Skip to main content

Project 25 εκατ. ευρώ για πεντάστερο resort στα Λουτρά Ελευθερών

Το σχέδιο της δραμινής εταιρείας KNC για τη δημιουργία του Elefthere Thermal Spa Resort, με την αξιοποίηση των ιαματικών νερών στις Ελευθερές Καβάλας.

Ένα μεγάλο αναπτυξιακό project στα Λουτρά Ελευθερών, στον νομό Καβάλας, έχει ξεκινήσει η Δραμινή εταιρεία «KNC – Kυριάκος & Νικόλαος Χαρακίδης Α.Ε.», προκειμένου, αξιοποιώντας τις ιαματικές πηγές της περιοχής και το μεγάλο φυσικό πλούτου που συνδυάζει επίσης δάσος, ποταμό και θάλασσα, να δημιουργήσει το σύνθετο τουριστικό κατάλυμα Elefthere Thermal Spa Resort.

Επικεφαλής αυτής της αναπτυξιακής προσπάθειας που εκτιμάται ότι θα απαιτήσει επένδυση της τάξης των 25 εκατ. ευρώ, βρίσκεται ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της βιομηχανίας επεξεργασίας ξύλου KNC κ. Νικόλας Χαρακίδης, ένας νέος επιχειρηματίας που τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται και στους κλάδους εστίασης και ψυχαγωγίας, ο οποίος υποστηρίζεται στο μεγάλο αυτό εγχείρημα από τον πατέρα του και ιδρυτή της KNC, κ. Κυριάκο Χαρακίδη, πρώην δήμαρχο Δράμας αλλά και πρώην πρόεδρο του Επιμελητηρίου Δράμας.

Η οικογένεια Χαρακίδη, που μέσω της KNC μίσθωσε την όλη έκταση των Λουτρών, 785 στρεμμάτων συνολικά, μέχρι το 2052, έχει ήδη ξεκινήσει από τον Αύγουστο του 2017 μία προσπάθεια δημιουργίας ενός συγκροτήματος παραθαλάσσιων ιαματικών λουτρών, το οποίο εκτιμά ότι θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει στις αρχές του 2021, εάν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις στις αδειοδότησεις.

Όπως είπε ο κ. Νικόλας Χαρακίδης στη Voria.gr, την επόμενη εβδομάδα αναμένει την  βεβαίωση καταλληλότητας από την ΕΥΠΑΤΕ, την Ειδική Υπηρεσία  του υπουργείου Τουρισμού που αδειοδοτεί επενδύσεις, ώστε στη συνέχεια να κατατεθεί η ΜΠΕ, να ακολουθήσει η σχετική διαβούλευση και κατόπιν η έκδοση ΚΥΑ από τα εμπλεκόμενα υπουργεία.

«Εάν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις, εκτιμούμε ότι ως το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2019 θα έχουμε την οικοδομική άδεια, οπότε και θα προχωρήσουμε στα έργα δημιουργίας του Εlefthere Thermal Spa Resort, που θα απαιτήσουν για την ολοκλήρωσή τους 18 μήνες. Συνεπώς, αρχές του 2021 θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε τους πρώτους πελάτες μας», εξήγησε ο κ. Χαρακίδης τονίζοντας ότι το target group του 5άστερου Elefthere θα είναι υπερτοπικό καθώς το συγκρότημα, που θα λειτουργεί όλο το χρόνο, θα απευθύνεται κυρίως στις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης αλλά και όχι μόνο. Άλλωστε, δεν είναι τυχαία η επιλογή της Inova Hospitality για το sales management.

H ΚΝC είναι η εταιρεία που μίσθωσε την έκταση από την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας- Θράκης και την Εργοανάπτυξη, αλλά τη διαχείριση του resort θα αναλάβει άλλη εταιρεία που θα συσταθεί από την οικογένεια Χαρακίδη, ενώ ακόμη δεν έχει επιλεγεί ο εξειδικευμένος συνεργάτης που θα υποστηρίξει λειτουργικά το εγχείρημα.

 

Σε τούτη τη φάση, τεχνικός σύμβουλος είναι η Δ. Σαμαράς &Συνεργάτες, η Inova Hospitality όσον αφορά το sales management, ενώ την επιχειρησιακή μελέτη έχει αναλάβει η gbr Consulting. Επίσης, ειδικά σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση των ιαματικών νερών, έχει εκπονηθεί υγιεινομική μελέτη από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, ενώ για τις υδροθεραπείες που θα προτείνονται βάσει της σύστασης των νερών των πηγών, υπάρχει συνεργασία με Αυστριακό καθηγητή.

