Skip to main content

Αντί για γαλοπούλα... χοιρινό στο Καπάνι, μέχρι τον «μποναμά» Τσίπρα

Το βοήθημα στους συνταξιούχους περιμένουν πώς και πώς οι έμποροι σε Καπάνι και Μοδιάνο. Μειωμένη η αγοραστική κίνηση, πού κυμαίνονται οι τιμές.

Τις ελπίδες τους στον χριστουγεννιάτικο «μποναμά» που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για τους συνταξιούχους εναποθέτουν οι έμποροι στις αγορές Καπάνι και Μοδιάνο, προκειμένου να αυξηθεί η αγοραστική κίνηση την περίοδο των εορτών. Μέχρι στιγμής, το κλίμα είναι βαρύ, καθώς ορισμένοι επιχειρηματίες κάνουν λόγο για μείωση έως και 50%, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Τα περισσότερα κρεοπωλεία έχουν ήδη κρεμάσει τις γαλοπούλες, οι τιμές των οποίων κυμαίνονται από 5,5 έως 7 ευρώ το κιλό. Ωστόσο, σύμφωνα με τους καταστηματάρχες, ο κόσμος δεν έχει ξεκινήσει ακόμη τα ψώνια για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι αρκετοί φέτος θα προτιμήσουν κοτόπουλο, που είναι πιο οικονομικό σε σχέση με την παραδοσιακή γαλοπούλα, ενώ πολύ αυξημένη ζήτηση παρουσιάζει και το χοιρινό, που η τιμή του ξεκινά από τα 3,5 ευρώ και φτάνει έως τα 6,5.

Από τον «μποναμά» (σσ:που αναμένεται να καταβληθεί μεθαύριο μαζί με τις συντάξεις του Ιανουαρίου) περιμένει να ανεβούν τα έσοδα της επιχείρησής της η Χρυσή Γκόση, ιδιοκτήτρια κρεοπωλείου. «Μόλις ο Τσίπρας πληρώσει, τότε θα βγει ο κόσμος να αγοράσει για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι», λέει η ίδια στη Voria.gr. Το κρεοπωλείο της κ. Γκόση έχει φέρει γαλοπούλες, ωστόσο όπως η ίδια υποστηρίζει, ο περισσότερος κόσμος προτιμά το κοτόπουλο ή και το χοιρινό ως την πιο οικονομική λύση. «Ελπίζουμε να πάει καλά η κίνηση φέτος, το επίδομα σίγουρα θα βοηθήσει τον κόσμο», καταλήγει.

Για μείωση της αγοραστικής κίνησης έως και 50% κάνει λόγο ο Ιορδάνης Ιωαννίδης, που εργάζεται σε κρεοπωλείο στο Καπάνι. «Όπως κρεμάσαμε τις γαλοπούλες, εκεί έχουν μείνει», λέει στη Voria.gr ο ίδιος, ενώ είναι αισιόδοξος για την έκτακτη εισφορά που αναμένεται να δοθεί στους χαμηλοσυνταξιούχους, που όμως, όπως λέει, αποτελεί μια εντελώς πρόσκαιρη λύση. «Τα χρήματα αυτά θα βοηθήσουν τον κόσμο για 2-3 μέρες, μετά όλοι θα ξεμείνουν και πάλι», αναφέρει.

«Εμείς περιμένουμε να δοθεί αυτό το επίδομα πιο πολύ από τους συνταξιούχους», αναφέρει ο Αλέξανδρος Κοπαΐδης, που εργάζεται σε κρεοπωλείο μέσα στο Καπάνι. Όπως λέει στη Voria.gr, ο ίδιος ελπίζει ότι θα βοηθήσει πολύ στο να αγοράσει ο κόσμος τα απαραίτητα για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κίνηση είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, ενώ όσο πλησιάζουν οι γιορτές παρατηρείται μια μικρή αύξηση.

«Πιο δράμα από το δράμα», είναι η φράση που χρησιμοποιεί ο Δημήτρης Μπόλκας, για να περιγράψει την κατάσταση. Όπως ο ίδιος εξηγεί στη Voria.gr, ο κόσμος περνά από τους πάγκους, κοιτά αλλά δεν αγοράζει. «Χορταίνουν με τα μάτια ή μετρούν τα κέρματα για να αγοράσουν κρέας... ψιλικατζίδικα έχουμε καταντήσει», λέει ο κ. Μπόλκας, που εργάζεται ως υπάλληλος σε κατάστημα. Ο ίδιος τονίζει ότι η κίνηση είναι πολύ πεσμένη σε σχέση με πέρυσι, ενώ αναφορικά με το επίδομα των συνταξιούχων που ίσως δώσει «ανάσα» στην αγορά, επισημαίνει ότι το περιμένει, αλλά με μια δυσπιστία. «Άμα δεν δούμε τα χρήματα δεν πιστεύουμε τίποτα», καταλήγει.