Skip to main content

Το μεταναστευτικό στη συνάντηση Μητσοτάκη - προέδρου της Εσθονίας

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σήμερα 18 Μαΐου και μεταξύ άλλων υπογραμμίσθηκε η αμοιβαία βούληση για ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών.

Συνάντηση με την πρόεδρο της Εσθονίας, κ. Kersti Kaljulaid είχε σήμερα, Παρασκευή 18 Μαΐου ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Κατά τη συνάντηση, υπογραμμίσθηκε η αμοιβαία βούληση για ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο επιτυχές παράδειγμα της Εσθονίας σε ό,τι αφορά την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και την ψηφιοποίηση των συναλλαγών του πολίτη με το Δημόσιο.

Εξετάσθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο προσφυγικό - μεταναστευτικό, για το οποίο ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό ζήτημα που χρήζει ευρωπαϊκής λύσης. Το μέλλον της Ευρώπης και η ενδυνάμωση της συνεργασίας των κρατών-μελών της Ε.Ε. στον τομέα της άμυνας, βρέθηκαν επίσης στο επίκεντρο των συνομιλιών με την Πρόεδρο της Εσθονίας.

Επιπλέον, αντηλλάγησαν απόψεις για μια σειρά περιφερειακών ζητημάτων. Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην τουρκική παραβατική συμπεριφορά σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο. Επανέλαβε, επίσης, τη στήριξή του στην ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτ. Βαλκανίων, υπό την προϋπόθεση της προηγούμενης εκπλήρωσης των σχετικών κριτηρίων. Τέλος, εξετάσθηκαν οι τελευταίες οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις και στις δύο χώρες.