Skip to main content

Το επίμαχο DVD Χριστοφοράκου θα ζητήσει η Εξεταστική Επιτροπή

Το ψηφιακό υλικό, το οποίο είναι προϊόν υποκλοπής των συνομιλιών του πρώην στελέχους της Siemens με τους δικηγόρους του και αφορά πρόσωπα - πολιτικούς στην Ελλάδα, τους οποίους φέρεται να δωροδόκησε,
Το ψηφιακό υλικό, το οποίο είναι προϊόν υποκλοπής (βιντεοσκόπησης) DVD των συνομιλιών του πρώην στελέχους της Siemens Μιχάλη Χριστοφοράκου με τους δικηγόρους του και αφορά πρόσωπα - πολιτικούς στην Ελλάδα, τους οποίους φέρεται να δωροδόκησε, θα ζητήσει από τη γερμανική δικαιοσύνη η αρμόδια εξεταστική επιτροπή, όπως αποφάσισε σήμερα ομόφωνα.

Για το θέμα αυτό ο κ. Χριστοφοράκος έχει καταθέσει μηνύσεις κατά των υποκλοπέων του. Έτσι θα ζητηθεί να σταλεί στην επιτροπή όλη η δικογραφία που σχηματίστηκε.

Όπως τονίσθηκε στην επιτροπή, το υλικό σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία δεν έχει ληφθεί υπόψη επειδή είναι προϊόν υποκλοπής.

Ωστόσο, όπως τόνισε ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής Σήφης Βαλυράκης, υπάρχει στη χώρα μας απόφαση του Αρείου Πάγου σύμφωνα με την οποία το προϊόν υποκλοπής μπορεί να ληφθεί υπόψη, αν αποδεικνύει τη διάπραξη κακουργηματικών πράξεων.

Παράλληλα, ομόφωνα αποφασίστηκε επίσης να κληθεί ενώπιον της επιτροπής ο τέταρτος ειδικός ανακριτής Νίκος Ζαγοριανός, όπως επίσης και να ερευνηθεί το ζήτημα της διαφυγής του Μ. Χριστοφοράκου στη Γερμανία.

Πρόκειται για ένα θέμα για το οποίο ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννης Παπανικολάου, που διενήργησε τον πειθαρχικό έλεγχο κατά του Νίκου Ζαγοριανού, έχει κάνει λόγο για ύπαρξη πολιτικών ευθυνών.

Ειδικότερα, θα ζητηθούν από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τα ονόματα των αστυνομικών - φρουρών του Μ. Χριστοφοράκου και θα ερευνηθούν οι συνθήκες διαφυγής και οι ευθύνες των οργάνων που δεν ειδοποίησαν την υπηρεσία τους για τις προπαρασκευαστικές πράξεις φυγής στο εξωτερικό.

Αν χρειαστεί, όπως υπογραμμίστηκε, θα κληθούν και οι αστυνομικοί καθώς και οι υπηρεσιακοί και πολιτικοί τους προϊστάμενοι, στην προκειμένη περίπτωση ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης Χρήστος Μαρκογιαννάκης.

Εν τω μεταξύ, εξετάζεται το ενδεχόμενο έκδοσης νέου ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης των Χριστοφοράκου - Καραβέλα στο οποίο θα περιέχονται και οι μετά το 2004 κακουργηματικές πράξεις.

Κατά τη δεύτερη ημέρα εξέτασής του ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννης Παπανικολάου δεν προσέθεσε τίποτε πέραν των όσων περιγράφονται και διαλαμβάνονται στο πόρισμα που έχει συντάξει κατά του ανακριτού Ν. Ζαγοριανού, στον οποίο αποδίδει δόλο κατά την πλημμελή ενάσκηση των καθηκόντων του.

Ο κ. Παπανικολάου ανέφερε για μία ακόμη φορά ότι δεν μπορεί να πει περισσότερα δεσμευόμενος από εχεμύθεια ούτε να εκφράσει κρίσεις, ενώ επανέλαβε ότι δεν ήταν ρόλος του η διερεύνηση πολιτικής εμπλοκής και χειραγώγησης στο έργο του κ. Ζαγοριανού, αλλά ότι εν πάση περιπτώσει η ποινική δικαιοσύνη θα ερευνήσει περαιτέρω την υπόθεση και την τυχόν ύπαρξη ηθικών αυτουργών στα αδικήματα για τα οποία έχει ασκηθεί δίωξη κατά του ανακριτού.

Αύριο έχουν κληθεί να εξεταστούν από την επιτροπή οι δημοσιογράφοι Τάσος Τέλλογλου και Αριστέα Μπουγάτσου.