Skip to main content

Το ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα προκαλεί νέα ένταση στην Βουλγαρία

Η ένταση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης προκάλεσε δημόσια συζήτηση, στην οποία συμμετείχαν στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες

Δημιουργήθηκε, και πάλι, ένταση μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης στη Βουλγαρία, σε σχέση με το ζήτημα της στρατιωτικής παρουσίας του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα.

Επικαλούμενη πληροφορίες διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων, σύμφωνα με τα οποία το ΝΑΤΟ δημιουργεί νέες πολυεθνικές δυνάμεις στη Μαύρη Θάλασσα, η αρχηγός του Σοσιαλιστικού κόμματος, Κορνέλια Νίνοβα, ζήτησε από τον πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ να ενημερώσει το κοινοβούλιο τι επιβάλει την αλλαγή αυτή στη θέση της κυβέρνησης.

Η Κορνέλια Νίνοβα, σύμφωνα με την Βουλγαρική Ραδιοφωνία, αναφέρονταν στο γεγονός ότι πριν από ενάμισι χρόνο ο πρωθυπουργός είχε αντιταχθεί στην ίδρυση Στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Αποδείχθηκε, ωστόσο, ότι αλλαγή στη θέση της κυβέρνησης δεν υπήρξε. Το υπουργείο Άμυνας δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχουν σχέδια για τη δημιουργία πολυεθνικών δυνάμεων στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά ότι γίνεται λόγος για την πολυεθνική ταξιαρχία της Ρουμανίας, μετά από απόφαση του ΝΑΤΟ, η οποία είναι γνωστή από το προηγούμενο έτος.

Η Βουλγαρία θα συμμετάσχει, στις 27 Οκτωβρίου, με μια φρεγάτα στην άσκηση Ѕокguкrdікn, για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αλλά η δέσμευση αυτή έγινε πριν από πολύ καιρό και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ρούμεν Ράντεφ, ως Διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων, έχει ενημερωθεί. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπόρισοφ εξέφρασε τις αμφιβολίες του για το λόγο που ώθησε τους σοσιαλιστές να ζητήσουν εξηγήσεις στη Βουλή.

Η ένταση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης προκάλεσε δημόσια συζήτηση, στην οποία συμμετείχαν στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες. Ο στρατηγός Σάμπι Σάμπεφ, υποστηρίζει ότι η στρατιωτική ανισορροπία στη Μαύρη Θάλασσα είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή για τη Ρωσία και από στρατιωτική άποψη, είναι σκόπιμο να υπάρξει απάντηση με μεγαλύτερη στρατιωτική παρουσία.

Στο πλαίσιο αυτό, ο εμπειρογνώμονας υπέθεσε ότι στο μέλλον θα πραγματοποιηθούν περισσότερες επισκέψεις εκπροσώπων του ΝΑΤΟ στους στρατιωτικούς λιμένες της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας.Σε τελική ανάλυση αποδείχθηκε, ότι κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας είδαμε ένα ακόμα επεισόδιο της χρόνιας διαφωνίας, σχετικά με τις δεσμεύσεις της χώρας στο ΝΑΤΟ, οι οποία ξεσπά περιοδικά για να εξυπηρετήσει στόχους όχι της εξωτερικής αλλά της εσωτερικής πολιτικής.