Skip to main content

Το Fiat 500 στη συλλογή του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης στη Νέα Υόρκη

Την ημέρα των 60ών γενεθλίων του, το ιταλικό αυτοκίνητο προστίθεται στη μόνιμη συλλογή έργων τέχνης του MoMA, του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης.

Το Fiat 500, το πιο αγαπημένο αυτοκίνητο στην ιστορία της Fiat και σύμβολο του ιταλικού σχεδιασμού, γιορτάζει σήμερα τα 60ά του γενέθλια με μια ειδική εκδήλωση εξαιρετικά αφιερωμένη στην ιστορία, το στιλ και το design, στοιχεία που το έκαναν διάσημο σε ολόκληρο τον πλανήτη. Την ημέρα των 60ών γενεθλίων του, το ιταλικό αυτοκίνητο προστίθεται στη μόνιμη συλλογή έργων τέχνης του MoMA, του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης στη Νέα Υόρκη.
 
"Το Fiat 500 έχει αφήσει ανεξίτηλο το αποτύπωμά του στην ιστορία της αυτοκίνησης. Είναι γεγονός ότι ποτέ δεν ήταν απλά ένα αυτοκίνητο", ανέφερε ο Olivier François, επικεφαλής της Fiat και CMO της FCA. "Στα 60 χρόνια της ύπαρξής του, το 500 υπερβαίνει την φυσική του υπόσταση και μεταμορφώνεται σε ένα πραγματικό σύμβολο τέχνης με την πιστοποίηση του φημισμένου MoMA, μετά την προσθήκη στην τεράστια συλλογή του. Η κίνηση αυτή είναι ένας φόρος τιμής στην καλλιτεχνική και πολιτιστική αξία του 500."
 
"Το Fiat 500 είναι ένα σύμβολο στην ιστορία της αυτοκίνησης, το οποίο έχει αλλάξει τον τρόπο που σχεδιάζονται και κατασκευάζονται τα αυτοκίνητα στην Ιταλία", δήλωσε ο Martino Stierli, "Philip Johnson Υπεύθυνος Αρχιτεκτονικής και Σχεδιασμού" του MoMA. "Προσθέτοντας αυτό το καθημερινό αριστούργημα στο Μουσείο μας, διευρύνουμε τη συλλογή έργων τέχνης με έναν θρύλο της ιστορίας του automotive design."
 
Το μοντέλο που θα φιλοξενηθεί στο MoMA είναι η έκδοση 500 F, το δημοφιλέστερο 500 που κυκλοφόρησε από το 1965 μέχρι το 1972. Το "μεγάλο μικρό αυτοκίνητο" της Fiat γνώρισε τεράστια επιτυχία, διαθέτοντας κάτω από το καπό του έναν κινητήρα 499.5 cm3 που απέδιδε 18 ίππους με μέγιστη ταχύτητα 95 χλμ/ώρα. Από το 1957 έως το 1975 κατασκευάστηκαν συνολικά πάνω από 4 εκατομμύρια Fiat 500, σε διάφορες εκδόσεις όπως το πρώτο 500 στα τέλη των 50's, οι ισχυρές εκδόσεις Sport και D, η έκδοση F, που διατηρεί και το ρεκόρ παραγωγής, ενώ ακολούθησαν η πιο άνετη L, και τέλος η έκδοση R. Μέσα σε αυτά τα 60 χρόνια, κατάφερε να διατηρήσει αναλλοίωτη την ταυτότητά του, παραμένοντας ένα σύγχρονο μοντέλο. Μετά το λανσάρισμα της νέας γενιά το 2007, το 500 εμφανίστηκε σε διάφορες εκδοχές, hatchback και cabrio, παράλληλα με διάφορες πετυχημένες ειδικές εκδόσεις (όπως το 500 by Diesel, το 500 Gucci και το 500 Riva).
 
Η επιτυχία του αποτυπώνεται ξεκάθαρα και σε αριθμούς: το Fiat 500 είναι best-seller στην Ευρώπη, πρώτο σε 8 χώρες και στην πρώτη τριάδα σε άλλες 6 χώρες. Το μοντέλο του 2007 έχει τραβήξει το ενδιαφέρον 2 εκατομμυρίων αγοραστών σε μόλις 10 χρόνια, ενώ ταυτόχρονα έχει αποσπάσει πληθώρα βραβείων, όπως το "Αυτοκίνητο της Χρονιάς" και το "Compasso d'oro design".
 
Το 500 θεωρείται το σύμβολο της ιταλικής δημιουργικότητας, ένας θρύλος της ομορφιάς και της τέχνης, αποτελώντας πηγή έμπνευσης για καλλιτέχνες και σχεδιαστές ανά τον κόσμο. Σήμερα με την "είσοδό" του στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (http://press.moma.org/2017/06/acquisition-fiat-500/), μεταμορφώνεται σε ένα πραγματικό έργο τέχνης δίπλα σε άλλα μεγάλα έργα της ιταλικής τέχνης, παραμένοντας "Πάντα Νέο".