Skip to main content

Το μεταναστευτικό στο επίκεντρο της συνάντησης Μακρόν με Μέι

Σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, οι ηγέτες θα υπογράψουν «μια νέα συμφωνία η οποία θα συμπληρώσει τις συμφωνίες του Τουκέ», που ισχύουν από το 2004.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα βρεθεί σήμερα στο Λονδίνο για να συναντηθεί με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι με την οποία πρόκειται να υπογράψει μια νέα συμφωνία που θα αφορά τους μετανάστες που επιθυμούν να διασχίσουν τη Μάγχη. 

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, αφού γευματίσουν χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων, οι δύο ηγέτες θα μεταβούν στο Σάντχερστ νοτιοδυτικά του Λονδίνου. Εκεί θα συζητήσουν και θέματα που αφορούν την ασφάλεια, το περιβάλλον και την εκπαίδευση, ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση. 

Σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, θα υπογράψουν «μια νέα συμφωνία η οποία θα συμπληρώσει τις συμφωνίες του Τουκέ», που ισχύουν από το 2004. Οι συμφωνίες αυτές όρισαν τα βρετανικά σύνορα στο Καλαί, πόλη εισόδου στη σήραγγα της Μάγχης, από όπου εδώ και 10 χρόνια μετανάστες προσπαθούν να περάσουν από τη Γαλλία στη Βρετανία. 

Στη διάρκεια επίσκεψής του στο Καλαί την Τρίτη ο Μακρόν είχε προειδοποιήσει ότι οι γαλλικές αρχές «δεν θα επιτρέψουν να δημιουργηθεί μια "ζούγκλα"» όπως αυτή στην οποία είχαν συγκεντρωθεί έως και 8.000 πρόσφυγες και η οποία διαλύθηκε το 2016. 

Για να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο ο Γάλλος πρόεδρος σκοπεύει να ζητήσει από τη Βρετανία καλύτερη αντιμετώπιση προς τους ασυνόδευτους ανήλικους μετανάστες καθώς και αύξηση της συνεισφοράς του Λονδίνου σε χρήματα και αστυνόμευση στο Καλαί.