Skip to main content

Το κλειδί για την ανάπτυξη της εξωστρέφειας του αγροδιατροφικού τομέα

Εκδήλωσης επιχειρηματικής δικτύωσης πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Η ανάπτυξη συνεργασιών ανάμεσα στις αγροδιατροφικές επιχειρήσεις και στους ερευνητικούς φορείς, με στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας και την παραγωγή καινοτόμων και πρωτοποριακών προϊόντων, αποτέλεσαν το ζητούμενο της εκδήλωσης επιχειρηματικής δικτύωσης, που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Τους συμμετέχοντες καλωσόρισε ο Υπεύθυνος Συμβουλευτικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων του ΕΒΕΘ, κ. Κωνσταντίνος Μωραϊτίδης, σημειώνοντας ότι στόχος του Επιμελητηρίου είναι η μεγιστοποίηση των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις-μέλη του ΕΒΕΘ. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται οι ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ των επιχειρήσεων αλλά και η σύζευξη αυτών με την ακαδημαϊκή κοινότητα και τα ερευνητικά κέντρα, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη για ανάπτυξη συνεργιών και για επέκταση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων.

Ακολούθησε ο Ά Αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ, κ. Εμμανουήλ Βλαχογιάννης, ο οποίος στο χαιρετισμό του τόνισε ότι αυτή η εκδήλωση επιχειρηματικής δικτύωσης περιλαμβάνεται σε μία σειρά ανάλογων πρωτοβουλιών του Επιμελητηρίου με θετικό αντίκτυπο για την επιχειρηματική κοινότητα.

Ο Πρόεδρος του Μεταποιητικού Τμήματος του EBEΘ και Διευθύνων Σύμβουλος της επιχείρησης ΖΑΝΑΕ ΑΕ, κ. Τηλέμαχος Πέντζος, τόνισε πως ο αγροδιατροφικός τομέας μπορεί να αποτελέσει το μέσο για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο, απαιτείται τα ελληνικά αγροδιατροφικά προϊόντα, προκειμένου να διευρύνουν την παρουσία τους στις ξένες αγορές, να τυποποιηθούν και να πιστοποιηθούν κατάλληλα, να προσαρμοστούν στις ανάγκες των καταναλωτών διεθνώς, να δώσουν μεγάλη έμφαση στην καλύτερη δυνατή σχέση ποιότητας και αξίας και να τοποθετηθούν στη αγορά μέσω σύγχρονων δικτύων διανομής. Ο κ. Πέντζος στάθηκε και στην ιδιοσυγκρασία της μέσης ελληνικής επιχείρησης, που σε κάποιες περιπτώσεις δεν βοηθά στην καλλιέργεια συνεργιών και σε συνδυασμό με την περιορισμένη παραγωγική δυνατότητα δεν επιτρέπει την εξασφάλιση οικονομιών κλίμακας και την διείσδυσή της σε ξένες αγορές.

Ο κ. Ευγένιος Κατσανίδης, Επίκουρος Καθηγητής του Τομέα Επιστήμης κα Τεχνολογίας Τροφίμων της Σχολής Γεωπονίας, Δασοπονίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, παρουσίασε τις δυνατότητες δικτύωσης των παραγωγικών φορέων και των ερευνητικών ιδρυμάτων, το πρόγραμμα σπουδών της σχολής και τις ειδικές δεξιότητες των αποφοίτων της. Επίσης αναφέρθηκε με συγκεκριμένα παραδείγματα στις υπηρεσίες που μπορεί να παρέχει ο Τομέας Επιστήμης κα Τεχνολογίας Τροφίμων προς τις βιομηχανίες τροφίμων, ενώ περιέγραψε και τις νέες εξελίξεις στο πεδίο των τροφίμων, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την ανάπτυξη των λειτουργικών τροφίμων.

Ο Δρ. Νώτης Αργυρίου, Αναπλ. Διευθυντής του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) αναφέρθηκε στα αγροδιατροφικά οικοσυστήματα, στην βιοποικιλότητα στην Ελλάδα και στις σύγχρονες επιστημονικές εξελίξεις που αφορούν στα τρόφιμα (ταυτοποίηση DNA και μεταγονιδιωματικές αναλύσεις). Μάλιστα, επισήμανε ότι η δημιουργία της ταυτότητας ενός προϊόντος περιλαμβάνει την καταγραφή και ανάδειξη των βιοχημικών, γενετικών, ιστορικών, παραγωγικών, γεωγραφικών, κοινωνικών και πολιτισμικών χαρακτηριστικών του.

Σύντομες παρεμβάσεις στην εκδήλωση έκαναν και η κα. Αδαμαντίνη Παρασκευοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του ΑΠΘ, η οποία παρουσίασε τη δραστηριότητα του Εργαστηρίου Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων, καθώς και ο κ. Παναγιώτης Μπαλόμπας, Υπεύθυνος Υποστήριξης Μαθητείας της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, αναφερόμενος στα οφέλη που μπορούν να εξασφαλίσουν οι επιχειρήσεις από το θεσμό της μαθητείας.

Μετά το τέλος των εισηγήσεων ακολούθησε συζήτηση με το ακροατήριο και cocktail δικτύωσης στο Roof Garden του ΕΒΕΘ, όπου οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων, της ακαδημαϊκής κοινότητα και ερευνητές είχαν την ευκαιρία να γνωρισθούν και να συζητήσουν για πιθανές συνεργασίες.