Skip to main content

Το μεγάλο deal ΜΕΒΓΑΛ Vivartia είναι πραγματικότητα

Σήμερα δίνεται το πράσινο φως από τη ΜΕΒΓΑΛ για τη συγχώνευσή της με τη Vivartia. Τελικά η ΜΕΒΓΑΛ δεν αντιστάθηκε στην πολιορκία της Vivartia, παρά τα εμπόδια που είχε εμφανίσει πριν χρόνια η σημερινή
Σήμερα δόθηκε το πράσινο φως από τη ΜΕΒΓΑΛ για την εξαγορά της από τη  Vivartia. Τελικά η ΜΕΒΓΑΛ δεν αντιστάθηκε στην πολιορκία της Vivartia, παρά τα εμπόδια που είχε εμφανίσει πριν χρόνια η σημερινή διοίκηση, όταν η μια εκ των μετόχων, η πρώην πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρίας κυρία Μαίρη Χατζάκου, διέθεσε το 21%  τότε  στην Δέλτα.

Τον δρόμο για την εξαγορά άνοιξε η απόφαση της γενικής συνέλευσης των μετόχων της ΜΕΒΓΑΛ για την αλλαγή του άρθρου 8 του καταστατικού, ώστε οι μετοχές της εταιρείας να μπορούν να μεταβιβαστούν. Με τη συγχώνευση αυτή δημιουργείται ο μεγαλύτερος γαλακτοβιομηχανικός όμιλος στη χώρα, που θα έχει μερίδιο 30% περίπου στην αγορά γάλακτος και θα είναι κυρίαρχος στο γιαούρτι.

Η οικονομική κρίση συνέβαλε προφανώς στο να καμφθούν οι αντιστάσεις της διοίκησης της ΜΕΒΓΑΛ, ώστε η ιστορική αυτή γαλακτοβιομηχανία της Μακεδονίας να προσαρτιστεί στο άρμα του ισχυρού ομίλου του κλάδου, που είναι η Vivartia.

Αναλυτικά, στον έλεγχο της Vivartia πέρασε πλειοψηφικό πακέτο 57,8% της ιστορικής Μακεδονικής Γαλακτοβιομηχανίας ΜΕΒΓΑΛ, κατόπιν του προσυμφώνου εξαγοράς που υπογράφηκε μεταξύ Vivartia και της οικογένειας Παπαδάκη-Χατζηθεοδώρου. Η συμφωνία θα εξεταστεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και αυτή τελικά θα δώσει το τελικό οk για να ολοκληρωθεί και τυπικά το εν λόγω deal.
 
Η πολιορκία της Vivartia στη Μεβγάλ μετά την εξαγορά του 19,6% από την πρώην πρόεδρο και διευθύνουσα σύμβουλο της εταιρίας Μαίρης Χατζάκου λύγισε τις αντιστάσεις και της οικογένειας Παπαδάκη-Χατζηθεοδώρου που ελέγχει το 43% της Μακεδονικής Γαλακτοβιομηχανίας, εξαγοράζοντας το 57,8% της εταιρίας.

Η VIVARTIA ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε. ανακοίνωσε ότι η θυγατρική της Δέλτα Τρόφιμα απέκτησε τουλάχιστον το 57,8% της ΜΕΒΓΑΛ ΑΕ. Το υπόλοιπο ποσοστό κατέχει η Νίκη Χατζάκου, αδελφή της Μαίρης, η οποία επί του παρόντος διατηρεί το ποσοστό της στην ΜΕΒΓΑΛ. Η πλευρά της Νίκης Χατζάκου φαίνεται ότι κρατά κλειστά τα χαρτιά της και δεν αποκλείεται να βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη Vivartia. Βέβαια η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι δεν πρέπει να υπήρχει σύμπνοια με την πλευρά της οικογένειας Παπαδάκη-Παπαθεοδώρου, αφού δεν έγινε από κοινού η συμφωνία με τη Vivartia. Προφανώς θα υπάρχει και μέρος τρίτο στο όλο deal. 

Σύμφωνα με τη Vivartia Συμμετοχών η εξαγορά προβλέπεται να γίνει σε δύο φάσεις:

1) Aμέσως μετά την ολοκλήρωση των εγκρίσεων της τροποποίησης του άρθρου 8 του καταστατικού της ΜΕΒΓΑΛ A.E. που αφορά στη μεταβίβαση των μετοχών της, η ΔΕΛΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ Α.Ε. θα αποκτήσει οριστικά το 14,8% της ΜΕΒΓΑΛ Α.Ε. έναντι τιμήματος 19,6 εκατ. ευρώ περίπου από την οικογένεια Μαίρης Χατζάκου, η οποία θα διατηρήσει ποσοστό 13,6% περίπου με δικαίωμα προαίρεσης για πώλησή του στη Vivartia και

2) υπό την προϋπόθεση της λήψης της απαραίτητης έγκρισης της αρμόδιας αρχής ανταγωνισμού θα αποκτήσει ποσοστό 43% από την οικογένεια Παπαδάκη-Χατζηθεοδώρου έναντι τιμήματος 57 εκατ. ευρώ.

