Skip to main content

Το νέο όνομα του αεροδρομίου των Σκοπίων και η εμπειρία της Αλβανίας

Η σαλαμοποίηση μίας συμφωνίας με την ΠΓΔΜ, η σύσκεψη πολιτικών αρχηγών στα Σκόπια και η επαναφορά του θέματος των Τσάμηδων από τον Ράμα.

Ένας Θεός ξέρει τι συμφωνίες ετοιμαζόμαστε να υπογράψουμε. Μια εκδοχή στο θέμα της εθνικότητας των Σλάβων των Σκοπίων ίσως είναι και η καθιέρωση πολλών όρων, καθένας ανάλογα με την εθνικότητα των πολιτών. Για τους Σλάβους, «σλαβομακεδονική», τους Αλβανούς "αλβανική", κ.ο.κ. Η αλήθεια είναι ότι Σλαβομακεδόνες ονομάζουμε τους ημετέρους που αρνούνται τον ελληνισμό.

Ως προς το αεροδρόμιο, δεν έγινε δεκτή η πρόταση να ονομαστεί «Κύρο Γκλιγκόρωφ», έριξαν κι οι Αλβανοί στο τραπέζι τον όρο «Μητέρα Τερέζα», και για να μη τα χαλάσουν θα προτιμηθεί σκέτο το ουδέτερο «Αεροδρόμιο Σκοπίων».

Ως προς την Αλβανία, γίνεται χαμός, με τους Αλβανούς να θεωρούν ότι ο καθορισμός των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια είναι δώρο… στην Ελλάδα. Και τούτο διότι, αυθαίρετα, από την εποχή ακόμη του Ενβέρ Χότζα, τα είχαν μονομερώς επεκτείνει στα… 15 μίλια. Ότι διεθνώς αναγνωρίζονται τα 12 μίλια, αυτό για τους Αλβανούς είναι λεπτομέρεια.

Αλλά και στο θέμα των Τσάμηδων θα έχουμε πρόβλημα. Ο Αλβανός πρωθυπουργός τόνισε ότι «Για την Αλβανία υφίσταται ως θέμα στοιχειωδών δικαιωμάτων των Αλβανών συμπατριωτών μας που κάποτε ζούσαν στην Ελλάδα… ότι αυτοί και τα παιδιά τους πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν περιουσιακά δικαιώματα δια της δικαστικής οδού όπως κανονικά μπορεί κάθε Ευρωπαίος πολίτης».

Και ναι μεν ο Ν. Κοτζιάς δηλώνει ότι δεν συζητά θέμα Τσάμηδων, όμως για τους Αλβανούς δεν έχει τόση σημασία, αν αρθεί η εμπόλεμη κατάσταση, την οποία ο Ν. Κοτζιάς θεωρεί «ιστορική ανοησία». Αν υπάρξει άρση, αυτομάτως οι Τσάμηδες προσφεύγουν στα ημεδαπά και διεθνή δικαστήρια.

Η αντιπολίτευση εκφράζει φόβο, μήπως και "σαλαμοποιηθεί" η συμφωνία και αρκεστούν σε κάποιο όνομα για να ενταχθούν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ, και τα άλλα θα συζητηθούν μετά. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα υπάρξει πολιτικός στην Ελλάδα, που θα πιστέψει ότι θα επιλυθούν μετά τα άλλα θέματα.

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις ο κ. Φίλης, υποστηρίζει όμως αυτό ακριβώς: «Για μένα το κρίσιμο είναι να υπάρχει συμφωνία για την ονομασία, εφόσον υπάρξει αυτή συμφωνία θα βρούμε λύση για όλα τα υπόλοιπα ζητήματα». Παντελώς άσχετος με το πρόβλημα, όμως έχει δημόσιο λόγο, που του έδωσε ο λαός με την ψήφο του.

Τα ίδια μας έλεγαν και με την Αλβανία, με το γελοίο επιχείρημα, ότι η Αλβανία με την είσοδο στο ΝΑΤΟ θα… σοβαρευτεί και θα τηρήσει τις υποσχέσεις της. Φυσικά, και τις έγραψε στα παλιά της τσαρούχια.

Τι είδους Μακεδόνες είναι τελικά αυτοί οι Σκοπιανοί; Τίμησαν την επέτειο των 146 χρόνων από τη γέννηση του Βούλγαρου επαναστάτη και οραματιστή, Γκότσε Ντέλτσεφ [που πολέμησε για να εκβουλγαρίσει την Μακεδονία]. Οι Σλάβοι των Σκοπίων, οι οποίοι τον θεωρούν οραματιστή ενός κράτους με το όνομα "Μακεδονία", τον τίμησαν.

Πάντως πηγές στα Σκόπια που έχουν εικόνα, λένε ότι στην εκεί σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών αποφασίσθηκε ότι η ταυτότητα (το όνομα της εθνότητας και της γλώσσας) είναι κόκκινη γραμμή και ως εκ τούτου εκτός διαπραγμάτευσης.