Skip to main content

Το Elefantastico ξανά από την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη

Για τέταρτη συνεχή χρονιά τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν επί τρεις ημέρες ποικίλες εκδηλώσεις στην πόλη.

Δεκάδες εκδηλώσεις εκπαιδευτικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα θα φιλοξενηθούν φέτος στο 4ο Ευρωπαϊκό Παιδικό Φεστιβάλ Elephantastico, που διοργανώνει ο δήμος Θεσσαλονίκης, από τις 12 έως τις 14 Μαΐου 2017.

Για τέταρτη συνεχή χρονιά τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν επί τρεις ημέρες μουσικό-θεατρικά παραμύθια, κινηματογραφικές και θεατρικές παραστάσεις, ξεναγήσεις σε ιστορικά μνημεία της πόλης, συναυλίες, διαδραστικά εργαστήρια και ποικίλες άλλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

Για ένα φεστιβάλ, μια πλατφόρμα που έρχεται να αγκαλιάσει όλες τις δημιουργικές ομάδες που απευθύνονται στα παιδιά, έκανε λόγο η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Έλλη Χρυσίδου, κατά τη διάρκεια παρουσίασης του φετινού προγράμματος. «Εκτιμήσαμε ότι το παιδί πρέπει να έχει μια θέση στον πολιτιστικό προγραμματισμό του δήμου. Πρέπει να έχει μια θέση, όχι απλώς παρατηρητή, αλλά μια θέση ουσιαστικής συμμετοχής, σε ένα πρόγραμμα που απευθύνεται σε αυτό», τόνισε.

Όπως ανέφερε η αρμόδια αντιδήμαρχος, στην πόλη υπήρχαν πολλές δημιουργικές ομάδες που ασχολούνταν με τα παιδιά. «Είδαμε ότι υπήρχε ανάγκη να δημιουργηθεί ένα φεστιβάλ που θα μπορούσε να συνεργαστεί με όλους αυτούς τους φορείς και τις ομάδες, ώστε να παρουσιάζουμε κάτι δυνατό, με όλα τα σημεία που μπορεί να ενδιαφέρουν και να δώσουν ερεθίσματα σχετικά με την τέχνη», τόνισε.  

Χαρακτηριστικό του πόσο έχει αγκαλιάσει η πόλη τον θεσμό, είναι ότι στις εκδηλώσεις της περσινής διοργάνωσης συμμετείχαν περίπου 30.000 άτομα. Φέτος, όπως ανέφεραν οι διοργανωτές, διευρύνθηκαν οι ηλικίες των παιδιών στις οποίες απευθύνονται οι εκδηλώσεις.

Στις φετινές εκδηλώσεις θα συμμετάσχουν και παιδιά προσφύγων  που διαμένουν στη Θεσσαλονίκη, με στόχο την ψυχαγωγία τους, τη δημιουργική συνύπαρξη και κοινωνική ενσωμάτωσή τους.

Τη χαρά του που το Φεστιβάλ γίνεται πραγματικότητα για άλλη μια χρονιά, εξέφρασε ο Ηρακλής Παπαιωάννου, από το Μουσείο Φωτογραφίας, μιλώντας για εμπλουτισμό των δράσεων.

Στην υλοποίησή του συμβάλλουν οι βιβλιοθήκες και τα μουσικά σχήματα του Δήμου, τα Μουσεία της πόλης, το Γενικό Προξενείο της Τσέχικης Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη, ενώ συνεργάζονται το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης, η ΔΕΘ – HELEXPO, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Μουσείο Φωτογραφίας, το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, το Μουσείο Κινηματογράφου, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου, η ΧΑΝΘ, το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας «Noesis», το Διαπολιτισμικό Σχολείο Θεσσαλονίκης και ο παιδικός σταθμός «Σβούρα».

Η είσοδος στις εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα είναι ελεύθερη. Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των τριών ημερών εδώ