Skip to main content

Όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα «τρολάρει» το Βερολίνο

Η απειλεί της ΚΕΤ που προκαλεί ρίγος στη Γερμανία και καταδεικνύει ότι ο «απογαλακτισμός» της Φρανκφούρτης από το Βερολίνο έχει ξεκινήσει.

H Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) «τρολάρει» το Βερολίνο. Αλλιώς δεν εξηγείται το γεγονός ότι κορυφαίο στέλεχός της, με δηλώσεις του στην ιταλική εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα», αφήνει να εννοηθεί ότι, αν χρειαστεί, η ΕΚΤ «θα κόψει» χρήμα για να στηρίξει τις οικονομίες και τους πολίτες της Ευρωζώνης. Ως γνωστόν, αυτή η απειλή αποτελεί κανονικό casus belli για τους Γερμανούς, λόγω του σχεδόν …γεννετήσιου προβλήματος που έχουν με τον φόβο του πληθωρισμού. Κι επειδή κόψιμο νέου χρήματος συνεπάγεται απαραίτητα και ενίσχυση των πληθωριστικών τάσεων, αντιλαμβάνεται κανείς τι κλίμα επικρατεί αυτή τη στιγμή στο Βερολίνο.

Για την ιστορία, πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι πολλοί ήταν εκείνοι που εξαρχής υποστήριζαν ότι η πραγματική λύση για το ελληνικό πρόβλημα θα ήταν να δοθεί η άδεια από την ΕΚΤ για να «κοπεί» νέο χρήμα. Το είχαν προτείνει πολλοί γνωστοί οικονομολόγοι, ακόμα και στελέχη της Ε.Ε στις Βρυξέλλες, όμως, η άρνηση των Γερμανών ήταν και παραμένει απόλυτη. Γι’ αυτό και προκαλεί μεγάλη εντύπωση ότι το θέμα επανέρχεται στην επικαιρότητα και μάλιστα με πρωτοβουλία της ΕΚΤ. Απόδειξη ότι ο «απογαλακτισμός» της Φρανκφούρτης από το Βερολίνο έχει ξεκινήσει, με πρωτοβουλία του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.