Skip to main content

Το κλιμάκιο του ΔΝΤ και η νέα αναβολή της ελληνικής έκδοσης

Στο τελικό κείμενο της έκθεσης του ΔΝΤ θα αναφέρεται ότι βραχυπρόθεσμα το χρέος κατέστη διαχειρίσιμο, αλλά μεσομακροπρόθεσμα εξακολουθεί να πάσχει.
Το κλιμάκιο του ΔΝΤ που ήρθε στην Αθήνα πριν από περίπου μια εβδομάδα, για να συντάξει την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, σήμερα το πρωί, αναχωρεί για να επιστρέψει στην ευρωπαϊκή του έδρα στις Βρυξέλλες. Όλες αυτές τις μέρες πραγματοποιούσε συναντήσεις, σε καθημερινή βάση, με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, στο υπουργείο Οικονομικών, σε μια σχεδόν απέλπιδα προσπάθεια του τελευταίου – όπως λένε όσοι είναι γνώστες του αντικειμένου - να λειάνει τις γωνίες του Ταμείου, ελπίζοντας σε μια ευνοϊκά διατυπωμένη έκθεση. Κι αυτό γιατί από το περιεχόμενο της θα εξαρτηθούν πολλά, ως προς τη μεταμνημονιακή πορεία της χώρας.
 
Αυτό που πληροφορείται η Voria.gr από τις Βρυξέλλες είναι ότι στο τελικό κείμενο, το ΔΝΤ θα αφήνει να εννοηθεί ότι βραχυπρόθεσμα το χρέος κατέστη διαχειρίσιμο, μετά την επίτευξη της τελευταίας συμφωνίας, αλλά μεσομακροπρόθεσμα εξακολουθεί να πάσχει. Αρκεί αυτό; Μάλλον όχι, από τη στιγμή που το ελληνικό χρέος δεν είναι εμπροσθοβαρές. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όσοι έχουν στα χαρτοφυλάκια τους μακροπρόθεσμες ομολογιακές λήξεις, θα πρέπει να ανησυχούν. Κι αυτό θα φανεί στην αγορά.
 
Ποια θα είναι η άλλη κρίσιμη επίπτωση αυτής της διατύπωσης; Ότι το σχέδιο της Αθήνας για άμεση έξοδο στις αγορές, ακόμα και με ένα τριετές ομόλογο, υπό τις παρούσες συνθήκες, τελικώς, είναι επικίνδυνο! Κι αυτό γιατί η αγορά θα είναι μουδιασμένη. Οπότε μάλλον θα αναβληθούν γι' αργότερα τα όποια σχέδια από αυτό το μέτωπο. Αλλωστε, μια ματιά στα spreads των δεκαετών ελληνικών ομολόγων, αρκεί για να πείσει για την αναγκαιότητα αυτής της αναβολής…