Skip to main content

Voltάρω: Το πρώτο ελληνικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο στη Nέα Παραλία

Εκπληκτικά εκθέματα της ηλεκτροκίνησης στο μεγάλο «πράσινο πάρτι» της Κυριακής «Voltάρω», που διοργανώνει στο άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου η Περιφέρεια

Με οδηγό την περσινή εξαιρετικά επιτυχημένη εκδήλωση για την ηλεκτροκίνηση στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 3.500 πολίτες, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διοργανώνει για δεύτερη χρονιά φέτος το «Voltάρω», το μεγάλο «πράσινο πάρτι» της ηλεκτροκίνησης, την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου, στο άγαλμα Μεγάλου Αλεξάνδρου, στη Νέα Παραλία.

Σε συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε σήμερα η αντιπεριφέρεια Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, με κεντρικό ομιλητή τον αντιπεριφερειάρχη, Κώστα Γιουτίκα, παρουσία και της αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης, Βούλας Πατουλίδου, τονίστηκε ότι η μέρα του φετινού «Voltάρω» είναι αφιερωμένη στην προβολή και την ανάδειξη τρόπων και πρακτικών αναγνώρισης και εξερεύνησης των μέσων ηλεκτροκίνησης, τεχνολογίας και βιωσιμότητας.

Ο κ. Γιουτίκας μάλιστα τόνισε ότι στόχος είναι η συγκεκριμένη εκδήλωση να γίνει θεσμός για τη Θεσσαλονίκη και την ηλεκτροκίνηση: «Πέρυσι τον Σεπτέμβριο οργανώσαμε την πρώτη εκδήλωση 'Voltάρω', που ήταν αφιερωμένη στην ηλεκτροκίνηση. Σε μια πόλη όπως η Θεσσαλονίκη με τα γνωστά κυκλοφοριακά προβλήματα, τις δυσκολίες στη μετακίνηση και τις μεταφορές, που κάνουν την καθημερινότητα μας δύσκολη και κουραστική, θελήσαμε να δείξουμε ότι υπάρχει και μια άλλη εκδοχή για την πραγματικότητά μας, ότι υπάρχουν τρόποι και λύσεις που εφαρμόζονται σε πολλές πόλεις ανά τον κόσμο οι οποίες βελτιώνουν αισθητά τις συνθήκες στο αστικό περιβάλλον και κάνουν τη ζωή μας καλύτερη. Επιδίωξη μας δηλαδή, ήταν να έχει κατά βάση παιδευτικό χαρακτήρα. Να ευαισθητοποιήσουμε πολίτες, φορείς και οργανισμούς στα θέματα  που αφορούν στη Βιώσιμη Αστική Μετακίνηση και σε επόμενο στάδιο στην υιοθέτηση πρακτικών που μπορούν να βελτιώσουν το επίπεδο της ποιότητας ζωής μας. Η αλήθεια είναι ότι ήμασταν πολύ επιφυλακτικοί, η ανταπόκριση όμως ήταν εντυπωσιακή. Προσέγγισε τους 3.500 επισκέπτες και χωρίς να την  έχουμε προβάλλει ιδιαίτερα. Η υψηλή επισκεψιμότητα της περσινής εκδήλωσης και τα ιδιαίτερα ποιοτικά της χαρακτηριστικά της, μας έδωσαν την ώθηση για να τη διοργανώσουμε και φέτος».

Τι περιλαμβάνει η εκδήλωση

Φέτος, όπως είπε ο κ. Γιουτίκας, η εκδήλωση έχει δυο μεγάλες θεματικές ενότητες (βιώσιμη αστική μετακίνηση και βιώσιμη ανάπτυξη) και είναι εμπλουτισμένη με περισσότερα και πιο εντυπωσιακά εκθέματα, ενώ στόχος είναι να γνωρίσει το ευρύ κοινό τα πλεονεκτήματα της κυκλικής οικονομίας, τις καλές πρακτικές της ανακύκλωσης, αλλά και τους τρόπους που μπορεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση να στηρίξει αυτή την προσπάθεια.

