Skip to main content

Το Ελληνο- Σερβικο Επιμελητήριο ανοίγει δρόμο στην επιχειρηματική συνεργασία

Η ίδρυση του Ελληνο- Σερβικού Επιμελητηρίου με έδρα τη Θεσσαλονίκη, ήταν η κίνηση που, όπως αποδεικνύεται, περίμεναν τόσο η ελληνική, όσο και η σερβική επιχειρηματική κοινότητα.
 της  Άννης Καρολίδου
 
Η ίδρυση του Ελληνο- Σερβικού Επιμελητηρίου με έδρα τη Θεσσαλονίκη, ήταν η κίνηση που, όπως αποδεικνύεται, περίμεναν τόσο η ελληνική, όσο και η σερβική επιχειρηματική κοινότητα, προκειμένου πάνω στις ισχυρές ιστορικά σχέσεις των δύο λαών να αναπτύξουν σχέσεις οικονομικής συνεργασίας.
 
Όπως είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου  ο πρόεδρος του νεοσυσταθέντος Επιμελητηρίου και πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπορικών Αντιπροσώπων Βορείου Ελλάδος, Κώστας Γεωργάκος,  η πρωτοβουλία έχει βρει τεράστια ανταπόκριση και μία ημέρα πριν τα επίσημα εγκαίνια, αύριο, παραλαμβάνονται από τα κεντρικά γραφεία της Θεσσαλονίκης, αιτήσεις και mails από διαφορετικά μέρη της Ελλάδας,  νέων υποψηφίων μελών. 
 
Να σημειωθεί ότι το Επιμελητήριο που έχει έδρα στη Θεσσαλονίκη, έχει υποστηριχθεί από περισσότερους από 21 βορειοελλαδίτες επιχειρηματίες,  ενώ τα μέλη της Σερβίας ξεπερνούν τα 50, στα οποία περιλαμβάνονται επτά σερβικά Επιμελητήρια, μεγάλες σερβικές επιχειρήσεις ενώ ενδιαφέρον συμμετοχής υπάρχει από την Έκθεση του Βελιγραδίου και τον Τουριστικό Οργανισμό της Σερβίας. 
 
Γιατί όμως έχει υπάρξει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για το Ελληνο- Σερβικό Επιμελητήριο, όταν μάλιστα η Ελληνο- Σερβική Ένωση που εδρεύει στην Αθήνα, εμφανίζει σημάδια αδράνειας; 
 
Mία πολλή καθαρή απάντηση έδωσε ο γενικός πρόξενος της Σερβίας στη Θεσσαλονίκη, Σίνισα Πάβιτς, ο οποίος τόνισε ότι η συνεργασία που υπάρχει στον τουρισμό μπορεί να διευρυνθεί στη βάση της ιστορικής διαδρομής των δύο λαών ( βυζαντινή περίοδος αλλά και Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος) αλλά και να επεκταθεί έτσι ώστε αφενός να αξιοποιηθεί το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που προωθεί η Σερβία, αλλά και οι ιδιαίτερες σχέσεις που έχει  η πατρίδα του με τη Ρωσία, την Κίνα και τις Αραβικές χώρες. 
 
«Υπάρχουν σημαντικά περιθώρια συνεργασιών για την ανάπτυξη σε αγορές τρίτων χωρών», είπε ο κ. Πάβιτς εξηγώντας: «Τα προϊόντα που παράγονται τουλάχιστον κατά 51% στη Σερβία, μπορούν να εξαχθούν στη Ρωσία χωρίς τελωνειακούς δασμούς». Πέραν αυτού, η Σερβία προσπαθεί να επαναδραστηριοποιήσει, αξιοποιώντας τον ιδιωτικό παράγοντα, τα μεγάλα παραγωγικά συγκροτήματα της πρώην Γιουγκοσλαβίας. 
 
Στη παρούσα φάση, εμπορικές οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας- Σερβίας είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα και ο κλάδος που εμφανίζει ανάπτυξη είναι αυτός του τουρισμού. Να σημειωθεί ότι το 80% των Σερβών που πηγαίνει διακοπές έρχεται στην Ελλάδα και, από αυτούς, ποσοστό περίπου 80%, έρχεται στη βόρειο Ελλάδα. 
 
Άλλωστε, από τις ελληνικές επιχειρήσεις στη Σερβία, τρεις αφορούν τη δημιουργία ξενοδοχείων πολυτελείας στο Βελιγράδι, ενώ στη χώρα έχουν επενδύσει ελληνικές τράπεζες και βιομηχανικοί όμιλοι όπως Aλουμύλ, Ισομάτ, Τιτάν. 
 
Σε ό,τι αφορά στο Επιμελητήριο, ο κ. Γεωργάκος είπε η επόμενη συνεδρίαση του δ.σ. θα πραγματοποιηθεί στο Λέσκοβατς όπου θα δημιουργηθεί το πρώτο γραφείο στη Σερβία, ενώ χώροι για το Ελληνο- Σερβικό έχουν παραχωρηθεί και στο Επιμελητήριο του Βελιγραδίου. 
 
Στόχος της διοίκησης του Επιμελητηρίου είναι, ως τις αρχές Μαίου να πραγματοποιηθεί επίσκεψη Σέρβων επιχειρηματιών και εκπροσώπων φορέων στην Ελλάδα και μία αντίστοιχη επίσκεψη, από ελληνικής πλευράς, στη Σερβία.  
 
Οι προοπτικές συνεργασίας, θα ενισχυθούν σημαντικά και από την ολοκλήρωση του οδικού άξονα Ε-75 στο τμήμα από Νις μέχρι τα ελληνικά σύνορα μέσω Σκοπίων ,  έργο που θα μειώσει την απόσταση Θεσσαλονίκη – Βελιγράδι στις 4,5 ώρες. 
 
Ο κ. Γεωργάκος τόνισε ότι η δημιουργία του Ελληνο- Σερβικού Επιμελητηρίου υποστηρίχθηκε πολύ ενεργά από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου του Λέσκοβατς, Γκόραν Γιόβιτς όπως και  τον πρόεδρο της ΚΑΕ ΠΑΟΚ Μπάνε Πρέλιεβιτς, που είναι και γενικός γραμματέας του Επιμελητηρίου. 
 
Σημειώνεται ότι στη θέση του αντιπροέδρου έχει εκλεγεί από τα ιδρυτικά μέλη ο επιχειρηματίας Λευτέρης Γεωργιάδης, ενώ βάσει του καταστατικού ο α’ αντιπρόεδρος  θα είναι Σέρβος.