Skip to main content

Το οριστικό τέλος του «South Stream» ανακοίνωσε η Gazprom

Η South Stream Transport B.V. συμφώνησε να απαλλάξει τη Gazprom από όλες τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από την εν λόγω συμφωνία.

O ρωσικός όμιλος Gazprom ανακοίνωσε επισήμως ότι τερμάτισε την συμφωνία για το σχέδιο κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου «South Stream».

Το Συμβούλιο Διευθυντών του ρωσικού ομίλου ενέκρινε την σύναψη συμφωνίας με την κοινή διεθνή εταιρεία για τη μελέτη, σχεδίαση, κατασκευή και εκμετάλλευση του θαλάσσιου αγωγού αερίου South Stream Transport B.V. για τον τερματισμό της συμφωνίας με τη θυγατρική Gazrpom Export για τη μεταφορά αερίου από τις 2 Οκτωβρίου 2013.

Η South Stream Transport B.V. συμφώνησε να απαλλάξει τη Gazprom από όλες τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από την εν λόγω συμφωνία. Υπενθυμίζεται πως ο αγωγός «South Stream», συνολικού κόστους 15,5 δισ. ευρώ, έπρεπε να μεταφέρει 67 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Βουλγαρίας.

Εν τω μεταξύ, η Βουλγαρική Ραδιοφωνία δημοσιεύει ότι από το Γραφείο Τύπου της βουλγαρικής κυβέρνησης εξήγησαν, πως πρόκειται για τον τερματισμό της συμφωνίας που αφορά την κατασκευή του θαλάσσιου τμήματος του αγωγού, στο οποίο η βουλγαρική πλευρά και το Βουλγαρικό Ενεργειακό Χόλντινγκ δεν έχουν συμμετοχή.

Η συμφωνία, για την οποία γίνεται λόγος, είναι με την εταιρεία South Stream Transport B.V. που είναι ιδιοκτησία της Gazprom. Προς το παρόν η βουλγαρική πλευρά δεν έχει παραλάβει επίσημη επιστολή για τον τερματισμό του σχεδίου «South Stream» στο βουλγαρικό έδαφος.

Η Βουλγαρία ελπίζει στην κατασκευή του αγωγού Ιράν-Τουρκίας που θα μεταφέρει ενέργεια στην Ευρώπη. Γίνονται σημαντικές προσπάθειες, με την Ευρώπη να φαίνεται ότι συναινεί, να καταστεί η Βάρνα ενεργειακός κόμβος, με την Ελλάδα φυσικά να μένει στα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα των πολιτικών της..