Skip to main content

Το μήνυμα της κάλπης του NRW

Ποιοι είναι οι λόγοι της ιστορικής ήττας των Σοσιαλδημοκρατών στις χθεσινές περιφερειακές εκλογές στο παραδοσιακό τους προπύργιο;

Σε αυτά και άλλα ερωτήματα απάντησε σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Deutsche Welle ο ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης Ούλριχ Άλεμαν. «Υπάρχουν ασφαλώς μια σειρά από λόγοι (για την εκλογική νίκη της CDU). Υπάρχει ένας παλιός κανόνας που λέει ότι επί της αρχής οι εκλογές χάνονται από τις κυβερνήσεις και δεν κερδίζονται από τις αντιπολιτεύσεις. Υπό αυτή την έννοια η κυβέρνηση SPD-Πρασίνων έχασε ξεκάθαρα τις εκλογές αυτές. Δεν κατάφερε να πείσει τους ψηφοφόρους σε μια σειρά σημαντικών ζητημάτων, όπως στο πεδίο της εσωτερικής ασφάλειας, των οικονομικών επιδόσεων και της εκπαίδευσης. Δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι είχε την εξουσία. (…) Ο υποψήφιος της CDU Λάσετ έκανε καλά τη δουλειά του. Για τα δεδομένα του κόμματος όμως, εντέλει το αποτέλεσμα δεν είναι και τόσο εντυπωσιακό».

Ανησυχητικά τα ποσοστά του AfD

Ο ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης εκτιμά ότι όπως και στις δυο τελευταίες περιφερειακές εκλογικές αναμετρήσεις στο Ζάαρ και στο Σλέσβιχ-Χόλσταϊν, έτσι και στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία, σημαντικότερο ρόλο για τους ψηφοφόρους έπαιξαν τα προαναφερθέντα τοπικά ζητήματα και όχι θέματα που άπτονται της ομοσπονδιακής πολιτικής.

Πώς αξιολογεί ο ίδιος το γεγονός ότι στο τοπικό Κοινοβούλιο του Ντίσελντορφ θα εκπροσωπείται πλέον για πρώτη φορά και το ξενοφοβικό Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) που κατάφερε να αποσπάσει το 7,4% των ψήφων;

«Για το AfD πρόκειται για ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό σε ένα κρατίδιο στο οποίο δεν εκπροσωπούνταν ποτέ εθνολαϊκιστικά κόμματα. Ούτε οι Ρεπουμπλικάνοι, αλλά ούτε και το (σσ. νεοναζιστικό ) NPD κατάφεραν να μπουν στη Βουλή. Είναι η πρώτη φορά, και αυτό με ένα ξεκάθαρο αποτέλεσμα πάνω από το εκλογικό όριο του 5%. Στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία ψήφισαν 13,5 εκατομμύρια. Το 7,5% είναι ένα υψηλό ποσοστό και συνιστά αναμφίβολα λόγο ανησυχίας».

Καταστροφή για τον Μ. Σουλτς

«Αξιοσημείωτο είναι καταρχήν ότι τα δυο μεγάλα κόμματα απέσπασαν μαζί το 65% των ψήφων, όσο και στις τελευταίες εκλογές. Δεν μπορεί να γίνεται λόγος για φθορά των κομμάτων, όπως στην Αυστρία, την Ολλανδία ή τη Γαλλία. Κατά δεύτερον αυξήθηκε σημαντικά η εκλογική συμμετοχή κατά 6-7%. Πρόκειται για ένα καλό δημοκρατικό μήνυμα. Τρίτον υπάρχει ξεκάθαρος νικητής: η CDU, που παίρνει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Οι συνέπειες των εκλογών αυτών είναι εμφανέστατες στο Βερολίνο: είναι μια καταστροφή για τον υποψήφιο του SPD Μάρτιν Σουλτς. Μετά το Ζάαρ και το Σλέσβιχ-Χόλσταϊν είναι η τρίτη εκλογική ήττα. Στο εξής θα πρέπει να προχωρήσει σε διόρθωση της αξίωσής του να γίνει ο ίδιος καγκελάριος και το SPD ισχυρότερο κόμμα».

Κάρστεν Κνιπ / Κώστας Συμεωνίδης

Πηγή: Deutsche Welle