Skip to main content

Το Πεκίνο υπεραμύνεται των εμπορικών συναλλαγών του με το Ιράν

Η Κίνα υπεραμύνθηκε των επιχειρηματικών συναλλαγών της με το Ιράν, μετά τις δηλώσεις αξιωματούχου της κυβέρνησης των ΗΠΑ ο οποίος κάλεσε το Πεκίνο να τηρήσει τις κυρώσεις του ΟΗΕ σε βάρος της Ισλαμική
Η Κίνα υπεραμύνθηκε των επιχειρηματικών συναλλαγών της με το Ιράν, μετά τις δηλώσεις αξιωματούχου της κυβέρνησης των ΗΠΑ ο οποίος κάλεσε το Πεκίνο να τηρήσει τις κυρώσεις του ΟΗΕ σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας κατά γράμμα.

Η ανακοίνωση μιας εκπροσώπου του Κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών η οποία δημοσιεύθηκε σε κρατικά ΜΜΕ σήμερα, Πέμπτη δόθηκε στην δημοσιότητα μετά την δήλωση μέλους του αμερικανικού Κογκρέσου που κάλεσε να επιβληθούν κυρώσεις και στο Πεκίνο για τις μεγάλες επενδύσεις του στον ενεργειακό τομέα του Ιράν.

«Το εμπόριο της Κίνας με το Ιράν αποτελεί φυσιολογικές εμπορικές συνδιαλλαγές, οι οποίες δε βλάπτουν τα συμφέροντα άλλων χωρών και της διεθνούς κοινότητας», ανέφερε η εκπρόσωπος, Ζιανγκ Γιου, σύμφωνα με την Ημερησία της Κίνας.

«Ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Κίνα πάντοτε τήρησε τις αποφάσεις του Συμβουλίου».

Τον Ιούνιο το ΣΑ/ΟΗΕ επέβαλε τέταρτο γύρο κυρώσεων στο Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Δύση και Ισραήλ υποστηρίζουν ότι το πρόγραμμα αποτελεί προκάλυμμα της προσπάθειας του Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο--η Τεχεράνη το διαψεύδει.

Η Κίνα, η οποία διαθέτει δικαίωμα βέτο στο ΣΑ, τάχθηκε υπέρ των κυρώσεων του ΟΗΕ, αλλά έκτοτε αντιτάχθηκε στις μονομερείς κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση, καλώντας να υπάρξουν διαπραγματεύσεις.

Την Δευτέρα ο Ρόμπερτ Άινχορν, ειδικός σύμβουλος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, κάλεσε την Κίνα να στηρίξει τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν όσο και της Βόρειας Κορέας. «Θέλουμε η Κίνα να αποτελέσει υπεύθυνο εταίρο στο διεθνές σύστημα», είπε ο Άινχορν στην διάρκεια επίσκεψής του στη Σεούλ. Ο Άινχορν αναμένεται να επισκεφθεί το Πεκίνο στο πλαίσιο περιοδείας του στην Ασία.

Επίσης την Δευτέρα, η βουλευτής Ιλεάνα Ρος-Λέτινεν, Ρεπουμπλικανή και μέλος της Επιτροπής Διεθνών Θεμάτων της Βουλής των Αντιπροσώπων, κάλεσε να υπάρξουν «σοβαρές συνέπειες», δηλ. να επιβληθούν κυρώσεις, στο Πεκίνο -αλλά και στη Μόσχα- διότι «ουσιαστικά χρηματοδοτούν» το Ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Η Κίνα επενδύει 40 δισ δολάρια στη βιομηχανία πετρελαίου και αερίου το Ιράν, ανακοίνωσε το Σάββατο ο Ιρανός υφυπουργός Πετρελαίου Νοκρεχάρ Σιράζι. Ο υπουργός Πετρελαίου Μασούντ Μιρκαζεμί αναμένεται στο Πεκίνο μέσα στην εβδομάδα.