Skip to main content

Το μεγαλειώδες συλλαλητήριο αλλάζει το σκηνικό εντός και εκτός Ελλάδας

Ο Τσίπρας να δείξει στον Ζάεφ φωτογραφίες από το Συλλαλητήριο και να πει ότι δεν μπορώ να υπογράψω συμφωνία που να σας καθιστά Μακεδόνες.

Η προσπάθεια των "νουνεχών", όπως απεκάλεσα εχθές κυβερνητικούς παράγοντες αλλά και ταυτιζόμενους με αυτούς, απέτυχε, οι φόβοι τους ότι το συλλαλητήριο θα είναι μεγαλειώδες επαληθεύθηκαν, και αν διαθέτουν πολιτική ευφυία οι μεν κυβερνητικοί μπορούν να το εκμεταλλευθούν προς όφελός τους, οι δε άλλοι ας φροντίσουν να μη εκτεθούν και άλλη φορά, υποστηρίζοντας καταστάσεις που ίσως και οι ίδιοι δεν τις πολυπίστευαν.

Μου προξένησε εντύπωση η ελαφρότητα που αντιμετώπισαν το συλλαλητήριο, πολλοί εκ των πολιτικών και δημοσιογράφων, οι οποίοι επί χρόνια μακριά από το ζήτημα, με μεγάλη πιθανότητα να αγνοούν σημαντικές τους πτυχές, προέβαιναν σε δηλώσεις παιδαριώδεις θα έλεγα, με παράθεση επιχειρημάτων που δεν στέκονταν στην λογική -παρότι… νουνεχείς- και δεν έχουν καταλάβει ότι το πρόβλημα που θα οδηγήσει σε ναυάγιο τις συνομιλίες δεν είναι τόσο το όνομα, όσο η εθνικότητα.

Μάλιστα δε, τηλεοπτικοί σταθμοί ακόμη και κατά την έναρξη της συγκέντρωσης, και ενώ από τη μία η ώρα είχαν συγκεντρωθεί άνω των 50.000 πολιτών, έκαναν λόγο για την προοπτική να συγκεντρωθούν συνολικά περί τις 30.000, εκ των οποίων οι 20.000 εκτός Θεσσαλονίκης επειδή η Τροχαία ενημέρωνε πως περιμένει 400-500 λεωφορεία. Δηλαδή, εκ του 1,2 εκατομμυρίου πολιτών του συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, εκτιμούσαν ότι θα προσέλθουν μόνον 10.000!

Πόσο μυαλό πρέπει να έχει κάποιος για να πιστεύει στην προπαγάνδα των εναντίων, που έδωσε αυτόν τον αριθμό; Μάλιστα, κατ’ ελάχιστη εκτίμηση, οι συγκεντρωθέντες πρέπει να ήσαν περί τις 200.000, με την Αστυνομία να κάνει λόγο για 90.000, αλλά πριν αρχίσει ακόμη η συγκέντρωση. [Και πρέπει να πληροφορηθούμε τι συνέβη και περί τα 200 λεωφορεία "κόλλησαν" στα διόδια Μαλγάρων].

Αυτά, ως προς τα διαδικαστικά. Το χθεσινό σημείωμά μου είχε τίτλο "Η επιτυχία του Συλλαλητηρίου θα εμποδίσει και άλλη υποχώρηση". Αυτός ήταν ο φόβος της κυβέρνησης, και όσων δεν ήθελαν να δυσαρεστήσουν τους ισχυρούς. Διεθνιστές όντες, δεν γνωρίζουν την δύναμη του πατριωτισμού, δεν ζεσταίνονται από την πύρωμα της καρδιάς που οδήγησε τους Μακεδονομάχους να δώσουν την ζωή τους για να μη καταστούν Σλαβοβούλγαροι, δεν καταλαβαίνουν ότι η αξιοπρέπεια είναι αυτή που τονώνει τους Έλληνες να αγωνίζονται ακόμη και σε αγώνες χωρίς ελπίδες νίκης.

Αλλά και συνειδητά αστράτευτοι οι περισσότεροι, ή σε υπηρεσίες "λούφας", δεν ένιωσαν τι σημαίνει να αγωνίζεται κάποιος για την σημαία του, αυτήν που αποκαλούν "ένα κομμάτι πανί", και την καίνε ή τον ποδοπατούν στις διαδηλώσεις τους. Γι’ αυτό και δεν τους αγγίζει ο στίχος «Ψυχή μας είναι το όνομα μας», που διατύπωσε ο Νομπελίστας Οδυσσέας Ελύτης, ούτε οι στίχοι του Παλαμά «Ο λαός των λειψάνων ζει και βασιλεύει χιλιόψυχος. Το πνεύμα και στο χώμα λάμπει».

Αυτά δεν τα κατανοούν. Ούτε οι διεθνιστές της Αριστεράς ούτε οι Διεθνιστές της Δεξιάς, που διαφέρουν μεταξύ τους μόνον στα οικονομικά χαρακτηριστικά του κοινωνικού βίου. Τουλάχιστον ας δουν το θέμα από την πολιτική σκοπιά του. Έγραψα εχθές: «Κατ’ αρχάς, όσοι υποστηρίζουν ότι ενδιαφέρονται για λύση του ζητήματος, που δεν θα βλάπτει τα εθνικά συμφέροντα, έπρεπε οι ίδιοι να οργανώσουν Συλλαλητήρια, προκειμένου να έχουν στην φαρέτρα τους ισχυρά επιχειρήματα, ώστε να μη ενδώσουν στις πιέσεις, επειδή ο ελληνικός λαός έχει ξεσηκωθεί και θα υπάρξουν με βεβαιότητα αναταραχές στην πολιτική ζωή της χώρας».

Με βάση τα ανωτέρω, την απογοήτευσή τους που δεν θα ικανοποιηθεί ο ξένος παράγοντας από την απόφαση του ελληνικού λαού να μη δεχθεί άλλη υποχώρηση, ας την μετατρέψουν σε επιχείρημα υπέρ τους. Ο Α. Τσίπρας, αν εγκαταλείψει τα περίεργα που εκστόμισε, περί Μακεδόνων Σλάβων, και χρονικού προσδιορισμού, ας πάρει μαζί του στην μεθαυριανή συνάντηση με τον Ζάεφ, φωτογραφίες από το Συλλαλητήριο και να του τις δείξει λέγοντας, δεν μπορώ να υπογράψω συμφωνία που να σας καθιστά Μακεδόνες, επειδή δεν θα με ξαναδείς ως πρωθυπουργό. Το ίδιο να πει και στους δυσαρεστημένους Αμερικανούς και Ευρωπαίους από την εξέλιξη.

Με απειλές εκφόβιζαν και τον Τάσσο Παπαδόπουλο. Και απάντησε: «Τι θα μου κάνουν; Το πολύ-πολύ στις δεξιώσεις δεν θα μου δίνουν να φάω». Κι ο Τάσσος κέρδισε την αθανασία, λησμονήσαμε τα περίεργα Αριστερά και αυτού, και η Κύπρος γλύτωσε την τουρκοποίηση.

Ας το τολμήσει Τσίπρας και θα επιτύχει πραγματική νίκη, και όχι σαν την μαϊμού της εξόδου από το Μνημόνιο.