«Έχουμε ετοιμάσει μια... υψηλών Volt οικολογική περιήγηση στον κόσμο των ηλεκτροκίνητων μέσων μεταφοράς. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν ηλεκτρικά υποβοηθούμενα e-bikes απόλυτα ελεγχόμενα από ένα smartphone, ηλεκτρικά πατίνια και ηλεκτρικά ποδήλατα σε τρεις τροχούς. Με κάποια από αυτά θα μπορούν να κάνουν και μικρές βόλτες σε ελεγχόμενους χώρους. Θα δουν και θα ενημερωθούν από ειδικούς για το πρώτο ελληνικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο, θα δουν επί τόπου ένα πάρκινγκ που είναι ταυτόχρονα και φωτοβολταϊκός σταθμός οχημάτων, επίσης τα ηλεκτροκίνητα οχήματα καθαριότητας που έχει προμηθευτεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης, σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ηλεκτροκινούμενα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν σήμερα στην παγκόσμια αγορά. Ακόμη θα μπορέσουν να οδηγήσουν στον φορητό προσομοιωτή οικολογικής οδήγησης του Ινστιτούτου Μεταφορών του ΕΚΕΤΑ για να μάθουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα που αφήνει η οδηγική τους συμπεριφορά, αν καταναλώνουν άσκοπα καύσιμα, προκαλώντας μεγάλες εκπομπές ρύπων. Πέραν αυτών το 'Voltάρω 2018' περιλαμβάνει επιδείξεις από μη επανδρωμένα τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη(drones) και ενημέρωση από ειδικούς για τις ωφέλιμες χρήσεις τους στην καθημερινότητα μας, καθώς και ηλεκτροκίνητα ανεμόπτερα της Αερολέσχης Σερρών», εξήγησε ο αντιπεριφερειάρχης.

Στη δεύτερη θεματική της βιώσιμης ανάπτυξης την παράσταση κλέβει ένα ολοκληρωμένο «πράσινο σημείο συγκέντρωσης ανακυκλώσιμων υλικών», που θα είναι στημένο στη Νέα Παραλία και οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν όλα τα στάδια της σύγχρονης ανακύκλωσης. Πρόκειται για ένα κινητό «πράσινο σημείο», που είναι η πιο εξελιγμένη μορφή της συγκεκριμένης δομής. Δηλαδή, ένα ειδικά διαμορφωμένο, όχημα που μπορεί να πηγαίνει στις γειτονιές και να συλλέγει πλαστικό, γυαλί, μέταλλο, σύνθετες συσκευασίες (τετραπάκ), απόβλητα ηλεκτρικού εξοπλισμού (μικρές ηλεκτρικές συσκευές), ακόμη και τηγανέλαια. Επίσης διαθέτει μικρή πρέσα, ενώ στους επισκέπτες θα γίνει ενημέρωση σχετικά με τη μέθοδο της ανταποδοτικής ανακύκλωσης, της διάθεσης πόντων και ανταποδοτικών μπόνους ως κινήτρων για να υιοθετήσουν τις καλές πρακτικές της ανακύκλωσης.

Στο εικονικό εργαστήριο του «Voltάρω 2018», θα παρουσιαστεί το εύρος των υλικών που μπορούν να ανακυκλωθούν, οι τρόποι για να το κάνουμε σωστά, οι νέες δομές συγκέντρωσης ανακυκλώσιμων υλικών που οργανώνονται από την Αυτοδιοίκηση, καθώς και μερικά από τα εκατοντάδες χρήσιμα προϊόντα που προέρχονται από την ανακύκλωση απορριμμάτων. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να δουν επί τόπου τα στάδια παραγωγής κομπόστ από οργανικά απορρίμματα.

Η κ. Πατουλίδου τόνισε ότι η Περιφέρεια, εντός του έτους, θα απευθύνει πρόσκληση 2.565.000 ευρώ για τον εκσυγχρονισμό οχημάτων δημοσίων φορέων και τη δημιουργία υπηρεσιών, που θα υποστηρίξουν τη συνδυασμένη χρήση αστικών συγκοινωνιών.

Κάλεσε δε τον κόσμο να «αγκαλιάσει» τέτοιες είδους πρωτοβουλίες και να ευαισθητοποιηθεί τόσο στο θέμα της ανακύκλωσης, όσο και στα ζητήματα της ηλεκτροκίνησης και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής και ενός πιο καθαρού και ανθρώπινου αστικού περιβάλλοντος.