Skip to main content

Ακόμα ένα «κρυφό» μήνυμα από το Βερολίνο στην Αθήνα

Όλα δείχνουν ότι οι σχέσεις Βερολίνου – Αθήνας ετοιμάζονται να μπουν σε μια δύσκολη φάση που μπορεί να έχει επίπτωση στο θέμα του χρέους.

Ενα ιδιαιτέρως ενδιαφέρον μήνυμα έστειλε προ ημερών το Βερολίνο στην Αθήνα, μέσω της πρεσβείας του στη χώρα μας. Όπως πληροφορείται η Voria.gr από έγκυρες πηγές, ο Γερμανός πρέσβης, συναντήθηκε με Έλληνες δημοσιογράφους και ανάμεσα στα άλλα ενδιαφέροντα που τους είπε, ήταν και το εξής σιβυλλικό:

«Δεν καταλαβαίνω γιατί επιμένει η κυβέρνηση σας στην καθαρή έξοδο. Τι θα πει καθαρή έξοδος. Δηλαδή, υπάρχει και μη καθαρή;». Εννοείται ότι κατά βάση, το ερώτημα είναι ρητορικό.

Και δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να εκδηλώνει τη δυσαρέσκεια της γερμανικής πλευράς για την ελληνική στάση ενόψει της 20ης Αυγούστου. Όλα δείχνουν ότι οι σχέσεις Βερολίνου – Αθήνας ετοιμάζονται να μπουν σε μια δύσκολη φάση, η οποία, το πιθανότερο είναι ότι, θα έχει επίπτωση μεταξύ άλλων και στο θέμα του ελληνικού χρέους και της διευθέτησής του.

Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως ό,τι συζητήθηκε στη Φλωρεντία, το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, είχε την έγκριση του Βερολίνου. «Η Ελλάδα δεν θα πάρει τη λύση για το χρέος, όσο στέλνει τα γνωστά μηνύματα αθέτησης των συμπεφωνημένων» ήταν το μήνυμα.

Και τι κάνει τώρα η ελληνική πλευρά; Στην πραγματικότητα, ελπίζει σε πολιτική λύση για τα 88 προαπαιτούμενα. Αυτό, όμως, θα τη φέρει πιο κοντά στην αναβολή της λύσης για το χρέος. Κι αυτό θα έχει άμεση επίπτωση στο βασικό πολιτικό της αφήγημα, γιατί καθαρή έξοδος χωρίς λύση για το χρέος, στην πραγματικότητα, δεν υφίσταται.