Skip to main content

Τα φορολογικά μέτρα-φωτιά του νέου Μνημονίου - Ποιοι πλήττονται

Εκατομμύρια φορολογούμενοι και επιχειρήσεις μπαίνουν στο φορολογικό στόχαστρο: Τι αλλάζει για αγρότες, ιδιωτικά σχολεία, επαγγελματίες και κατασχέσεις

Παρεμβάσεις - «λαιμητόμους» που θα επιβαρύνουν εκατομμύρια φορολογούμενους στο αμέσως επόμενο διάστημα, στοχεύοντας στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την αύξηση των εσόδων, εσωκλείει ο εφαρμοστικός νόμος του νέου Μνημονίου.

Από αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες έως και εφοπλιστές, ναυτιλιακές εταιρείες, πράκτορες ΟΠΑΠ και φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις πλήττουν τα νέα μέτρα.

Την ίδια στιγμή, ισχυρό χτύπημα δέχονται τα ιδιωτικά σχολεία που δεν αποτελούν μη κερδοσκοπικά ιδρύματα, καθώς σε αυτά επιβάλλεται συντελεστής 23% ΦΠΑ.

Αναλυτικότερα:

-Επέρχονται «βελτιώσεις» για αποτελεσματικότερες και γρηγορότερες κατασχέσεις τραπεζικών υπολοίπων για όσους χρωστούν στο δημόσιο. Για παράδειγμα θα μπορεί η εφορία να κάνει γρήγορο προέλεγχο για τον εντοπισμό των τραπεζικών υπολοίπων του οφειλέτη και να εκδίδει στοχευμένα κατασχετήρια. Επίσης, αν υπάρξει εμφάνιση κάποιου ποσού μετά την έκδοση του κατασχετηρίου τότε αυτό θα κατάσχεται αμέσως.

-Μειώνεται από τα 1.500 στα 1.000 ευρώ το ακατάσχετο από μισθούς και συντάξεις (καθαρό ποσό αφού αφαιρεθούν οι εισφορές). Το ποσό άνω των 1.000 ευρώ θα κατάσχεται όλο. Ειδικά για περιπτώσεις πολιτών που δοκιμάζονται οικονομικά θα μπορεί να κατασχεθεί το 50% για το τμήμα του μισθού ή της σύνταξης μεταξύ των 1.000 και 1.500 ευρώ (δηλαδή 250 ευρώ).

-Μειώνεται από τα 1.500 στα 1.250 ευρώ το ακατάσχετο ποσό από έναν τραπεζικό λογαριασμό για κάθε φορολογούμενο.

-Η προκαταβολή φόρου για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες αυξάνεται για το φορολογικό έτος 2015 από  55% σε 75% και από το 2016 στο 100%.

-Ο φόρος εισοδήματος του φετινού εκκαθαριστικού για τις επιχειρήσεις ορίζεται ότι θα πληρωθεί σε 5 δόσεις με την πρώτη έως τις 21 Αυγούστου και την τελευταία έως τέλος Δεκεμβρίου.

-Καταργείται η διάταξη για τις τριγωνικές συναλλαγές η οποία δεν επέτρεπε, υπό προϋποθέσεις, την έκπτωση από χώρες με προνομιακό φορολογικό καθεστώς.

-Αυξάνεται από το φετινό εκκαθαριστικό η προκαταβολή φόρου των αγροτών από το 27,5% στο 55% (φορολογικό έτος 2014).

-Αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης του αγροτικού πετρελαίου από τον Οκτώβριο από τα 66 στα 200 ευρώ το χιλιόλιτρο.  Από την 1η Οκτωβρίου 2016 εξισώνεται με το πετρέλαιο κίνησης στα 330 ευρώ το χιλιόλιτρο.

-Αυξάνεται από το 3% σε πάνω από 5% (παρεμβατικό επιτόκιο ΕΚΤ συν 5 μονάδες) το επιτόκιο της ρύθμισης των 100 δόσεων.

-Δίνεται η δυνατότητα στην φορολογική διοίκηση να θεσπίσει κριτήρια για τη μείωση του αριθμού των δόσεων για όσους φορολογούμενους έχουν την οικονομική δυνατότητα να αποπληρώσουν νωρίτερα οφειλές τις οποίες έχει εντάξει στη ρύθμιση των 100 δόσεων.

-Επέρχεται αύξηση κατά 4% ετησίως και για την πενταετία 2016 έως 2020 του φόρου χωρητικότητας των πλοίων καθώς και της εισφοράς των πλοίων ελληνικών συμφερόντων υπό ξένη σημαία τα οποία είναι ασφαλιστικώς συμβεβλημένα στο ΝΑΤ. Επίσης, παρατείνεται και για την τετραετία 2016 - 2019 η εισφορά που επιβλήθηκε το 2013 σε ναυτιλιακές εταιρείες επί του εισαγόμενου συναλλάγματος. Τέλος θα υπόκεινται σε φόρο χωρητικότητας τα πλοία με σημαία ευρωπαϊκής ένωσης και ευρωπαϊκού οικονομικού χώρου σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 27 του 1975.

-Επέρχονται παρεμβάσεις στον φορολογικό μηχανισμό (ενίσχυση με προσωπικό κλπ) για την καλύτερη καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

ΦΠΑ

-Το βόειο κρέας επιστρέφει στο 13%.

-Ξεκαθαρίζεται νομοτεχνικά ότι από την 1/1/2017 δεν θα ισχύουν μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ σε κανένα νησί.

-Επιβάλλεται συντελεστής 23% ΦΠΑ σε όλα τα ιδιωτικά σχολεία που δεν αποτελούν μη κερδοσκοπικά ιδρύματα.

ΕΝΦΙΑ

-Ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί σε 5 δόσεις από τον Οκτώβριο έως τον Φεβρουάριο.

-Διατηρείται η έκπτωση 20% από τον ΕΝΦΙΑ για τα κενά και τα ξενοίκιαστα ακίνητα κατά τη διάρκεια του 2014.