Η οικογένεια Χαρακίδη αναλαμβάνει να αξιοποιήσει ένα σημαντικότατο φυσικό κεφάλαιο που βρίσκεται στην κοιλάδα που ποταμού Μαρμαρά, ο οποίος και διατρέχει την έκταση των Λουτρών. Το κεφάλαιο αυτό είναι το αναγνωρισμένο ιαματικό νερό της μίας από τις τέσσερις πηγές που βρίσκονται στην περιοχή και έχουν αξιοποιήσιμο δυναμικό. Η μία πηγή είναι ήδη αναγνωρισμένη ενώ σε διαδικασία αναγνώρισης βρίσκεται κι ακόμη μία.

Το φυσικό κεφάλαιο των Λουτρών στις Ελευθερές

Οι ιαματικές πηγές της περιοχής είναι γνωστές από την αρχαιότητα. Τα νερά των πηγών έχουν χλωριονατριούχα σύσταση με παρουσία υδρόθειου και θερμοκρασία 37 με 41,5°C. Η συνολική επιφανειακή παροχή τους εκτιμάται σε περίπου 267 κυβικά μέτρα την ώρα, η οποία όμως μπορεί να αυξηθεί. Τα νερά τους θεωρούνται κατάλληλα για μυοσκελετικές παθήσεις, δερματοπάθειες, παθήσεις του κυκλοφορικού, εισπνευσιοθεραπεία σε άσθμα κ.αλ.

Λουτρόπολη στην περιοχή πρωτοδημιουργήθηκε το 1910, από τον καπνέμπορο Ζάχο Ζάχου και σταδιακά, κτήρια για τη φιλοξενία των λουόμενων και την εξυπηρέτησή τους, κατασκευάζονταν σε όλο τον 20ο αιώνα.

Τα Λουτρά Ελευθερών μέχρι ο 1998 ανήκαν στον ΕΟΤ, μετά πέρασαν στη Νομαρχία Καβάλας και στη συνέχεια στην Περιφερειακή Ενότητα και στην εταιρεία της, την Εργοανάπτυξη, η οποία όμως δεν θα μπορούσε να τα αναστήσει. Το συγκρότημα δεν λειτουργεί από το 2011, τα κτήρια είναι εγκαταλελειμμένα και σε κακή κατάσταση και, τελικώς, μετά από τρεις διαγωνισμούς, η έκταση παραχωρήθηκε στην ΚΝC.

«Το μόνο διατηρητέο κτήριο στα Λουτρά είναι το παλιό οθωμανικό λουτρό που χρονολογείται στα τέλη του 18ου αιώνα. Για τα υπόλοιπα κτήρια δεν υπάρχει δέσμευση διατήρησής τους, ωστόσο έχουμε αποφασίσει να κρατήσουμε και να αξιοποιήσουμε 4-5 από αυτά, όπως τα παλιά ξενοδοχεία «Παγγαίο», «Αμφίπολις» και «Ωραία Ελλάς» καθώς και το κτήριο του κεντρικού εστιατορίου», είπε ο κ. Χαρακίδης προσθέτοντας: «Το νέο συγκρότημα, θα αναπτυχθεί σε μικρές κτιριακές ενότητες και δεν θα έχει συνολικά πάνω από 150-170 δωμάτια, σε ξενοδοχεία και βίλες. Θα υπάρχει το κεντρικό υδροθεραπευτήριο ενώ ιαματικό νερό θα διοχετεύεται και στους ανεξάρτητους χώρους φιλοξενίας».

Όπως τονίσθηκε κάποια από τα μεγάλα πλεονεκτήματα του Elefthere Thermal Spa Resort είναι ότι αφ ενός βρίσκεται πολύ κοντά στην παραλία των Ελευθερών, που θα είναι προσβάσιμη στους τουρίστες για θαλάσσια μπάνια και σπορ και, αφετέρου, ότι το συγκρότημα των Λουτρών είναι μακριά από πηγές ρύπανσης, χωμένο μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο που διασχίζει ο Μαρμαράς και τα νερά που αναβλύζουν από τις ιαματικές πηγές.

Σύμφωνα με τον ίδιο, παρότι ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί το χρηματοδοτικό σχήμα, η οικογένεια Χαρακίδη είναι αποφασισμένη να προχωρήσει και μάλιστα συνεργαζόμενη με τους πλέον αποτελεσματικούς γνώστες και ειδικούς.