Skip to main content

Έρχεται ακόμα ένα πικρό ποτήρι μέτρων για τους Έλληνες

Όλα δείχνουν ότι Ευρωπαίοι και ΔΝΤ τα έχουν βρει 100% σε ό,τι αφορά στο πακέτο των επιπλέον μέτρων που θα πρέπει να λάβει η Αθήνα άμεσα.

Όλοι όσοι φώναζαν – επί χρόνια – και ειδικά στο ξεκίνημα αυτής της μεγάλης ευρωπαικής δημοσιονομικής περιπέτειας ότι το ελληνικό πρόβλημα δεν αποτελεί παρά μια «παρανυχίδα» του συνολικού προβλήματος, την οποία οι Βρυξέλλες θα έπρεπε να είχαν αντιμετωπίσει εν τη γενέσει της, τώρα δικαιώνονται. Με το ιταλικό ζήτημα να «σκάει» ή για την ακρίβεια, μόλις τώρα να ξεκινά να «σκάει» και το γαλλικό να περιμένει στην ουρά, για να πάρει τη σειρά του, το Βερολίνο ενδεχομένως να αντιλαμβάνεται, έστω και καθυστερημένα ότι καλή η δημοσιονομική πειθαρχία, αλλά κάλλιστη η ομαλότητα στην Ευρωζώνη και κατ' επέκταση στην Ευρωπαική Ενωση.

Αν και όσοι γνωρίζουν προσωπικά τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφανγκ Σόιμπλε, (σσ και δεν είναι λίγοι πλέον στην Αθήνα – αρκεί να σημειωθεί ότι από τότε που ξέσπασε το ελληνικό ζήτημα έχουν «ανεβο-κατέβει» έξι πρωθυπουργοί στη χώρα μας), ισχυρίζονται πως «δεν πρέπει να έχει μετανιώσει για τίποτα». Οχι επειδή είναι πεπεισμένος για την ορθότητα των επιλογών του, αλλά επειδή από χαρακτήρα, ακόμα και αν έχει καταλάβει ότι έκανε λάθος, δεν θα το παραδεχθεί ποτέ και θα επιμένει σε αυτό μέχρι τέλους.

Ο,τι και να ισχύει, ωστόσο, το αποτέλεσμα είναι ίδιο και δεν αλλάζει με τίποτα. Και φαίνεται ότι η χώρα θα κληθεί να πιεί άλλο ένα πικρό ποτήρι μέτρων, από τους δανειστές της. Γιατί μπορεί να της δόθηκε η ελάφρυνση του χρέους μέσω των βραχυπρόθεσμων μέτρων, όμως, όλα δείχνουν επίσης ότι Ευρωπαίοι και ΔΝΤ τα έχουν βρει 100% σε ό,τι αφορά στο πακέτο των επιπλέον μέτρων που θα πρέπει να λάβει η Αθήνα άμεσα.

Κι έτσι, το Βερολίνο θα μείνει απολύτως ικανοποιημένο, αφού κατ' αυτόν τον τρόπο:

Α) θα κρατήσει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα,

Β) θα επιβάλει επιπλέον όρους στην Ελλάδα, αν θέλει να συνεχίσει να «αναπνέει» και ως αντάλλαγμα της δίνει μια ελάφρυνση για την οποία δεν θα χρειασθεί να βάλει το χέρι στην τσέπη. Ευχαριστημένο είναι λογικά και το ΔΝΤ, αφού του «πέρασε» για το χρέος και θα του «περάσει» απ' ό,τι φαίνεται για τις νέες περικοπές, μάλλον σε συντάξεις και αφορολόγητο.
Το θέμα είναι αν μένει κάπου ικανοποιημένη και η ελληνική πλευρά. Γιατί καλά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, αλλά πώς θα πάρει και νέες αποφάσεις για περικοπές; Ετσι όπως το πάει ή τον πάνε, στο τέλος ο κ. Τσίπρας δεν θα βρίσκει ούτε την ψήφο του στις κάλπες, όποτε τις στήσει...