Skip to main content

Το ερώτημα του ...ενός εκατομμυρίου από την έξοδο στις αγορές

Η κυρίαρχη άποψη στο οικονομικό επιτελείο αυτή τη στιγμή είναι να σχεδιαστεί πολύ προσεκτικά και με υπομονή, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος αποτυχίας

Αυτή τη στιγμή είναι το ερώτημα «του ενός εκαομμυρίου ευρώ». Πότε θα βγει η Ελλάδα στις αγορές. Και κυρίως, πώς θα βγει. Ο χρόνος της κίνησης αυτής δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι οι απόψεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης διίστανται.

Η κυρίαρχη άποψη στο οικονομικό επιτελείο αυτή τη στιγμή είναι να σχεδιαστεί πολύ προσεκτικά και με υπομονή, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος αποτυχίας που θα καταδικάσει την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο στη συνέχεια.

Υπάρχει όμως και η άποψη αυτών στην κυβέρνηση που θέλουν να προχωρήσουν γρήγορα, τώρα που οι αγορές δείχνουν ευνοϊκές, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν υποχωρήσει σημαντικά, έστω και με μια «δοκιμαστική», όπως τη λένε, έξοδο (τον Ιούλιο).

Ως πιθανή πρώτη κίνηση αναφέρεται η ανακύκλωση ομολόγου της κυβέρνησης Σαμαρά. Σε κάθε περίπτωση, όμως, τα στελέχη της κυβέρνησης δεν συνδέουν πλέον απαραιτήτως την έξοδο στις αγορές με την εξασφάλιση του QE, καθώς γύρω από το τελευταίο επικρατεί μεγάλη αβεβαιότητα.

Ιδανικά, η κυβέρνηση περιμένει μια ακόμη εξέλιξη το φθινόπωρο: Περαιτέρω συγκεκριμενοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους. Στελέχη της θεωρούν ότι αυτή ήταν η κοινή «κατανόηση» μετά το Eurogroup της 15ης Ιουλίου, με την ελπίδα, βεβαίως, ότι ο συνασπισμός που θα προκύψει από τις γερμανικές εκλογές θα είναι τέτοιος που να επιτρέπει περισσότερη γενναιοδωρία. Τίποτα από αυτά δεν είναι σίγουρο μέχρι στιγμής. Ετσι, η ΕΚΤ δεν είναι σε θέση να βγάλει θετική έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και η ένταξη στο QE θα αργήσει, αν γίνει ποτέ.