Skip to main content

Το Ιράν απειλεί με επανέναρξη του πυρηνικού προγράμματος

Στον απόηχο της απόφασης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για τα πυρηνικά όπλα.

Έτοιμο να εκκινήσει εκ νέου το πυρηνικό του πρόγραμμα δηλώνει το Ιράν, στη σκιά της απόφασης του Ντόναλντ Τραμπ να εγκαταλείψει τη διεθνή συμφωνία για τα πυρηνικά όπλα της ασιατικής χώρας.

O Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Τζαβάντ Ζαρίφ, ανακοίνωσε χθες, σύμφωνα με το naftemporiki.gr, ότι θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να διασωθεί η συμφωνία, η οποία επιτεύχθηκε το 2015.

Παράλληλα, όμως, γνωστοποίησε τις προθέσεις του για την επανέναρξη του πυρηνικού προγράμματος, σε περίπτωση ολικής κατάρρευσης της συμφωνίας.

Ο ίδιος, πάντως, την προσεχή εβδομάδα, θα έχει σειρά διπλαμωτικών συναντήσεων με Ευρωπαίους αξιωματούχους, προκειμένου να βρεθεί η «χρυσή τομή».

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι αντι-αμερικανικές διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα του Ιράν, όπου χιλιάδες Ιρανοί εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για την πρόσφατη απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας τόνισε, επίσης, ότι η αμερικανική πολιτική οδηγεί τη Μέση Ανατολή στο χάος, καταλογίζοντας στον Αμερικανό πρόεδρο άγνοια κινδύνου.

Σημειώνεται ότι η πρόσφατη απόφαση των ΗΠΑ σηματοδότησε την έναρξη των εχθροπραξιών μεταξύ Ιράν και Ισραήλ στις νότιες περιοχές της Συρίας.

Μάλιστα, το Ισραήλ ήταν από τις ελάχιστες χώρες, οι οποίες επικρότησαν την κίνηση του Ντόναλντ Τραμπ.

Στον αντίποδα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες καταβάλλουν κάθε διπλωματική προσπάθεια, προκειμένου να διασωθεί η συμφωνία του 2015 και να αποτραπεί μία νέα κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή.