Skip to main content

Tο φθινόπωρο η ίδρυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων

Για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων ενημερώνει έγγραφο του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Το φθινόπωρο του 2015 έχει τεθεί ως χρονικός στόχος για την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το Ταμείο που θα αποτελέσει το κύριο εργαλείο για την υλοποίηση του «Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη», θα χρησιμοποιεί μεγάλο φάσμα χρηματοδοτικών εργαλείων και στόχος είναι να διαδραματίσει στρατηγικό ρόλο στην κινητοποίηση κεφαλαίων για επενδύσεις. Έγγραφο του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου που διαβιβάστηκε στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα, ενημερώνει για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων.

Το έγγραφο διαβιβάστηκε μετά από ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής της ΝΔ Ευάγγελος Μπασιάκος.

Όπως ειδικότερα υπενθυμίζει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, το «Επενδυτικό Σχέδιο για την Ευρώπη» (σχέδιο Γιούνκερ) σκοπεύει να κινητοποιήσει πρόσθετες ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις τουλάχιστον 315 δισ. ευρώ για την επόμενη τριετία 2015-2017. Το σχέδιο αυτό αποτελείται από τρεις πυλώνες:

1. Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων - (EFSI), το κύριο εργαλείο του Σχεδίου.
2. Κατάλογο επενδυτικών έργων στην ΕΕ (προβλέπεται να σχεδιαστεί ευρωπαϊκή διαδικτυακή πλατφόρμα επενδυτικών σχεδίων, ενώ ο υπάρχων «Διαύλος» που συνέταξε η Κοινή Ομάδα Δράσης Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και Κρατών - Μελών, δεν ισχύει πλέον και δεν συνδέεται με το σχέδιο Γιούνκερ).
3. Βελτίωση επενδυτικού περιβάλλοντος στην ΕΕ.

Όπως εξάλλου επισημαίνει ο υπουργός Οικονομικών, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ) αποτελεί στην ουσία μια εγγύηση που παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση προς τον όμιλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων ή ευρωπαϊκό ταμείο επενδύσεων), όχι προς ιδιώτες, προκειμένου:

  • να αναλάβει περισσότερο κίνδυνο στις επενδυτικές του δραστηριότητες και
  • να χρησιμοποιήσει μεγάλο φάσμα χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως δάνεια, εγγυήσεις, αντεγγυήσεις, ενδιάμεση χρηματοδότηση, πιστωτική ενίσχυση, συμμετοχή στο κεφάλαιο με ίδια ή οιωνεί ίδια κεφάλαια, μεταξύ άλλων,μέσω εθνικών αναπτυξιακών τραπεζών ή οργανισμών, επενδυτικών πλατφορμών ή ταμείων.

Στόχος, όπως τονίζει ο κ. Τσακαλώτος είναι «η κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων για επενδύσεις και στήριξη ΜΜΕ και επιχειρήσεων μεσαίας κεφαλαιοποίησης».

Ο υπουργός Οικονομικών επισημαίνει ότι οι πρόσθετες επενδύσεις ύψους 315 δισ. ευρώ, προβλέπεται να προκύψουν ως εξής:

Στο νέο Ταμείο θα διατεθούν 16 δις ευρώ σε εγγυήσεις από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και 5 δισ. ευρώ από την ΕΤΕπ (σύνολο 21 δις ευρώ). Από αυτά ο όμιλος ΕΤΕπ, με τα εργαλεία που διαθέτει, προβλέπεται να υπογράψει συμβάσεις έργων ύψους περί τα 60 δις ευρώ (μόχλευση από τον όμιλο ΕΤΕπ).

Το υπόλοιπο ποσό μέχρι τα 315 δισ. ευρώ προβλέπεται να καλυφθεί από άλλες πηγές, κυρίως ιδιώτες επενδυτές.

Το ΕΤΣΕ θα συσταθεί εντός του πλαισίου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων με Εταιρική Συμφωνία μεταξύ της Επιτροπής και της ΕΤΕπ.

Το Ταμείο:

  • θα επικεντρώνεται σε οικονομικά και τεχνικά βιώσιμα έργα, χωρίς τομεακή ή γεωγραφική κατανομή κονδυλίων. Κατά συνέπεια, δεν υπάρχει προκαθορισμένο ποσό για την Ελλάδα όπως για κανένα-κράτος μέλος.
  • θα συμπληρώνει και θα εμπλουτίζει τα εν εξελίξει προγράμματα της ΕΕ και τις παραδοσιακές δραστηριότητες της ΕΤΕπ («προσθετικότητα»)

Οι τομείς στους οποίους θα δραστηριοποιείται το Ταμείο δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, καθώς ο Κανονισμός για το ΕΤΣΕ βρίσκεται σε διαδικασία διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Συμβουλίου και Ε. Κοινοβουλίου.

Απώτερος στόχος είναι να ιδρυθεί το Ταμείο έως το Σεπτέμβριο του 2015.