Η συμφωνία με την οικογένεια Παπαδάκη-Χατζηθεοδώρου προβλέπει ότι με δεδομένη την πρόθεση συγχώνευσης των εταιρειών ΔΕΛΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ και ΜΕΒΓΑΛ μετά την ολοκλήρωσή της, η οικογένεια Παπαδάκη-Χατζηθεοδώρου θα έχει δικαίωμα μειοψηφικής συμμετοχής στο νέο εταιρικό σχήμα.

H ΜΕΒΓΑΛ δραστηριοποιείται στο χώρο των γαλακτοκομικών από το 1950 και σήμερα αποτελεί την πρώτη γαλακτοβιομηχανία στη Βόρειο Ελλάδα. Ο κύκλος εργασιών της το 2009 ανήλθε σε 184 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ τόκων, φόρων, και αποσβέσεων περίπου σε 11 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία που θα προκύψει από τη συγχώνευση ΔΕΛΤΑ - ΜΕΒΓΑΛ θα έχει συνολικές πωλήσεις 640 εκατ., εκ των οποίων τα 500 εκατ. ευρώ περίπου πραγματοποιούνται στην Ελλάδα και τα υπόλοιπα 140 εκατ. ευρώ στο εξωτερικό.

Η συνένωση των δύο εταιρειών προβλέπεται να έχει θετική επίδραση στη δραστηριότητα της εταιρείας στον τομέα των γαλακτοκομικών προϊόντων από τις συνέργειες που αναμένεται να προκύψουν, αφενός στα δίκτυα πωλήσεων και διανομών και αφετέρου στην αλυσίδα τροφοδοσίας και την παραγωγή των προϊόντων μας. Οι αναμενόμενες συνέργειες από την ως άνω συγχώνευση αναμένεται να είναι, σε βάθος τριετίας, 23 εκατ. ευρώ κατ΄έτος.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Vivartia Συμμετοχών, κ. Διονύσιος Μαλαματίνας, δήλωσε σχετικά: «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι για τη συμφωνία εξαγοράς με τη ΜΕΒΓΑΛ, μια καταξιωμένη ελληνική γαλακτοβιομηχανία, με μακρά ιστορία και σημαντική παρουσία στην ελληνική αγορά. Στόχος μας είναι να προσδώσουμε στο νέο σχήμα μεγαλύτερη αξία και στους καταναλωτές μας τα οφέλη από τη δημιουργία ενός εθνικού πρωταθλητή, διατηρώντας παράλληλα την αναγνωρισμένη πορεία ανάπτυξης, καινοτομίας και ποιότητας που χαρακτηρίζει και τις δύο εταιρείες. Το νέο αυτό σχήμα δύναται να ξεπεράσει τις ανταγωνιστικές προκλήσεις των καιρών και αναμένεται να συνεισφέρει σημαντικά τόσο στη διατήρηση όσο και στην ενίσχυση και ανάπτυξη της ελληνικής κτηνοτροφίας και της οικονομίας της χώρας μας».

Ο Πρόεδρος της ΜΕΒΓΑΛ κ. Πέτρος Παπαδάκης δήλωσε σχετικά: «Εν μέσω έντονα ανταγωνιστικών συνθηκών ο κλάδος είναι πλέον ώριμος για συνεργασίες και συνδυασμό δυνάμεων μπροστά στις αυξανόμενες απαιτήσεις των καταναλωτών, τις προκλήσεις της εγχώριας αγοράς και τις ευκαιρίες ανάπτυξης στη Ν.Α. Ευρώπη. Τα παραπάνω αδιαμφισβήτητα δεδομένα επιβάλλουν ισχυρότερα και πιο ανταγωνιστικά σχήματα.

Οι κοινές αξίες των δύο εταιρειών (ΔΕΛΤΑ - ΜΕΒΓΑΛ), η κουλτούρα των ανθρώπων μας και η συμπληρωματικότητα των δραστηριοτήτων μας ήταν οι βάσεις πάνω στις οποίες στηρίχθηκε αυτή μας η επιχειρηματική απόφαση. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η ενέργεια αυτή θα στεφθεί με πλήρη επιτυχία και θα έχει πολλαπλά οφέλη για τις εταιρείες μας, τους ανθρώπους μας, τους καταναλωτές μας αλλά και την ευρύτερη κοινωνία μέσα στην οποία δραστηριοποιούμαστε».

Η έδρα της Μεβγάλ βρίσκεται στη Χαλκηδόνα Χαλκιδικής και ιδρύθηκε το 1950 από τον Κωνσταντίνο Χατζάκο και τον Μ. Παπαθεοδώρου.