Skip to main content

Το έντονο πολιτικό παρασκήνιο μιας επίσκεψης στην Τουρκία

Οι πληροφορίες μας επιμένουν ότι οι διαφωνίες του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, αναφορικά με την πραγματοποίηση της, ήταν και παραμένουν μεγάλες.

Έντονο είναι το παρασκήνιο πίσω από την επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην Τουρκία.

Οι πληροφορίες μας επιμένουν ότι οι διαφωνίες του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, αναφορικά με την πραγματοποίηση της, ήταν και παραμένουν μεγάλες (σσ αν και φαίνεται να κάμφθηκαν κάπως μετά το χτύπημα στο Παρίσι). Οι πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι εκφράσθηκαν face to face, σε ανύποπτο χρόνο, κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους, η οποία δεν είδε ποτέ το φως της δημοσιότητας, ανάμεσα στους δύο άντρες.

Οι πηγές μας, λοιπόν, αναφέρουν ότι εκεί ο κ. Τσίπρας επέμεινε, υποστηρίζοντας ότι αν δεν τον ακολουθούσε ο υπουργός του των Εξωτερικών, τότε η επίσκεψη θα αναβάλλονταν, μολονότι είχε ανακοινωθεί. Η συνομιλία έληξε βεβαίως με την υποχώρηση του κ. Κοτζιά, ο οποίος ωστόσο διατηρεί τις έντονες επιφυλάξεις του για την σκοπιμότητα του και μάλιστα στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία.

Λίγες ώρες αργότερα, στο υπουργικό συμβούλιο, το ταξίδι θα επισημοποιούνταν, όμως εξ αυτού και μόνο του γεγονότος, που σχετίζεται με το παρασκήνιο που αναφέρεται παραπάνω, τα αποτελέσματα του θα έχουν ξεχωριστό χαρακτήρα, από κάθε άποψη. Ιδιαίτερα από εκείνη που έχει να κάνει με το χειρισμό της διάσωσης των μεταναστών και των προσφύγων στο Αιγαίο. Για την ιστορία, η παγίδα της συνδιαχείρισης, είναι αυτή που τρομάζει κυρίως το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών