Skip to main content

Το οικόπεδο της κυπριακής ΑΟΖ που θα δοκιμάσει τα νεύρα της Τουρκίας

Το θαλάσσιο οικόπεδο της κυπριακής ΑΟΖ στο οποίο θα δοκιμαστούν οι πραγματικές αντοχές της Τουρκίας, ως προς το project της έρευνας υδρογονανθράκων.

Κυπριακές πηγές επιβεβαιώνουν τους φόβους που έχει εκφράσει η Voria.gr εδώ και καιρό. Τι αναφέρουν; Πως όταν ξεκινήσει η γεώτρηση στο θαλάσσιο οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ τότε θα δοκιμασθούν και οι πραγματικές αντοχές της Τουρκίας, ως προς το project.

Κι αυτό γιατί εκεί υπάρχουν αποδεδειγμένα μεγάλα αποθέματα φυσικού αερίου. Αντιθέτως, στο οικοπέδο 11 που «σκάβει» τώρα η γαλλική Total, τίποτα δεν είναι σίγουρο ακόμα ως προς τις ποσότητες. Εξ ου και η μάλλον χλιαρή, για τα δεδομένα της Αγκυρας κινητοποίηση. Βεβαίως, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα ανεβάσει τους τόνους αν αντιληφθεί ότι και στο 11 υπάρχουν ικανά αποθέματα. Αυτό όμως μένει να φανεί στην πράξη, στο προσεχές μέλλον. Προς το παρόν, στην πραγματικότητα, όλοι τηρούν στάση αναμονής.

Αντιθέτως, στο οικόπεδο 6, που επίσης έχει ανατεθεί στην Total σε συνεργασία με την ιταλική ENI, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι οι ποσότητες αερίου είναι πολλές και μεγάλες. Και γι αυτό έχει ήδη φροντίσει να ενημερώσει η τουρκική πλευρά ότι εκεί θα θέσει πραγματικές «κόκκινες γραμμές». Βεβαίως, η κυπριακή και η ελληνική πλευρά απαντούν ότι οι «γραμμές» αυτές δεν αφορούν μόνο τις δύο χώρες αλλά και τις χώρες προέλευσης όσων ψάχνουν. Με μια διαφορά: Η αμερικανική Exxon Mobil, που έχει αναλάβει, σε συνεργασία με την Qatar Petroleum την εξερεύνηση του οικοπέδου 10 της κυπριακής επικράτειας, θα ξεκινήσει τη δική της εξόρυξη το 2018 και όχι άμεσα. Κατά συνέπεια, έχει όλο το χρόνο για να σταθμίσει καταστάσεις και εξελίξεις.