Skip to main content

Το λιμάνι επιστρέφει στην πόλη

Την ανάπλαση του πρώτου προβλήτα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, θα γιορτάσει ο ΟΛΘ το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου, με ένα πλούσιο πρόγραμμα πολιτιστικών και κοινωνικών εκδηλώσεων.

Την ανάπλαση του πρώτου προβλήτα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης θα γιορτάσει ο ΟΛΘ, το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου, με ένα πλούσιο πρόγραμμα πολιτιστικών και κοινωνικών εκδηλώσεων, που συνδιοργάνωσε με το Δήμο και φορείς της πόλης, κάτω από το γενικό τίτλο «Το λιμάνι επιστρέφει στην πόλη».

Σε συνέντευξη που δόθηκε σήμερα στα γραφεία του ΟΛΘ, παρουσία του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΘ Στέλιος Αγγελούδης αναφέρθηκε στη φιλοσοφία της παρέμβασης, στο έργο και στις εκδηλώσεις του Σαββάτου.

«Ο χώρος «παραδίδεται» στους κατοίκους και στους επισκέπτες της πόλης. Ένας χώρος περιπάτου, αναψυχής και πολιτισμού δίπλα και «πάνω» στη θάλασσα. Ανοιχτός σε όλους», είπε ο πρόεδρος του ΟΛΘ.

Για τη γιορτή του Σαββάτου, με τον ΟΛΘ συνεργάσθηκαν ο Δήμος Θεσσαλονίκης, η ΕΡΤ 3, το Κρατικό Ωδείο, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου, το Μουσείο Φωτογραφίας, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Ολυμπιακό Μουσείο.

Οι εκδηλώσεις θα αρχίσουν στις 12 το μεσημέρι και θα κρατήσουν μέχρι τις 6 το απόγευμα.

Τι θα γίνει στο λιμάνι

Ο δήμος Θεσσαλονίκης συμβάλλει στο μουσικό πρόγραμμα, με τη φιλαρμονική και τη συμφωνική ορχήστρα, ενώ στελέχη των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών του δήμου θα βρίσκονται στο εντευκτήριο και θα οργανώνουν δράσεις για τα παιδιά.

Στους χώρους του πρώτου προβλήτα θα παίξουν σχήματα από το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μπάντα πνευστών, σύνολο σαξοφώνων, σύνολο εγχόρδων «Ροτόντα», σύνολο βυζαντινής μουσικής και σύνολο κρουστών.

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου ανοίγει τις πόρτες του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και από τις 4 έως τις 6 το απόγευμα θα υπάρχει δωρεάν ξενάγηση. Επιπλέον, από τις 10 π.μ. μέχρι τις 4 μ.μ. θα προβάλλεται οπτικό υλικό με στιγμιότυπα από την ιστορία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου.

Το Μουσείο Φωτογραφίας για τις 17 Δεκεμβρίου οργανώνει ειδική δράση - happening με τον φωτογράφο Σπύρο Στάβερη και τίτλο «Γύρω γύρω όλοι και στη μέση…;». Παράλληλα, το Μουσείο οργανωνει εκθέσεις φωτογραφιών με θέμα το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης θα υποδεχθεί τους επισκέπτες στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης. Θα  πραγματοποιηθούν τρεις ξεναγήσεις στο ΚΣΤΘ και στην έκθεση που φιλοξενείται με τίτλο «Ο Γκρεμός και το Ρέμα».

Το Ολυμπιακό μουσείο από τη 1 μ.μ. έως τις 5 μ.μ. οργανώνει στο χώρο του αντλιοστασίου, όπου και παρουσιάζεται η έκθεση «Ναυταθλητισμού»,  δράσεις για παιδιά ηλικίας 5 έως 12 ετών υπό τον θεματικό τίτλο «Στολίζω το καραβάκι».

Η ΕΡΤ 3 συμβάλλει στη γιορτή με την επικοινωνιακή της χορηγία, τη δημιουργία και την προβολή και μετάδοση τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού σποτ. 

Επίσης, στη γιορτή θα συμμετάσχει εθελοντικά η ομάδα «Parallaxi», που στην αποθήκη Δ θα συγκεντρώσει τρόφιμα, φάρμακα, παιχνίδια, παιδικά βιβλία και άλλα είδη πρώτης ανάγκης τα οποία θα προσφερθούν σε ιδρύματα και μη κυβερνητικές οργανώσεις.