Skip to main content

Το κέρδος από την επιβολή capital controls στις τράπεζες

Οι συναλλαγές στο μέλλον δεν θα είναι ποτέ, όπως ήταν, μέχρι τον περασμένο Ιούλιο. Ο Τειρεσίας γράφει για την... παρακαταθήκη των capital controls.

Μέχρι πότε η χώρα θα λειτουργεί υπό καθεστώς ελέγχου κεφαλαίων (capital controls); Πρόβλεψη: Για πολύ - πολύ καιρό κι ενδεχομένως, για ...πάντα. Γιατί, ενδεχόμενο να επιστρέψουμε εκεί όπου ήμασταν, πριν επιβληθούν, θα πρέπει να αποκλειστεί. Τι εννοούμε; Οι συναλλαγές στο μέλλον δεν θα είναι ποτέ, όπως ήταν, μέχρι τον περασμένο Ιούλιο.

Και μόνο το γεγονός ότι στην καθημερινότητα των συντριπτικά περισσότερων Ελλήνων μπήκε η κάρτα (πιστωτική και χρεωστική) αποτελεί ένα βήμα μπροστά, το οποίο δεν υπάρχει περίπτωση να "παραγραφεί", ακόμα και αν τα capital controls αποσυρθούν. Για παράδειγμα, το γεγονός ότι τα POS, "καταλαμβάνουν" το ένα μετά το άλλο τα καταστήματα της λιανικής, από τα πιο μεγάλα, έως τα πιο μικρά, είναι ενδεικτικό της νέας μέρας που ξημερώνει στις συναλλαγές του μέσου Έλληνα.

Όλα τα παραπάνω, είναι σχεδόν δεδομένο, ότι γίνονται αντιληπτά από την κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών, καθώς, με όλα τα παραπάνω ,το μόνο που γίνεται είναι να διευκολύνεται το έργο της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. Εδώ και πολλά χρόνια, υποστηρίζεται ότι μόνο όταν οι Έλληνες εγκαταλείψουν τα μετρητά και αποφασίσουν να χρησιμοποιούν τις κάρτες στις συναλλαγές τους, θα υπάρχει μέλλον για να χτυπηθεί το "μαύρο χρήμα" και στην χώρα μας. Τα capital controls λοιπόν δείχνουν να καταφέρνουν ό,τι δεν μπορούσαν να καταφέρουν ένα σορό από νόμους, απειλές αλλά και πρόστιμα. Γι' αυτό σας "λέμε": Ακόμα και όταν έρθει η ώρα να αποσυρθούν οι έλεγχοι κεφαλαίων, η παρακαταθήκη που θα έχουν αφήσει πίσω τους, θα είναι τέτοια που θα έχει ανοίξει διάπλατα τον δρόμο για να ...παραμείνουν, έστω από την πίσω πόρτα.

Και μια ακόμα πρόβλεψη, αναφορικά με το χρονικό ορίζοντα της απόσυρσης των capital controls: Θα "φύγουν" μόνον όταν η κυβέρνηση, η Τράπεζα της Ελλάδας και οι εμπλεκόμενες εμπορικές τράπεζες, αντιληφθούν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να "φύγουν" μαζί τους και οι εναπομείνασες τραπεζικές καταθέσεις. "Τα πάντα είναι θέμα ψυχολογίας και εμπιστοσύνης. Αν δεν αποκατασταθούν, τότε δεν υπάρχει περίπτωση" μας επισημαίνεται χαρακτηριστικά αρμοδίως. Και μάλλον, σωστά...