Skip to main content

Οι δανειστές πιέζουν να κοπούν νωρίτερα οι πρόωρες συντάξεις

Συνεχίζονται σήμερα οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Θέλουν να ψηφιστεί τον Αύγουστο νόμος για να κοπούν πριν το 2022 οι πρόωρες συντάξεις.

Οι συζητήσεις των Ελλήνων αξιωματούχων με τους εκπροσώπους των δανειστών συνεχίζoνται σήμερα, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για τους στόχους και στη συνέχεια για τα μέτρα.

Η μάχη αναμένεται να δοθεί στα μέτρα, καθώς δεν αποκλείεται οι δανειστές να ζητήσουν περικοπές και φόρους. Την ίδια ώρα, οι δανειστές ζητούν επιτακτικά να αρχίσει άμεσα η σταδιακή αύξηση των ενδιάμεσων-ειδικών ορίων ηλικίας με χρονικό ορίζοντα τερματισμού της μεταβατικής περιόδου νωρίτερα από το 2022, που αρχικά προβλεπόταν.

Σύμφωνα με πληροφορίες της "Καθημερινής", οι δανειστές πιέζουν να ψηφιστεί μέσα στον Αύγουστο, ως προαπαιτούμενο, η ρύθμιση για τη σταδιακή κατάργηση των ειδικών διατάξεων που οδηγούν σε συνταξιοδότηση πριν από τα 62 έτη. Επιπλέον όμως, θέλουν αλλαγές που να εξασφαλίζουν ότι δεν θα υπάρχει πρόωρη έξοδος από την εργασία, νωρίτερα από το 2022.

Με βάση το προσχέδιο, στο τέλος του 2022 επέρχονταν "ξαφνικός θάνατος" των πρόωρων, ώστε από 1 Ιανουαρίου 2023 όλοι να συνταξιοδοτούνται με πλήρη σύνταξη μόνο στα 67 ή στα 62 με 40 έτη και με μειωμένη στα 62 με 15ετία. Αυτό σημαίνει πως η κλιμακωτή αύξηση των ορίων ηλικίας τη μεταβατική περίοδο δεν αποκλείεται να οδηγηθεί προς ένα έτος το έτος –αν όχι περισσότερο– από ένα 6μηνο το έτος που προέβλεπε το προσχέδιο, αν και όλα είναι ρευστά. Αγνωστο επίσης παραμένει αν θα προστατευθούν οι 130.000 ασφαλισμένοι που έχουν θεμελιωμένα δικαιώματα.

Επιπλέον, οι δανειστές θέλουν πιο άμεση υλοποίηση και πιο σφιχτά χρονοδιαγράμματα στα μέτρα του ασφαλιστικού, με έμφαση στην κατάργηση των κρατήσεων φόρων υπέρ τρίτων που υπάρχουν ακόμα. Για το θέμα πραγματοποιήθηκε ειδική σύσκεψη στα τεχνικά κλιμάκια. Στο στόχαστρο είναι και η ρύθμιση για κατάργηση των εξαιρέσεων στην κρατική χρηματοδότηση των Ταμείων, η εναρμόνιση των εισφορών στο μοντέλο του ΙΚΑ και η μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα εισφορών-παροχών, το ΕΚΑΣ. Πληροφορίες της «Καθημερινής» επίσης αναφέρουν πως οι δανειστές ζητούν νέους συντελεστές στις κατώτατες συντάξεις.