Skip to main content

Το ΙΚ ισχυρίζεται ότι οι μακελάρηδες της Καλιφόρνια ήταν οπαδοί του

Το FBI πάντως υποστηρίζει πως δεν φαίνεται οι δράστες να ήταν μέλος ενός πυρήνα τρομοκρατών ή να ανήκαν σε κάποια μεγαλύτερη ομάδα

Το Ισλαμικό Κράτος σε ραδιοφωνικό του μήνυμα αναφέρει ότι δύο οπαδοί του πραγματοποίησαν το μακελειό με τους 14 νεκρούς στην Καλιφόρνια, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Νωρίτερα, η αμερικανική ομοσπονδιακή αστυνομία ανέφερε ότι η έρευνα γίνεται στη βάση της υπόθεσης ότι επρόκειτο για τρομοκρατική ενέργεια.

«Έχουμε αποδεικτικά στοιχεία που δείχνουν ότι (οι δράστες) είχαν προσχεδιάσει λεπτομερώς την επίθεση πριν τη διαπράξουν», ανέφερε το στέλεχος του γραφείου του FBI στο Λος Άντζελες, Ντέιβιντ Μπάουντιτς, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το FBI πάντως, μέσω του διευθυντή του Τζέιμς Κόμι, διευκρινίζει ότι, αν και υπάρχουν σημάδια «ριζοσπαστικοποίησης» από την πλευρά των δραστών, δεν φαίνεται αυτοί να ήταν μέλος ενός πυρήνα τρομοκρατών ή να ανήκαν σε κάποια μεγαλύτερη ομάδα.

Οι δύο δράστες, η Μαλίκ, 27 ετών, από το Πακιστάν, και ο σύζυγός της Σάγεντ Ριζουάν Φαρούκ, 28χρονος γεννημένος στις ΗΠΑ σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία μερικές ώρες μετά τη σφαγή της Τετάρτης στο κέντρο κοινωνικών υπηρεσιών Inland Regional Cente.

Σύμφωνα με τον κ. Μπάουντιτς, το FBI εξετάζει διαλυμένα κινητά τηλέφωνα που βρέθηκαν κοντά στον τόπο του εγκλήματος και εξακρίβωσε πως υπήρχαν «τηλεφωνικές επικοινωνίες» ανάμεσα στο ζευγάρι των δραστών και άλλα πρόσωπα σε βάρος των οποίων η ομοσπονδιακή αστυνομία κάνει έρευνες.