναγεννηθεί ο Τσίπρας από τις στάχτες»; Μα, ο Τσίπρας δεν είναι ο Φοίνικας. Είναι η φωτιά που έκαψε τον Φοίνικα. Αν δεν σβήσει η φωτιά ο Φοίνικας δεν σώζεται.

Στις εκκλησίες της Αγίας Σοφίας που μετατράπηκαν από μουσεία σε τζαμιά, μετά από αυτές της Τραπεζούντας και της Νικομήδειας (ιστορική εκκλησία, όπου πραγματοποιήθηκε Οικουμενική Σύνοδος) έρχεται να προστεθεί μια ακόμη. Ανακοινώθηκε πως η Αγία Σοφία που βρίσκεται στην Αίνο (περιοχή Αδριανούπολης) θα μετατραπεί σε τζαμί.

Κι όμως, παλιότερα είχε ανακοινωθεί πως η Αγία Σοφία της Αίνου, θα αναστυλωνόταν και θα γινόταν μουσείο. Φυσικά οι Τούρκοι τις συμφωνίες και τις υποσχέσεις τις γράφουν, ως γνωστόν, στα καινούργια τους τσαρούχια.

Την ίδια στιγμή, η γραμματέας του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού [τυπικά είναι βέβαια και ελληνικού και πολιτισμού] ενδιαφέρεται για τα Οθωμανικά Λουτρά της Βέροιας και όχι για την Αμφίπολη. Για να καταλάβουμε πού μας οδηγούν, χωρίς να αντιστεκόμαστε. Με την κα Βλαζάκη να γράφει τις συστάσεις Τσίπρα στις παλιές της γόβες. Τόση επιρροή ο πρωθυπουργός στο κόμμα [του].

Αλβανός δημοσιογράφος, που εργάζεται και στην αλβανόφωνη εκπομπή της "Φωνής της Αμερικής", δημοσίευσε τα ακόλουθα: Ο Θόδωρος Κολοκοτρώνης, ήταν αρβανίτικης καταγωγής, μεγάλωσε σε αρβανίτικο περιβάλλον και είχε αδελφοποιτούς τους Μάρκο Μπότσαρη και Αλή Φαρμάκη. Οι στρατιώτες του Κολοκοτρώνη, ήταν Αρβανίτες, από το Μοριά ή από την Τσαμουριά. [Ότι πολεμούσαν εναντίον Τουρκαλβανών, αυτό του διέφυγε].

Αν ήταν Αρβανίτης δεν σημαίνει ότι ήταν και Αλβανός. Είναι συνηθισμένο πληθυσμοί να ονοματίζονται από τα τοπωνύμια διαμονής τους. Αρβανίτες καλούνταν οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου, Πόντιοι οι Έλληνες του Ευξείνου Πόντου, Ρωσοπόντιοι σήμερα οι ομογενείς από την Ρωσία, Κύπριοι οι Έλληνες της Κύπρου. Ποιος αμφισβητεί την ελληνικότητά τους;