Skip to main content

Το πρώτο τετ α τετ Μέρκελ - Τραμπ σήμερα στην Ουάσινγκτον

Η Γερμανίδα καγκελάριος θα συνοδεύεται από κορυφαία στελέχη γερμανικών εταιρειών όπως της Siemens, της Schaeffer και της BMW.

Την πρώτη του απευθείας συνάντηση με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ θα έχει σήμερα Παρασκευή ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσινγκτον.

Το διατλαντικό εμπόριο και το ΝΑΤΟ είναι στα κορυφαία ζητήματα της ατζέντας που θα συζητηθούν ενώ η συνάντησή τους αναμένεται με πολύ ενδιαφέρον καθώς οι δύο ηγέτες δημοσίως έχουν εκφράσει διαφορετικές απόψεις σε βασικά ζητήματα.

Η κ. Μέρκελ θα συνοδεύεται από κορυφαία στελέχη γερμανικών εταιρειών όπως της Siemens, της Schaeffer και της BMW.

Εν όψει των συνομιλιών της Παρασκευής, η κυρία Μέρκελ δήλωσε σε γερμανική εφημερίδα ότι προσβλέπει στην πρώτη συνάντηση της με τον Πρόεδρο Tραμπ. «Είναι σίγουρα καλύτερο να μιλήσουμε μεταξύ μας παρά να μιλήσουμε ο ένας για τον άλλον» είπε στην Saarbruecker Zeitung

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο κ Τραμπ απείλησε ότι θα επιβάλει υψηλότερους φόρους στα εισαγόμενα προϊόντα χωρών όπως η Γερμανία που έχουν μεγαλύτερο εμπορικό πλεόνασμα από την Αμερική.

Τον Ιανουάριο, ο κ Τραμπ είχε δηλώσει πως η κα Μέρκελ έκανε «ένα καταστροφικό λάθος» επειδή επέτρεψε σε εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στη Γερμανία. Η γερμανίδα καγκελάριος του είχε απαντήσει πως η ΕΕ έπρεπε να αναλάβει τις ευθύνες της. «Εμείς οι Ευρωπαίοι ορίζουμε τη μοίρα μας», είχε πει.

Σημειώνεται ότι η επίσκεψή της κα Μέρκελ είχε προγραμματιστεί για την Τρίτη, αλλά χρειάστηκε να αναβληθεί λόγω της χιονοθύελλας που έπληξε τις ΗΠΑ.